
Heb je net een aquarium gekocht, maar je weet nog niet goed voor welke aquarium inrichting je moet gaan? Dan kan dit artikel jou misschien helpen.
De aquarium inrichting: praktisch
Ga eerst na waar je je aquarium wil plaatsen. Dit doe je best niet op een te drukke plek (bijvoorbeeld de inkomhal), maar op een rustige, gemakkelijk bereikbare plaats. Ook de aanwezigheid van leidingwater is handig.
Daarnaast is ook de afmeting van je aquarium belangrijk. Een extra lang aquarium is bijvoorbeeld mooi voor een Iwagumi, terwijl je brede maten goed met de diepte kunt spelen. Hou ook rekening met je budget. Een plantenbak kost doorgaans meer doordat je voedingsstoffen moet toevoegen en eventueel een CO2-systeem moet kopen.
Welk materiaal om het aquarium in te richten?
In de aquariumwinkel vind je heel wat materiaal om je aquarium in te richten: lavasteen, Ardense steen, kienhout, wortelhout, planten, decoratie, grind, … Denk op voorhand goed na wat je wil maken van je aquarium. Wil je gaan voor een lay-out met veel aquarium hout? Of liever iets met stenen (bijvoorbeeld een cichlidenbak)? Of een combinatie met heel veel planten?
Vergeet niet decoratiemateriaal altijd goed te wassen en eventueel te koken (indien mogelijk) vooraleer je het in je aquarium plaatst, beter voorkomen dan genezen!
Het aquarium inrichten: welke stijl?
Als je nog steeds niet goed weet hoe je je aquarium wil inrichten, kunnen de volgende aquarium stijlen jou misschien creatieve ideeën geven!
Het gezelschapsaquarium
De meeste aquaristen beginnen bij een gezelschapsaquarium. Bij dit aquarium staan niet de planten centraal, maar eerder de vissen en wat leuke decoratiematerialen. Een gezelschapsaquarium vereist doorgaans minder onderhoud dan andere, meer beplante stijlen.
Het Nederlandse aquarium
Het Nederlandse aquarium vertegenwoordigt één van de oudste stijlen binnen de aquaristiek en is gekenmerkt door een sterke focus op verschillende aquariumplanten. Nederlandse aquaria zijn meestal sterk gestructureerd met heel wat verschillende kleuren en bladvormen. Qua onderhoud is deze aquariuminrichting veel veeleisender dan het gezelschapsaquarium.
Het Nature Style Aquarium
Bij het Nature Style aquarium gaat men vooral de natuur nabootsen. In tegenstelling tot de Nederlandse stijl wordt hier eerder de “scène” of de “filosofie” op de voorgrond geplaatst in plaats van de aquariumplanten. Er wordt vaak gebruik gemaakt van voorgrondplantjes en mossen. Wat betreft het onderhoud kunnen we deze stijl tussen het gezelschapsaquarium en het Nederlandse aquarium plaatsen.
Het cichliden aquarium
De naam zegt het al: een cichliden aquarium heeft maar één soort vis en dat zijn … cichliden. Deze vissen staan ervoor bekend planten op te eten of los te woelen. Een cichliden bak heeft dus meestal geen aquariumplanten (tenzij enkele soorten, bijvoorbeeld Anubias of Vallisneria) maar enkel stenen en veel schuilplaatsen. Dit aquarium vergt het minste onderhoud van alle stijlen.
Zoals je ziet zijn er heel wat dingen waar je mee rekening kunt houden bij het aquarium inrichten: plaats, budget, decoratiemateriaal, planten, vissen, … Maar uiteindelijk komt het op één ding neer en dat is persoonlijke smaak!
Vond je deze post leuk? Word dan lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van allerlei leuke inrichtingsideeën!
[ninja-inline id=2172]
Hoi beste Gilles,
Ben groot fan van je werk.
Heb van deze site veel geleerd.
Ik heb op het moment een bak van 180 liter die vol met alg zit. Ben van plan om hem helemaal leeg te halen en opnieuw in te richten. Wil een mooie planten bak met nog wel genoeg ruimte voor de vissen (dus in het midden iets van mos met daaromheen planten en deco).
Welke bodem zou je aanraden, en wat voor planten, hoeveel licht en CO2, bijmesten wel of niet?
En weet je een goeie site of winkel in de buurt van Tilburg om dit te kopen/halen.
groeten Lars.
Hallo Lars
Bedankt voor het geweldige compliment!
Voor de bodem zou ik een aquasoil aanraden of akadama indien je een klein budget hebt. Planten is je eigen keuze, maar ik zou eerst beginnen met wat gemakkelijke planten, je CO2-meststoffen-verlichting in balans brengen en dan pas naar moeilijkere planten overstappen.
Het licht zou ik in het begin eveneens laag houden (zie https://www.aquascaping-blog.com/283/aquarium-verlichting) zodat je bak stabiel blijft. CO2 en meststoffen toevoegen is naar mijn mening een must voor een goede plantenbak.
Een winkel in Tilburg ken ik niet, aangezien ik van België ben.
Groeten
Gilles
Misschien een een topic over inrichten van hoekaquarium?
Hoi Jan
dat is een goed idee, die bakken zijn helemaal niet gemakkelijk om in te richten!