
Check de foto hierboven eens. Schitterend, toch? Ik ben alvast fan.
De sterkte van deze aquascape zit hem vooral in de keuze van het aquariumhout en de positie ervan. Aquariumhout kan een echte verrijking zijn voor je bak. Het is decoratief, natuurlijk en ook nog eens goed voor vissen met een cellulose behoefte of als afzetplaats voor hun eitjes. Een must voor aquascaping dus.
Maar de vraag is: hoe creëer JIJ zo’n knappe aquascape met hout? En waar moet je op letten bij de aankoop van je aquariumhout?
Hout voor je aquarium kopen? Waar je op moet letten!
Alles begint met een goed plan. En dat bedoel ik letterlijk. Denk goed na over het resultaat dat je wil bereiken. Je aquariumhout moet passen in je bak en samengaan met de andere hardscape én de bewoners van je aquarium.
Zorg ervoor dat de verhouding planten tegenover hout, maar ook hout tegenover zwemruimte ideaal blijft.
Enkele tips die ik je nu al meegeef:
- Teken een grondplan dat rekening houdt met de groei van planten en vissen. Je zal ook zien dat dat handiger werkt om een algemene beeld te scheppen van je aquascape
- Kies het juiste stuk aquariumhout op basis van de behoefte van je vissen. Heb je bijvoorbeeld een bak met dwergcichliden? Koop dan hout met een onregelmatige structuur dat veel natuurlijke broedholen biedt.
- Vermijd de aankoop van te grote stukken hout voor in je bak. Vaak passen ze niet echt in je bak, of nemen ze echt té veel zwemruimte in beslag. Met verschillende stukken kleiner hout kan je flexibel aan de slag.
- Wees niet bang om je aquariumhout in stukken te zagen. Door je grote stronken uit te breiden met vele kleinere stukjes krijg je een aquascape die veel meer in balans is en natuurlijk aanvoelt

Bonus tip: je zal zelden een mooi stuk vinden net wanneer je ernaar op zoek bent. Wat ik doe: elke keer als ik in de aquariumwinkel ben (voor een andere aankoop), neem ik de mooiste stukken mee. Op die manier breid ik langzaam mijn collectie uit en heb ik altijd wel wat klaar liggen.
Moet je je aquariumhout op voorhand behandelen?
Ja, best wel.
Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat ik ooit mijn aquascape volledig om zeep heb geholpen. Hoe? Ik was vergeten dat het hout in het begin gaat drijven. Dus ik mooi alle plantjes geplant, het aquarium gevuld met water en … jawel, het hout ging drijven en rukte daarmee ALLES los.
Dus bij deze:
- Dompel je hout eerst een paar weken in een emmer water zodat het genoeg water opslorpt en zinkt als je het toevoegt aan je scape. Let erop dat het hout volledig onder water staat en ververs af en toe het water (ivm de geur);
- Een trucje uit de oude doos: giet kokend water over het aquariumhout om hem verder schoon te maken, laat hem even afkoelen en plaats dan in je aquarium.
De voordelen van aquarium hout
Hout in een aquarium is dus erg decoratie, maar er zijn nog enkele andere voordelen:
- Verzurende werking: hout verlaagt de pH van je aquarium
- Het is gezond voor vissen met een “cellulose behoefte”
- Het is een handige afzetplaats voor visseneitjes
- Het biedt heel wat schuilmogelijkheden voor vissen (en garnalen)
- Het is een goede hechtingsbodem voor Epifyten zoals Javavaren of mossoorten

Maar het ene aquariumhout is het andere niet. Daarom leg ik je kort even uit wat de verschillen zijn in dit overzicht van de vaakst gebruikte soorten hout in een aquarium.
Welke soorten aquarium hout bestaan er eigenlijk?
Naast deze algemene tips voor de aankoop van aquariumhout, is het ook belangrijke dat je de juiste soort hout kiest.
Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten.
Kienhout
Kienhout is eigenlijk geen houtsoort. Het is de verzamelnaam voor takken en stronken naaldbomen, loofbomen, savanne, of mangrove die afgesloten van zuurstof onder een dikke laag natte, zure veen hebben gelegen. Door de veenlaag is kienhout vaak erg vuil. Het hout barst van de bacteriën, turfresten en schimmels en moet goed schoongemaakt worden voor je ermee aan de slag gaat in je bak.

Wortelhout
Wortelhout wordt ook wel spiderwood genoemd. Dat komt omdat dit hout meestal met de wortels naar onder in aquascapes terechtkomt en zo een beetje op een spin lijkt. Het Chinese hout is lichtbruin van kleur, soms met een rode schijn en heeft veel dunne worteltakken.
Wortelhout bestaat eigenlijk uit wortels van de Rhododendron die gedroogd zijn en vervolgens van de schors ontdaan. Knap en eigenzinnig qua look! Dit celluloserijk aquariumhout is perfect als je op zoek bent naar een goede voedselbron voor je bewoners.

Mangrove hout
Mangrovehout of driftwood is zwaar hout. Toch heeft het de neiging om eerst te drijven voor het naar de bodem zakt. Dat vermijd je door je mangrovehout eerst te laten weken.
Wil je liever niet dat driftwood het water van je bak een bruine kleur geeft? Kook het dan. Zo worden de looistoffen afgegeven tijdens het kookproces en minder in je aquarium.

Mopani hout
Mopanihout heeft vaak een lichtere kleur en is de zwaarste houtsoort gebruikt in aquaria. Het hout van de wortels van de Mopaniboom zakt meteen naar de bodem.

Enkele voorbeelden van aquascapes met hout
Nu je weet van welk (aquarium)hout pijlen maken is het tijd voor het leukste aspect: wegdromen bij prachtige voorbeelden van aquascapes met hout.
Hieronder heb ik voor jou al enkele mooie voorbeelden gevonden. Dit is vooral mijn eigen smaak, ik raad je aan om ook eens te zoeken op Google Afbeeldingen of Pinterest voor nog meer inspiratie.
[ess_grid alias=”aquascape-aquariumhout”]
Nog enkele tips als je begint aan de inrichting …
Voordat je aan de slag gaat met je nieuwe stukken, wil ik je nog even deze tips meegeven:
- Vergeet de Gulden Snede niet. Het is een detail maar het werkt echt!
- Plaats grote takken vooraan en kleine achteraan, zo creëer je meer diepte in je aquarium
- En check ook zeker mijn artikel over hoe je een natuurlijk aquarium kunt maken
Conclusie
Wil je een knappe, dynamische en natuurlijke look voor je aquarium? Aquariumhout breekt visueel de zichtlijnen en zorgt voor een leuk perspectief in je bak.
Daarnaast heeft het talloze voordelen voor je vissen en – afhankelijk van de gekozen houtsoort – misschien ook voor de pH-waarden van je bak.
Met deze inspirerende foto’s wil je ongetwijfeld meteen je bak gaan inrichten. Succes!
PS: als je nog andere tips hebt of andere houtsoorten aanbeveelt, laat het gerust weten
[ninja-inline id=2164]
ik heb er ook kokendheet water er over gedaan en 5 keer vervest dagen lang. het water verkleurden toen nog ook komt er nog een soort s lijm af wat heb ik verkeert gedaan?het hout zit nu wel in het aquarium en heb heel veel jonge visjes plaatjes en guppen
Dag Coby
Schimmel is normaal in het begin en gaat vanzelf weg of de vissen eten het op :)
Groetjes
Gilles
Hallo.
Even een vraag. Hoe kook je hout wat te groot is voor een pan? Ik heb nu een bad vol laten lopen met het heetste water en heb daarbij een paar emmers kokend water gedaan….en deze gegoten over mijn (mangrove) hout…
Is dit ook een optie of heeft u een ander idee?
Groeten!
Dag Rachel,
Gewoon een aantal emmers kokend water erover gieten, dat zal wel voldoende zijn :)
Groetjes
Gilles
Ken jij nog andere soorten hout of heb je nog extra tips? Laat het mij weten in de reacties!
Groetjes,
Gilles
Ik heb een 50 liter aquarium met 8 Kardinaaltetra’s en 5 zoetwatergarnaaltjes.
Met de Kerst heb ik een kerst-stuk gehad mooi opgemaakt op een grillige tak, nu wou ik deze na de feestdagen voor me aquarium gebruiken, ik weet niet wat voor soort tak is gebruikt. Maar kan ik deze dan ook voor me aquarium gebruiken zonder schade aan me visjes/garnalen.🐟
Dag Cisca
Ik zou het eerlijk gezegd niet doen, teveel risico en zal waarschijnlijk gaan rotten op termijn :)
Groetjes
Gilles
Top,, Gilles ik gooi ze weg en kijk bij een aquariumhuis voor de echte.