
Sterk beplante aquaria zijn duidelijk in opmars en een “high-tech” bakje met veel licht zonder CO2, dat is natuurlijk om algenproblemen vragen! Helaas is een goed uitgerust CO2-systeem met een betrouwbaar naaldventiel en een goede drukverlager niet goedkoop, integendeel … Een andere mogelijkheid is “vloeibare CO2” maar ook dat is niet ideaal te noemen voor grote bakken. Eén alternatief blijft dan nog over: bio CO2!
Een bio CO2 aquarium: hoe werkt dat?
Bio CO2 is een populair alternatief voor een volwaardig CO2-systeem. Vooral beginners of aquaristen met kleine bakken gebruiken het graag. Maar hoe werkt bio CO2 juist? Vrij eenvoudig: de gistbacterieën eten als het ware het suikerwater op waardoor er een reactie ontstaat. Tijdens die reactie wordt koolstofdioxide – kortweg CO2 – gevormd. In principe dezelfde werking als bij bier en andere dranken dus! Je kunt een flesje bio CO2 kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, maar je kunt ook aan het knutselen gaan en je eigen recept bedenken.
Bio CO2 recepten
Hieronder enkele bekende receptjes (met dank aan Aquarius Tubanti). De bio CO2 recepten zijn onderverdeeld naargelang looptijd en hoeveelheid CO2.
Veel CO2 – korte looptijd
Dit recept is gebaseerd op een fles van 1 liter. Wanneer je een 2 liter fles gebruikt, voeg je dubbel zoveel suiker toe en ietsje meer Pokon. De gist kun je zo laten. Als je geen Pokon vindt, kun je die eventueel gewoon weglaten.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water ongeveer 100 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- De fles goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw de fles goed schudden
- Nu wachten maar!
Veel CO2 – langere looptijd
Dit recept is gelijkaardig met het bovenstaande alleen zal je hier iets minder CO2 krijgen, maar zal de fles wel langer meegaan. Ook hier is het recept gebaseerd op 1 liter water. Gebruik je een grotere fles, dan voeg je wat meer suiker en Pokon toe.
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Voeg op 1 liter water 25 gram suiker toe
- Voeg een theelepel “Pokon” toe
- Goed schudden
- 0,5 à 1 gram gist toevoegen
- Opnieuw goed schudden
- Een uurtje wachten tot het begint te sudderen!
Gemiddeld CO2 – zeer lange looptijd
Het geheim van dit receptje is het gebruik van geleisuiker in tegenstelling tot gewone suiker. Dit vormt een kleine geleimassa in de fles dat geleidelijk aan suiker afgeeft in plaats van alles in één keer zoals de bovenstaande recepten. Ideaal dus voor bakken met minder licht. Het brouwsel maken is wel ietsje moeilijker:
- Meng 200 gram suiker in 0,15 liter water
- Voeg een zakje geleisuiker toe
- Even opwarmen en roeren tot het kookt en daarna laten afkoelen
- Voeg dit brouwsel toe aan een 1-literfles en laat nog verder afkoelen (bv. in de koelkast)
- Wanneer het voldoende is afgekoeld, voeg je 0,5 gram gist toe
- Vervolgens een theelepel Pokon
- Voeg twee extra theelepels suiker toe om het proces wat te versnellen
- Vul de fles tot 80 à 90% met water
- Nu enkel nog enkele uurtjes wachten tot de eerste bubbels!
Bio CO2 recept af, en nu?
Nu is het een kwestie van knutselen. Ik raad je aan om een tussenfles te gebruiken. Dit voorkomt dat de bio CO2 gaat overlopen en in je aquarium terecht komt.
Je maakt een gaatje in de dop van je hoofdfles en steekt daarin een slang (bij voorkeur een CO2 slang) die je goed vastplakt met bijvoorbeeld epoxy lijm of silicone. Vervolgens maak je twee gaatjes in de tussenfles. In 1 gat komt de CO2 slang uit je hoofdfles die tot de bodem loopt, in het ander gat een andere CO2 slang die maar een kort eindje in de fles steekt en vervolgens naar het aquarium loopt. Op die manier kan je tussenfles dus ook als bellenteller dienen! Voor een verduidelijking, zie de foto hieronder:
Het enige wat je dan nog rest is de CO2 distribueren in je aquarium. Ik raad je een “CO2 ladder” aan die je vervolgens voor de uitstroom van je filter plaatst. Dit werkt beter dan een bruissteentje doordat de CO2-bel vertraagd naar boven stijgt waardoor er dus meer CO2 wordt opgelost.
De nadelen van Bio CO2 in het aquarium
Zoals eerder gezegd is bio CO2 leuk voor kleine bakken en aquaristen die wat willen testen zonder veel geld te spenderen aan een duur CO2 –systeem. Toch kent ook bio CO2 wat nadelen. Een kleine oplijsting:
- Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;
- Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt;
- Er durven wel eens gemakkelijk lekken voorkomen, zeker aan de doppen komt;
- Een kleine wijziging in het recept kan grote gevolgen hebben;
Zoals je kunt lezen is een veel voorkomend probleem de stabiliteit van de CO2. En laat dat net één van de oorzaken van baardalg zijn … Persoonlijk vind ik bio CO2 een leuk alternatief in het begin, maar ik raad je toch aan om naar een volwaardig systeem over te stappen als je op lange termijn een beplant aquarium wil houden!
Gebruik jij bio CO2? Heb je nog goede recepten of tips? Laat het dan zeker weten!
Vergeet ook niet samen met vele andere hobbyisten lid te worden van onze fan page om op te hoogte te blijven van allerlei leuke tips & tricks uit de aquascaping wereld! ;-)
[ninja-inline id=2172]
Ik voeg om de dag een half kopje goedkoop spuitwater toe (Spa rood maar dan van 0,45 cent).
Mooie plantjes, alleen alg op de ruit en nauwelijks draadalg. Heb ook garnalen die algen eten.
Werkt prima, maar een echt CO2 systeem overweeg ik pas als ik tzt een grotere bak wil.
Grappig, zo deed Takashi Amano het ook eerst! :)
hey ja zo deed ik dat in het begin gewoon spa toevoegen in het water maar erg controleerbaar is dit niet
wel goede tip voor een tussen tijdelijke oplossing
Enkele jaren verder en een Cayman 120 ltr aquarium met Javaans mos, Java Varen,anubia, en diverse andere plantjes. Citroentetra, kardinaaltetra, een paar platy’s en 2 verdwaalde guppen. Daarnaast vele rode garnaaltjes.
Co2 komt uit een biosysteem.
2 x33ml plastic flesjes. 3/4 vol en 6 lepels opgeloste suiker, snufje zout en een volle schep onopgelost op de bodem. De andere is de overloop. Dit geeft 2 weken genoeg Co2.
Verbonden door een dunne infuusslang (vraag een aardige verpleegster of zo) en dichtgemaakt met siliconenkit. Dit is 100% dicht.
Dmv een omgekeerd bakje van voldoende afmeting schommelt de Ph tussen 6,5 en 7.
Planten groeien super en alleen wat groene glasalg. Er is wel wat zwarte baardalg op de blaadjes hier en daar. Dat valt niet uit te roeien maar is beheersbaar.
Ws is de opstelling iets te instabiel maar acht, het werkt en kost nauwelijks iets.
Het laatste plaatje met de tussenfles laat mijn opstelling zien. Zelf voeg ik iedere dag 5ml CO2 Easycarbo toe, naast het BIO Co2 systeem. Vervolgens met een PH meter 8 uur na de “verversing” van het CO2 systeem meten.
Het is wel aan te raden minstens 20% water te verversen en de PH in de gaten te houden, anders leuk voor de planten maar zielig voor de visjes.
Tsja en de doppen inderdaad goed vastlijmen + kitten en laten drogen want een lekje is zo gebeurd.
Als de doppen doorgeboord worden (ik heb het zelf overigens met een kruiskop-schroevendraaier gedaan), zorgen dat de gaten ver ondermaats zijn.
Door de slang schuin af te snijden, is deze er gedeeltelijk makkelijk door het gat heen te halen.
Daarna met een tangetje goed er aan trekken en voila, de slang voorziet zelf al voor 95% afdichting. Lijmkit of normale kit en het zit als een huis.
TIP: Gebruik een CO2 ladder of opvangbak om de CO2 goed op te laten lossen in water. Via alleen een filter/bruissteen gaat er veel (nuttige) CO2 verloren naar de oppervlakte.
Zorg dat er ook een terugvalklep tussen de fles en het aquarium zit, mocht de fles lager dan het aquarium geplaatst worden.
Dit voorkomt een aquarium vol met CO2 en een vloer vol met water;)
Verder: Veel succes en vooral: Laat de fles niet vallen:)
Bedankt voor je bijdrage, John!
zo doe ik dat ook lol
die doppen zijn wel een keer een euveltje maar idd wat kleinere gaatjes en ik gebruik eerlijk gezegd een grotere slang(slang voor bloedtransfussie ect ) deze slangen zijn wat dikker en de uitloop van fles twee zit dan een kleinere slang.
(dit houd de druk met het langere resept goed op peil.
echter heeft een bio co2 nog wel en nadeel dat ze niet allemaal precies zo lang lopen als de resepten beschijven.
(let gewoon op de bubbels) zijn die weg verversen maar niet gaan schudden das niet zo handig.
Gezien de vrij hoge prijs, 32€ voor een vulling van 2 liter tank, gebruik Bio Co2 in combinatie met een Co2 systeem.
Het bio co2 zit in een plastiek tank van 5 liter (zeer lange looptijd)en verzorgt de basisaanvoer, terwijl het Co2-systeem aanvult en het niveau stabiel en op peil houdt.
De bio co2 tank zit in een, met water gevulde, bak waarin een kleine verwarmer is geplaatst.
Deze laatste staat tijdens de verlichtingsuren (schakelklokje) op 28°, hetgeen er voor zorgt dat er veel bio CO2 (80-100 bellen/minuut) aangemaakt wordt.
Wanneer het water afkoelt tot 20° worden er nog ong. 40 bellen geproduceerd. ‘s Nachts kan het bio Co2 ontsnappen via een kraantje op de aanvoerslang.