
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Beste, ik hoop dat jullie specialisten ter zake mij van advies kunnen zijn. Ik heb een klein rechthoekig aquarium 17 l. 40x20x25, in werkelijkheid 13,5 l. water. In het aquarium geen zand maar steentjes (speciaal voor aquarium), een laag grotje waar ze zich kunnen in verschuilen, alsook een mandje met dezelfde bedoeling en een zuurstofpompje. Voor de rest niets, geen plantjes, en ik hou slechts 2 goudvissen die dus veel plaats hebben om te zwemmen: 1 klein wit overactief visje en 1 rode goudvis die wat kalmer is. Bij het aquarium was een zuiveringspompje, kleinste type van API. Mijn vraag is: tot nu toe geen zuiveringspompje gebruikt en het ververst water (telkens 1/3 2x per week) is bijna onmiddellijk troebel. Het zuiveringspompje heeft wel wat waterverplaatsing en ik las dat bewegend water slecht is voor goudvissen. Kan dat bewegend water, dag en nacht, schadelijk zijn voor de visjes? Ik geef elke dag een heel klein beetje (half tee lepeltje) voeding (pellets). Ik zou graag helder water hebben en behouden. Dank voor jullie advies!
Hey Walter
Dat bewegend water slecht is voor goudvissen heb ik nog nooit gehoord. Zou me echt verwonderen …
Het troebel water komt doordat goudvissen heel veel vervuilen. Die afvalstoffen kunnen niet verwerkt worden door de filter en zorgen voor algen (bv. bruine alg, groen water, …). Bovendien is het ongezond voor je vissen.
Wat ik je aanraad:
– Grotere bak kopen
– Sterkere filter plaatsen
– Regelmatig verversen
Groeten
Gilles
Dank voor het advies, Gilles! Sinds ik dag en nacht het filterpompje (grote capaciteit voor klein aquarium) heb laten aanstaan heb ik tot nu toe (12 dagen) kristalhelder water. Ik ververs (mijn voornemen) elke 10 dagen 40pct. van het water. Het slurfje aan de filterpomp brengt wat beweging in ‘t water, maar dat schijnen ze leuk te vinden, daarvoor was het werkelijk een draaikolk. Nogmaals dank en proficiat met uw prachtige informatieve website! Groet, Walter.
Hallo ik heb een vraag ik heb sinds 2 weken nu een jbl externe pomp gekocht omdat ik met mijn standaard Juwel intern pompje niet de gewenste stroming bereikte. Nou zit er zo spray bar bij en die gebruik ik ook alleen mijn vraag is hoe hard moet ik de pomp laten uitblazen? Ik zie nu dat mijn vissen weg worden geblazen is dit goed? Ik heb ook nog een vraag hoe moet deze spray staan? onder water omhoog/omlaag gericht? of boven water? verder heb ik nog problemen met co2 gehalte omghoog te krijgen met de dennerle flipper advies wat ik gekregen heb is om een co2 reactor te gebruiken alleen is het echt noodzakkelijk om zon dure van 80 te kopen of een simpele goedkope werkt die ook goed? Ik hoor graag wat u mij adviseerd!
Hey Danny
Wat is het debiet (liter per uur) van die filter? En hoe groot is je bak?
De spraybar zet je onder het wateroppervlakte zodat je een mooie rimpeling krijgt. Dat zorgt voor meer zuurstof in het water, wat beter is voor je vissen. Je zult hierdoor wel wat meer CO2 moeten toevoegen, maar beter ietsje meer CO2 dan dode vissen.
Je bent niet verplicht om die dure reactor te kopen, er zijn ook andere reactors die prima werken en een pak goedkoper zijn. Een “max mix” reactor is bijv. een goedkope die vrij goed werkt. Enkel bij heel hoge CO2-waardes zou ik kiezen voor een duurder model, omdat de goedkope dan vaak de hoge hoeveelheid CO2 niet aankunnen.
Groeten
Gilles