Heb je het moeilijk om een mooi tapijtje Hemianthus Callitrichoides of een grasperkje Eleocharis Acicularis in je bak te groeien? Probeer dan eens de “dry start methode“!
Sommige aquascapes maken veel gebruik van voorgrondplantjes zoals Hemianthus Callitrichoides, Eleocharic Acicularis of Glossostigma Elatinoides. Denk maar aan de populaire Japanse Iwagumi stijl waarbij bijna uitsluitend voorgrondplantjes worden gebruikt. Deze plantjes zijn niet van de allergemakkelijkste aangezien ze vaak veel CO2 nodig hebben. Vooral beginners hebben er problemen mee: de plantjes vergelen, groeien in de hoogte, komen los en sterven af.
De dry start methode kan dan een mooie oplossing bieden. In plaats van het aquarium met water te vullen en dan de voorgrondplantjes te planten, laat je de bak gewoon leeg staan met uitzondering van een vochtige bodem. Op die manier kunnen de plantjes zonder algenproblemen gemakkelijk en snel groeien waarna je de bak met water opvult.
Plaats je bodem en ander decoratiemateriaal in de bak. De dry start methode werkt trouwens uitstekend in combinatie met een “aquasoil”, overweeg dus zeker om zo’n bodem aan te kopen. Indien je geen aquasoil gebruikt, maar een gewone kwartsbodem dan kun je wat kleibolletjes of een voedingsbodem toevoegen.
Van zodra de bodem en de decoratie gereed is, voeg je water toe tot slechts enkele millimeters boven het substraat. Op die manier blijft alles mooi vochtig, wat de plantjes geweldig vinden. Vervolgens plant je zoveel mogelijk voorgrondplantjes. Je plant best in kleine groepjes met 2cm afstand tussen elk groepje. Van zodra alles geplant is, sluit je de bovenkant af door middel van een deksel of wat vershoudsfolie en doe je de verlichting aan.
Het geweldige aan de dry start methode is dat het heel weinig onderhoud vereist, eigenlijk zelfs niets. Het aquariumverlichting moet niet sterk zijn aangezien er geen water in zit, je moet geen CO2 toevoegen, je moet voorlopig niet snoeien, geen vissenvoer toevoegen, … Het enige wat je af en toe kunt doen is de folie of het deksel openen voor wat verse lucht. Na ongeveer twee manden zou de bak mooi volgroeid moeten zijn.
Van zodra alles mooi gegroeid is, kun je het aquarium met water vullen. Vergeet niet om CO2 te injecteren voor een goede groei. Tijdens de eerste 2 à 4 weken is het zelfs aangeraden om zeer veel toe te voegen (5 tot 3 bps). Aangezien er dan toch geen vissen of andere dieren inzitten, kan zo’n hoog gehalte absoluut geen kwaad. Hoe langer je bak onder water staat, hoe meer je het CO2 geleidelijk kunt verlagen tot het gewenste niveau.
Ondertussen kun je wekelijks waterverversingen doorvoeren. Verder is het ook aangeraden om je aquariumverlichting aan te passen. Drie uur in de eerste week, 5 uur in de tweede, 8 uur in de derde … Dit verlaagt het risico op algen en heeft geen invloed op de planten. Ze zullen enkel trager groeien, maar aangezien de bak tegen dan al volgroeid is, is dat geen probleem. Vergeet ook niet om je voedingsstoffen op peil te houden.
De dry start methode is uitstekend geschikt om aquariumplanten thuis te kweken in bokaaltjes. Je kunt ze dan buitenshuis of op een vensterbank houden, het zonlicht zal ze dan doen groeien. Op die manier kun je zelf je aquariumplanten kweken en hoef je niet steeds naar de winkel te gaan. Ook snoeisel kun jer dan in opkweken. Natuurlijk is de dry start methode enkel geschikt voor moerasplanten, dit wil zeggen planten die zowel submers als emers kunnen leven. Ik gebruikt deze methode bijvoorbeeld voor mijn Anubias Nana.
Met dank aan seetharam van ShrimpNow voor de info.
Vond je deze post interessant? Deel hem dan of word lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hey Gilles,
Mooie site! Ik wil binnekort een aquascape opstarten met een nano cube 20. Dit met behulp van de dry start methode. Zou je mij kunnen vertellen hoe lang ik de verlichting aan moet houden tijdens de dry start periode?
Hey Dennis
Bedankt :D
Je kunt prima het licht 8 à 10u aanlaten bij de Dry Start!
Groetjes
Gilles
Heb de afgelopen weken geprobeerd mijn bak op te starten dmv de dry start methode. Hemianthus Callitrichoides en Marsilea Hirsuta. Alles zoveel mogelijk volgens het boekje; geen plasjes water, af en toe nat sprayen.
Toen begon de Marsilea op de meest vochtige plekjes weg te rotten. Als reactie daarop ben ik minder gaan sprayen, maar daar reageerde de Hemianthus weer slecht op. Heb 5 dagen geleden de bak maar volgegooid met water om hopelijk toch maar de boel te redden. In eerste instantie leek de Hemianthus het loodje te leggen; zag er steeds grauwer uit en er waren op sommige plekken algen (bruinalg?) zichtbaar. Ik was bang dat ik de hele boel eruit moest halen...
Maar na 5 dagen komen er nu frisgroene blaadjes op boven het afstervende gedeelte. Het ziet er dus naar uit dat de Hemianthus toch gaat aanslaan. En ook de Marsilea voelt zich zichtbaar beter onder water...
Hey Maarten
Jammer om te horen!
Grauw worden kan ook wel eens wijzen op een CO2-tekort, maar waarschijnlijk komt het eerder doordat de plant zich gewoon nog moet omzetten van emers naar submers. Het feit dat er nu groene blaadjes tevoorschijn komen is daar het bewijs van. Nu gewoon met rust laten, voldoende CO2 voorzien en snoeien wanneer het nodig is! :)
Groetjes
Gilles
Hoi Gilles,
Ik ben van plan om mijn bak opnieuw te gaan inrichten en gebruik een kwartsbodem (1-2 mm) zonder voedingsbodem. Een aquasoil wil ik niet gebruiken.
Als bodembedekker wil ik de Micranthemum `Monte Carlo` en Eleocharis acicularis 'Mini‘ gebruiken.
Het liefst wil ik de bak opstarten middels de dry-start methode. Denk je dat dit kan werken?
Bak betreft een Ferplast Star 120 (120x50x60) met 2x 39W T5 (865 + 840).
Dag Raimon
dat moet wel lukken denk ik!
Groeten
Gilles
Hi Gilles,
Mooi topic!
Ik ben inmiddels 2 weken bezig met een DSM. Ik heb wat last van (grijze) schimmel(haartjes). Ik las ergens anders dat sommige plantenvoeding tijden de DSM in de bak sprayen. Heeft u daar ervaring mee? Zo ja, welke voeding moet ik gebruiken?
De bak word verwarmt met een verwarmingsmat op 25 graden.
2x24watt T5 hangt er boven. 60liter. Inmiddels geen water meer bij gesprayd omdat het al vochtig genoeg is. Schimmel bevind zich op de HC stekjes.
Ik hoop dat u mij kan helpen!
Hoi Gilles,
ik wil ook gaan beginnen met de DSM. alleen vraag ik me af hoe je de bak op temperatuur houdt?
gr tjerk
Hoi Tjerk
Gewoon door de kamertemperatuur te regelen :-)
Groeten
Gilles
Hoi Gilles!
Is het ook mogelijk om de DSM te doen zonder Co2?
Hey Mark-Jan
een DSM heeft alitjd onbeperkte CO2 omdat je geen waterbarrière hebt, de planten halen het gewoon rechtstreeks uit de lucht.
Groeten
Gilles
En wat dan als ik daarna het aquarium vul met water? Dan gaan de planten van onbeperkte co2 naar geen co2. Zullen ze dat overleven?
Gilles,
Nadat ik je hele blog heb uitgekauwd ben ik begonnen met de DSM in mijn Juwel 125 vv aquasoil en Seiru stenen. Na een paar dagen zie ik dat een aantal stekjes HC beginnen te versnotteren en anderen beginnen te rotten en te schimmelen. Ik heb ze er maar uit gehaald in de hoop dat de hele bak niet wordt aangetast.
Wat kan ik het beste hieraan doen? Ik sproei 2x per dag, temperatuur in de bak 25C.
Omdat de grond achterin hoger is dan vooraan staan alleen de plantjes vooraan helemaal in het water, maar achterin houdt de aquasoil goed het water vast zodat het allemaal vochtig blijft.
Groeten
Hey Alex
Ik denk dat je teveel sproeit. Als de planten gaan schimmelen is dat vaak een symptoom ervan. Ik zou minder sproeien en ook een paar gaten open laten bovenaan voor meer luchtcirculatie.
De rotte HC zul je wel moeten verwijderen vrees ik, die gaat het waarschijnlijk niet meer redden ...
Groeten
Gilles
...een paar dagen verder gaan er nog meer stekjes rotten. Ik sproei nu nog maar 1x per dag en dan maar alleen de hoger gelegen plantjes.
Hey Alex
Zie mijn vorige reactie :-)
Groeten
Gilles
Ik heb ergens gelezen dat mensen juist het water niveau onder het substraat hebben en dat ze de plantjes niet besproeien
Dit Is in tegenspraak met wat hier wordt vermeld
Wat zou beter zijn
Ook heb ik wat problemen met mijn naaldgras de topjes lijken te verbranden
Het naaldgras heeft een week submerse gestaan waarna de DSM is gestart
Weet iemand waardoor dit komt en wat ik eraan zou kunnen doen.
Mvg
Dag Ronald
Dat hangt van de vochtigheid af. Te vochtig is niet goed, maar het mag ook niet volledig droog staan.
Groeten
Gilles
Goedemiddag Gilles,
Wil rond April gaan beginnen met een nieuwe bak en wilde dus een aantal plantjes alvast Emmers gaan kweken/laten groeien. Echter loop ik tegen 1 dingetje aan. Wilde zelf helemaal niet met CO2 gaan werken maar als ik het zo een beetje doorlees is dat met een dry start dus wel echt een vereiste? Omdat ze anders van volledige CO2 uit de lucht naar niks in het water gaan?
Groetjes Mitch
Hey Mitchel
Met een dry start hoef je geen extra CO2 toe te voegen, dat zit al genoeg in de omgevingslucht. Als je water toevoegt, dan is het wel aangeraden om CO2 te gebruiken, zeker als je planten als Hemianthus callitrichoides en naaldgras gaat gebruiken. Die zijn behoorlijk CO2-gevoelig.
Bij het vullen ga je in het begin altijd stressreacties en sterfte bij de planten krijgen, maar na een tijd moet dat zich stabiliseren en zijn de planten aangepast.
Groeten
Gilles
kan ik bij de dry-start gebruik maken van planten die submers gestaan hebben..?Heb nl net mijn planten toegestuurd gekregen en ben van de overtuiging dat ze allen submers gestaan hebben.
Grtn Efra
Hey Efra
Ja, is mogelijk maar ik denk wel dat het moeilijk er is dan andersom.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Hoe lang moet het ongeveer duren voordat dwerg naaldgras aan slaat/gaat groeien? Ik heb ook Hydrocotyle tripartita (sp. Japan) en deze doet het goed en begint zich al uit te breiden. Het gras daar tegenover doet op het oog helemaal niets!
De bak staat nu 3 weken dry start.
Hey Roon
Ik zou nog een weekje wachten, tegen dan zal het wel beginnen groeien.
Groeten
Gilles