Categorie: Aquascaping

Mos in het aquarium

Zelf ben ik een grote fan van mos in het aquarium. Ze groeien gemakkelijk, ze vergen weinig onderhoud, snoeien gaat bijzonder simpel en bovendien geven ze je aquarium een mooie, natuurlijke look en feel. Aquariumwinkels beginnen hun aanbod aan mossen ook steeds meer en meer uit te breiden. Zo vind je naast Javamos tegenwoordig ook gemakkelijk Fissidens Fontanus, Vesicularia Montagnei (“Xmass Moss“), …

Interessante manieren om mossen in het aquarium vast te maken zijn bijvoorbeeld op een stuk kienhout, de achterwand of een zijwand of steentjes op de bodem (bijvoorbeeld bij Riccia Fluitans). Iemand bij Aquatic Plant Central had een creatiever idee: het mos in een hakmachine doen en vervolgens insmeren op lavasteen. Het resultaat: een nog natuurlijk ogend aquarium!

Ook  Takashi Amano heeft dit al eens voorgedaan, zie de video hieronder (vanaf 5 minuten ongeveer):

5/5 - (4 votes)

Bekijk de reacties

  • Een tip:

    Ook mos wat gewoon buiten te vinden is zal het doen in een aquarium!

    groet,
    Peter

  • Hoi!

    Ik zoek mos voor tegen mijn achterwand.
    Maar wil het niet steeds knippen.
    Welke mossen kan ik er voor gebruiken?

    • Dag Richard

      Quasi alle mossen zijn sterke groeiers in de juiste omstandigheden, je zal dus altijd wel veel moeten bijknippen als je mos wil gebruiken. Zeker als volledige achterwand.

      Groetjes
      Gilles

    • Hoi Iris

      Er bestaan heel wat varianten mosjes die elk hun eigen groeiwijze en "bladvorm" hebben. Bij de betere aquariumwinkel vind je die vaak.

      Groetjes
      Gilles

  • Hallo .
    Ik wil graag werken met mos . Maar wil dat pureren . En dan op terracotta potjes smeren en de potjes dan uiteindelijk in het grind leggen .maar kan jij mij uitleggen hoe dit in zijn werk gaat want vind er nergens iets over.
    Graag hoor ik van je
    Mvg tamas

  • Bedankt voor al jou informatie, ik leer er echt heel veel van. Samen met mijn zwager hebben wij al in de 40 jaren diverse aquariums gebouwd en elke keer brengen wij onze kennis over naar anderen. Ik heb een bak van 200-60-50 met discusvissen ongelovelijk mooi, ik zal je foto,s toe mailen. Sinds kort heb ik mijn aquarium uit gerust met led verlichting. Ziet er heel mooi uit en 70 % goedkoper en kan 80.000 licht uren mee.
    Vriendelijke groet,
    Erik

    • Hey Erik

      Graag gedaan hoor en bedankt voor de vriendelijke woorden!

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,
    Ik zoek een mos voor mijn garnalen, maar ik heb slechte ervaringen met javamoss. Het houdt naar mijn idee veel alg vast en wordt echt een bende. Ik ben niet geweldig met planten, dat weet ik, maar de rest houdt het in ieder geval beter vol ;) Mijn vraag is eigenlijk: welke soorten mos zijn er goed te onderhouden? Zo hoorde ik flame mos (vriendin heeft ze beide en heeft zelf het idee dat flame mos makkelijker is), maar welke soorten nog meer?
    Alvast bedankt,
    Ilona

    • Hey Ilona

      Javamos is eigenlijk één van de gemakkelijkste. Eerlijk gezegd: als je het probleem van de draadalg niet oplost, gaat je je mos nooit in topvorm kunnen krijgen. Heb je al geprobeerd het lich te minderen & de CO2 te verhogen?

      Groeten
      Gilles

      • Hoi! Bedankt voor de reactie. Ja, ik heb dat allemaal geprobeerd en het gaat nu ook stukken beter. Een half jaar geleden had ik javamos en toen ging het niet goed, maar toen had ik veel meer soorten alg. Nu is mijn bak praktisch algvrij, op af en toe wat aanslag op de ramen na, maar geen echte alg, meer wat doffer/stoffiger. Dus het gaat nu eigenlijk heel goed en mijn waterwaardes kloppen ook. Dus hopelijk gaat het nu ook beter met het javamos. Ik ga het in ieder geval in de gaten houden.

  • Beste Gilles,
    Welke soort mos zou ik het best kunnen nemen als je van lichtgroen houdt? Ik heb tijden javamos in mijn bak gehad, maar in vergelijking met andere planten vind ik deze te donker. Heb je misschien tips voor mij voor een mooie, sterke lichtgroene mossoort die ik op kan binden?
    bvd

    • Al eens gedacht aan Riccia? Fris groen en dan ook nog eens van die mooie luchtbellen.
      Zelf heb ik nu Riccardia chamedryfolia in de speten en groeven van de stenen gefrotst, beetje donkere soort maar ziet er een beetje on-mossig uit en met veel licht groene plantjes op de voorgrond en achterlangs geeft het een mooi contrast.

    • Hallo Luut

      Wat dacht je van Fissidens Fontanus? Die is ietsje lichter van kleur.

      Groeten
      Gilles

  • Ik ben een week op de hoogte van aquascaping en ik moet eerlijk zeggen het lijkt iets verslavend. Gewoon een 'droomwereld' onder water maken.

    ik denk dat ik nog veel zal moeten lezen en kijken vooraleer ik het zelf zal durven. of zijn er beginner ideetjes hiervoor om het te leren?

    Jim

    • Hallo Jimmy

      Ik zou zeggen: kies eerst een stijl uit die je mooi vindt en vertrek vandaar. Voor de rest: niet overdrijven met licht, voldoende plantenvoeding geven, goede CO2 & watercirculatie voorzien en dat komt wel goed!

      Groetjes
      Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018