
Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.
Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes
Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.
Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.
Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).
Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt
Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.
Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.
Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:
“deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”
Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.
Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.
Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:
“Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.”
Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Gilles, geweldige site! Wat ik me al enige tijd afvraag is het volgende, wat bedoelt men eigenlijk met een stabiele CO2? Ik heb een PH controller die altijd op 6.8 staat, ‘s nachts gaat de klep niet open, overdag schakelt hij enkele malen. Via mijn Seneye zie ik dat hij de PH stabiel houdt. Aan de drop checker (trage meting) zie ik ook dat deze groen blijft. Dus je zou zeggen, De PH is redelijk stabiel. Maar toch, als ik nu de CO2 meet met een meter, dan zie ik ‘s ochtends vroeg een CO2 van 20ppm en overdag 30 ppm. Dus als je de CO2 direct meet is het niet echt stabiel. Heb jij ooit wel eens de CO2 direct gemeten? op barreport lees ik ook dit soort verhalen maar ik kom er niet helemaal uit.
Hey Lars
Bedankt voor de complimenten :-)
Goede vraag die je stelt! Met stabiele CO2 wordt voornamelijk bedoeld dat de CO2 gedurende de hele fotosynthese constant blijft. Dit kun je controleren door een “pH-profiel” op te stellen. Om het uur meet je dan de pH met een goede meter (bv eentje van Hanna) en je schrijft het op. In principe zou gedurende de hele “licht aan periode” de pH ongeveer constant moeten zijn. Dan is je CO2 stabiel.
Wat is dan onstabiele CO2? Verschillende mogelijkheden:
– Heel vaak doordat het pH-profiel steeds blijft dalen, waardoor je op het einde van de periode een veel hogere hoeveelheid CO2 hebt dan in het begin. Meer gasuitwisseling tussen de bak en de omgeving (bv met een surface skimmer of goede rimpeling op het wateroppervlakte) kan dit verhelpen.
– Constante daling of stijging van de hoeveelheid geïnjecteerde CO2. Bio CO2 setjes hebben hier vaak last van, zeker bij grote temperatuurschommelingen. Maar ook bijvoorbeeld een slecht naaldventiel dat de druk niet constant kan houden … Investeren in een goed CO2 systeem met nauwkeurig en betrouwbaar naaldventiel is hier de boodschap.
– Je begint pas met CO2 injecteren als de lichten aangaan. Het duurt dan een tijdje voordat de CO2 voldoende is opgelost om de gewenste ppm te krijgen in je bak. Daardoor krijg je eigenlijk een CO2-tekort bij “licht aan”. Een uur, max 2u, voordat de lichten aangaan beginnen met CO2 kan helpen. Of investeren in een efficiënter systeem, bijv. een reactor of atomizer.
Er bestaan CO2-sondes om de CO2 direct te meten, maar die zijn bijzonder duur. Daarom gebruiken we een pH-meter die ons een profiel geeft maar geen exacte hoeveelheid (helaas) :-)
Groeten
Gilles
Hey Roy
Ben blij om te horen dat ik je heb kunnen helpen met de artikels!
Of die lampen goed zijn, kan ik niet echt zeggen aangezien ik ze nooit gebruikt heb en geen technische gegevens betreffende PAR zie (artikel: https://www.aquascaping-blog.com/1520/aquariumverlichting-meten).
Het feit dat deze set dimbaar is volgens de beschrijving is wel een heel goed punt. Je kunt dan tijdens de opstart slechts op 50% werken en je CO2 + EI op orde brengen. Vervolgens als dat in orde is, kun je langzaam om de week of 2 weken de lichtintensiteit verhogen (als je dat wenst).
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Als eerst dank voor alle kennis die ik hier heb op kunnen doen! Heb er al veel aan gehad. Ik wil een nieuwe grotere volglas bak gaan starten (100x40x50) en ik zou graag je mening willen vragen over led verlichting dat ik hiervoor wil gaan aanschaffen.
Plan is om bij de start met de EI te gaan voeden en CO2 natuurlijk. Ook wil ik met een buitenfilter gaan werken.
Nou heb ik de led verlichting van Econlux op het oog. ( http://www.econlux.de/Documents/PDF/SolarStinger_SunStrip_LY01.pdf ) Ga ik het hier mee redden? En zo ja, welk van de varianten zou je dan aanraden? Als het nou geen goede verlichting is naar jou idee, zou je me dan een zetje in de goede richting willen geven :) ?
Groetjes,
Roy