
Zin om een garnalen aquarium op te starten?
Ik geef je geen ongelijk :-)
Een garnalen aquarium opstarten is dikke fun. Lekker kleurrijk en veel beweging met al die piepkleine garnaaltjes die altijd vrolijk in de weer zijn met het “kuisen” van je aquarium.
Geen wonder dus dat garnalen aquaria de laatste tijd super populair zijn geworden!
Maar zoals met alle bakken, is het belangrijk om eerst te weten waar je aan begint. Daarom heb ik besloten om een 4-delig luik te wijden aan het houden van garnalen in een aquarium.
Bij deze deel 1: hoe je garnalen aquarium opstarten en ervoor zorgen dat je garnalen niet doodgaan.
UPDATE: check ook deel 2 over de inrichting van een garnalen aquarium en deel 3 over de verzorging.
Wat is een garnalen aquarium?
Om te beginnen bij het begin: wat is nu eigenlijk een “garnalen aquarium”?
Dat het een aquarium is met garnalen als hoofdbewoners had je waarschijnlijk al wel geraden. :-)
In tegenstelling tot bijvoorbeeld een gezelschapsaquarium zal je hierin meestal weinig tot soms zelfs geen vissen aantreffen. Ook is de keuze van planten iets anders en gaat de voorkeur bij een garnalen aquarium vaak uit naar mossen en andere planten waarin de garnaaltjes zich kunnen verstoppen en lekker voedsel vinden.

Maar een garnalen aquarium is daarnaast vooral ook een lekker levendige bak. Het is een drukke bedoening met bezige garnaaltjes in vrolijke kleuren. Het leuke bij dit type aquaria: zelfs als de hobby je geen bal interesseert, je zal sowieso met een glimlach gefascineerd kijken naar al die vrolijke garnaaltjes.
Een echte aandachtstrekker in de woonkamer dus.
Wat is het nut van garnalen in aquarium?
Garnaaltjes zijn niet alleen leuk om naar te kijken zijn, met hun gekke capriolen en mooie kleuren :-)
Ze hebben ook een functie in de bak: garnalen kuisen alles op. Ze eten algen, dode plantenresten en meer op dat het een lieve lust is. Op die manier gaan ze op een heel efficiënte en natuurlijke methode algen bestrijden in je aquarium.
Geweldig, toch?

Ik heb trouwens al eens een uitgebreid artikel geschreven over algeneters, waaronder ook garnalen. Zeker eens lezen als je garnaaltjes wilt houden om je bak te onderhouden.
De belangrijkste aandachtspunten wil je een garnalen aquarium opstarten
Sta je al te springen om je garnalen aquarium te kopen? Ga dan niet zomaar op je gevoel af. Er zijn bepaalde zaken waarop je moet letten, wil je dat de opstart van je garnalen aquarium een geslaagde operatie wordt.
Wat zijn, naar mijn mening, dan de belangrijkste aandachtspunten als ?
- Denk na over de grootte van je aquarium. Garnaaltjes zijn vaak piepklein, wat in je voordeel speelt qua grootte van aquarium. Maar denk eraan: niet elke garnaal past in elk volume aquarium! Dwerggarnaaltjes passen prima in een bak vanaf 20 liter en meer, maar een Macrobrachium zal hier zeker niet in passen. Denk dus eerst even na wélke garnaaltjes je wilt houden en baseer daarop de keuze van je aquarium.

- Een open aquarium, niet altijd de beste keuze. Ik moet eerlijk toegeven, ik ben hier schuldig aan: een open aquarium met garnaaltjes. Op zich niets mis mee (zie de foto hierboven), maar het is geen ideale combinatie omdat aquarium garnalen soms wel eens klimmen of uit de bak springen. Het vervolg kan je wel raden … :(
- Koop een “garnaalveilige” filter. Een wat? Wel, als je niet wil dat garnalenjongen worden opgezogen in de groeven van je aquariumfilter, heb je een aangepaste filter nodig. Ga je een garnalen aquarium kopen, check dan zeker of de meegeleverde filter wel goed is voor de “baby garnaaltjes”. Eventueel kun je de filteropening ook afdekken met een “filter guard” om te vermijden dat kleine garnaaltjes in je filter verdwijnen om nooit meer terug te keren.

- Zorg voor voldoende planten. Aquariumgarnalen zijn dol op een plantenrijke bak. Daarin vinden ze voedsel met hopen, want ze eten onder andere plantenresten op (bv rottende bladeren). Daarnaast kunnen ze zich er ook in verstoppen wanneer nodig. Wanneer je dus je garnalen aquarium koopt, bestel dan ook ineens voldoende plantjes (vooral mossen vinden ze leuk)

- Creëer de juiste temperatuur. Jaja, garnalen zijn niet snel tevreden. Caridina garanlen voelen zich het prettigst bij een gemiddelde watertemperatuur van 23°C. Wil je dat je aquarium garnalen gaan kweken, koop dan ook ineens een goede thermostaat erbij om de juiste temperatuur aan te houden. Ik zal in het volgend artikel trouwens meer vertellen over temperatuur en waterwaardes :-)
- Koop een goede aquariumbodem. Liefst met een poreuze structuur zodat de piepkleine baby garnaaltjes zich erin kunnen verstoppen. Sommige bodems hebben ook nog de extra eigenschap om het water een beetje aan te zuren, dit is zo’n “garnalenbodem” bijvoorbeeld. Een extra voordeel van een aquasoil bij garnaaltjes is dat ze dan mooier gaan kleuren.

Garnalen aquarium opstarten: nog enkele extra, korte tips
OK, je bent net je garnalen aquarium gaan kopen. Nu je gewapend bent met je bak en alle onderdelen kan je ein-de-lijk je garnalen aquarium opstarten.
Spannend hé :-)

Maar wacht even, voordat je je garnalen aquarium gaat opstarten geef ik je nog enkele extra tips mee om je “garnalenavontuur” zonder hindernissen te starten.
- Creëer voldoende schuilplekken. Dat kun je doen door veel planten toe te voegen, maar bijvoorbeeld ook met bijvoorbeeld hout, stenen en decoratiemateriaal. Maak een klein grotje met het hout en duw er wat mos in, dan heb je een leuke schuilplek (hierover later meer in een volgend deel).
- Geef je bak wat tijd om stabiele waterwaarden te krijgen. Test je water op nitriet voor je je garnalen toevoegt. Sla deze stap niet over als je garnalensterfte wil vermijden (hierover later meer in een volgend deel). Laat dus eerst je garnalenaquarium 6 à 8 weken indraaien en ga dan pas je garnalen toevoegen. Een klein beetje nitriet en het is game over!
- Let op welke garnalen je onderling combineert. Macrobrachium garnalen durven zich tot echte rovers ontwikkelen, terwijl waaierhandgarnalen en dwerggarnalen een vredelievender natuur hebben. Denk in dat opzicht ook na over een eventuele combinatie van vissen en garnalen.
Garnalen in een aquarium met vissen? Enkele do’s & don’ts
Sommige combinaties van garnalen en vissen werken, andere niet. Als je niet oppast worden dwerggarnalen en waaierhandgarnalen lekker vissenvoer in een bak met grotere vissen. Cichliden en dwerggarnaaltjes bijvoorbeeld zijn géén goede combinatie.
Wil je dan toch absoluut grote vissen combineren met cichliden, dan kun je een “garnalenflat” plaatsen in je aquarium of een beetje “cholla wood” met wat mos erop. Op die manier hebben ze een plekje waar ze zich kunnen verschuilen en waar de vissen zelf niet aankunnen.

Anderzijds kunnen kleinere vissen dan weer verslonden worden bepaalde garnalen, denk bijvoorbeeld aan de Macrobrachium garnalen. Check dus even of de vissen die jij graag wilt in je bak wel goed samen gaan met de garnaaltjes en andersom.
Trouwens, garnalen zijn echte groepsdiertjes.
Start dus voor een 30-liter bak met een 20-tal garnalen. Meer is niet nodig, want je verwacht dat ze zich gaan voortplanten. Minder is zielig, want dan weet je niet eens dat je garnalen in je aquarium hebt zitten.
Ze zijn namelijk meesters in verstoppen, dat zul je wel merken bij het herplanten ;-)
Conclusie
Een garnalen aquarium opstarten vraagt vooral wat research. Denk eerst na over wat je wel en niet wil. Hou vervolgens rekening met de volgende zaken:
- Hoe groot met het garnalen aquarium zijn?
- Welke techniek heb ik nodig? Denk aan de filter, thermostaat, … en is die techniek veilig?
- Wélke garnaaltjes ga ik kiezen en gaan die samen met de vissen
- Zijn de waterwaardes wel goed (hierover later meer in mijn volgend artikel)
- …
En last but not least: geduld! :-)
Nadien wordt het vooral genieten, want garnalen zijn écht fun in je bak. Heb jij een leuke anekdote over je garnalenaquarium? Laat het mij hieronder weten!
[ninja-inline id=2164]
Dag Gilles,
In mijn garnalenbak gebruik ik een bodemfilter. Achter in het aqua heb ik een 4cm pvc buis geplaatst die boven het waterniveau uitkomt, de onderkant van deze buis heb ik schuin afgezaagd.
Het aqua heb ik dan gevuld met kleine lavesteen enkele cm tot boven het schuine afgesneden gedeelte van de pvc buis.
Op deze laag komt dan de gewone voedingsbodem voor de planten. De ingang van het Eheim filter wordt in de pvc buis geplaatst Resultaat, er worden geen garnaaltjes meer opgezogen en het filter zelf wordt niet belast door organisch matriaal, het systeem werkt nu ongeveer twee jaar met constant debiet zonder dat ik iets hoef te doen aan het Eheim filter (gevuld met zeoliet).Het enige onderhoud is water verversen en af en toe eens met de stofzuiger over de bodem gaan.
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben…
Groetjes,
Adelin
Hey Adelin
Klinkt als een leuk garnalenbakje, bedankt voor de tips! :-)
Groetjes
Gilles
Ik ben ook van plan een garnalenbak te gaan inrichten. Ik dacht aan een maat van 60 breed of zou dat te groot zijn ?
Zou het graag horen.
Alvast bedankt,
Cas
Hoi Cas
Te groot is geen probleem hoor, dan voeg je gewoon meer garnaaltjes toe ;-)
Groetjes
Gilles