
Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.
Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes
Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.
Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.
Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).
Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt
Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.
Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.
Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:
“deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”
Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.
Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.
Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:
“Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.”
Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Ik heb een 500 liter bak met botia s, puntius dennesoni s en andere makkelijke vissen. Zandbodem hout en plantjes. Als laatste de waternoot toegevoegd. Ph schommelt overdag met licht naar 6.5 in de nacht naar 6.0. De waternoot laat blaadjes los een signaal dat t niet goed gaat. 4 x t5 verlichting. Last van puntalg en baardalg waarvoor o.a. aanschaf van dit zuiverende plantje. Heb je advies?
Hey Lianne
Ja, meer CO2 toevoegen en minder sterk licht gebruiken.
Water aanzuren heeft trouwens weinig invloed op de hoeveelheid CO2 in het water. CO2 voeg je toe met CO2, geen aanzurend product :-)
Groeten
Gilles
Beste gilles,
Mijn complimenten voor je site en antwoorden.Erg simpel en logisch, zie je niet vaak op het net.
Ik zit met de volgende vragen.
Als ik meer wattage in me bak doe moet ik ook meer voeding geven, toch?
Nu draait me bak aardig tot goed maar in de hoeken gaan de planten schuin groeien.(lichtinval, bak is 1.50 breedt en lamp 90 breedt toch?
Nu dacht ik i.p.v 10 uur licht nu naar 8 uur met meer wattage.
Zou ik dan hetzelfde recept voedingsstoffen moeten toevoegen.
Hoop dat je begrijpt wat ik bedoel
Hey Niek
Bedankt voor de complimenten! :-)
Klopt. Meer licht = snellere fotosynthese, maw planten groeien sneller = meer vraag naar voeding.
Heb je de lichtspreiding al bekeken? Misschien is je verlichting niet zo goed geplaatst, waardoor er in de hoeken amper is. Controleer ook of je CO2 (als je dat hebt) aanwezig is in die hoeken met bv een drop checker. Vaak zijn er CO2-tekorten in de hoeken van aquaria, waardoor de planten daar slechter groeien. Uitrekken en naar het wateroppervlakte schieten is een typische stressreactie bij een CO2-tekort.
Groeten
Gilles