Categorie: Aquariumtechniek

Aquarium verlichting

Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.

Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes

Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.

Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.

Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).

Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt

Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.

Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.

Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:

deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”

Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.

Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.

Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:

Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.

Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!

[ninja-inline id=2172]

4.7/5 - (4 votes)

Bekijk de reacties

  • Goedendag,

    ik heb een 300x45x45 ( waterhoogte=45 ) aquarium.
    beplanting is voornamelijk crypto's anubias, varens, groene en rode lotus en dat soort tragere planten.
    Ik heb een vrij lage belichting (2x 39watt 840).
    Voedingsbollen bij de planten, en voeg dagelijks profito toe.

    Lage bezetting:
    4X colisa lalia.
    2X ramirezi
    12x kardinaal.
    10X corydoras pygmeus.
    25 anatome helena.
    100+ vuurgarnalen.

    zou co2 nuttig zijn, of heeft dat bij dergelijke planten geen nut?

    Vriendelijk bedankt,

    Patrick.

    • Hey Patrick

      Op zich zijn het vrij gemakkelijke planten die prima zonder CO2 en met lage verlichting kunnen. Als je geen groeiproblemen hebt, dan lijkt het mij niet noodzakelijk om over te stappen naar CO2.

      Maar dit is natuurlijk jouw beslissing :-)

      Groeten
      Gilles

  • Beste Gilles,

    Ook ik zou je om advies willen vragen.
    Ik heb een superfish parorama 60 met orginele 2 kleuren (wit & blauw) lampje.
    Ik merk dat mijn planten snel dood zijn of blad verliezen.
    Ik wil over enkele weken mijn aquarium opnieuw opstarten met een hoop nieuwe planten. Maar ik ben nu bang dat deze ook snel dood zijn.
    Kun je mij adviseren qua licht? Is het verstandig ander licht erin te doen?
    (Liefst niet te ingewikkeld want ik ben niet echt technisch).
    Alvast bedankt!
    Yvonne

  • Bedankt voor je antwoord. Ik zal daar naar kijken en hoop dat mijn vissen en planten er dan mooier uitspringen.
    Ik zie dat je blog is veranderd mooi geworden en overzichtelijker.

  • Hoi.
    Ik had een vraag over mijn verlichting. Ik heb 2x JBL Solar Tropic T5 Ultra 39 watt 850 mm in mijn 1meterbak van 43cm hoog. Ik heb er ook 2 reflectoren bijgekocht die ik nog niet geïnstalleerd heb. mijn vissen komen niet mooi uit onder deze 2 lampen en mijn planten groeien te hard vind ik zelf mijn Belgisch groen snoei ik maandag en zaterdag moet ik eigenlijks weer snoeien zodat ik de helft van de week na een bak zit te kijken waar maar halve plantjes in staan en de andere helft planten die overwoekeren. Nu wil ik graag de voorste lamp vervangen door een lamp waar mijn vissen en planten beter in uitgelicht worden en hopelijk dat mijn planten dan minder snel groeien. Nu heb ik ook Hemianthus Callitrichoides die het ook goed doet alleen de coridoras schoffelen om de hele tijd uit de bodem.
    Heb je een idee welke lamp ik moet nemen ik kan namelijk in de winkel de lampen niet zien branden om te kijken van hoe en wat

    • Hey Geert

      Voor je planten maakt het niet zoveel uit, ze passen zich aan aan het licht.
      Qua kleur (voor mensenogen) vind ik 6500K heel mooi, maar je hebt bv lampen die het groene of het rode naar voren brengen. Als je dat wil, zou ik het eens navragen bij je lokale winkel.

      Groeten
      Gilles

  • Beste Gilles,
    U hebt een zeer interessante website! Mag ik ook een vraag stellen?
    Geef ik niet te veel licht in mijn non-CO2 aquarium?
    Mijn bak meet 88x29x31 cm (=79 l)en ik heb 2 T8-lampen van 25 W.-75cm 1 Sera Plant Color 4900 K en 1 Briljant Daylight 6000 K. Ik laat ze 8 uur branden per dag en heb last van zwarte penseelalgen in mijn aquarium omdat ik ze tot voor 1 week 10 uur liet branden.

    • Hey Edmond

      Als je penseelalg hebt met deze setup, heb je waarschijnlijk teveel licht.
      Verwijder eens de reflectors (als die er zijn) en voeg wat drijfplanten toe zodat het licht gedempt wordt.

      Ondertussen zoveel mogelijk alg manueel verwijderen.

      Groeten
      Gilles

  • Hallo, ten eerste heb ik je site nieuw ontdekt en vind het supertof om door te lezen. Veel leuke handige tips en info.
    Nu heb ik een vraagje over LED verlichting.

    Ik wil eind januari mijn bak leeghalen om opnieuw op te starten en er een leuke scape van te maken. Nu wil ik graag een mooie LED verlichting installeren eb vroeg me af of jij een idee hebt of onderstaand een goede is voor mijn bak.

    http://www.aquariaveldhuis.nl/index.php?VT-HUISMERK-LED-UNITS=VT--54-POWER-LED-3300-LUMEN----VT-HUISMERK&productID=16274

    Ik heb een Dubai 120 (1.20 x 0.40 x 0.55) 240 liter
    Of heb jij een andere tip die niet al te duur is

    Mvg Peter

    • Hey Peter

      Bedankt voor je reactie :-)

      Ik zou die LED-lamp niet kopen omwille van de kleur. Je kiest beter eentje met een kleur van 6500Kelvin. Normaal gezien zijn die ook beschikbaar, de jouwe is eentje voor zeeaquaria waarschijnlijk.
      Ik zou ze eens contacteren en vragen of ze het model met 6500K hebben.

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Luuk, ik denk dat het over de zelfde bak gaat zoals ik er ene heb. Net onder de lamp kan je makkelijk planten houden. Achteraan en vooraan alsook de zijkanten wordt het moeilijker. Zelfs met voldoende co2. Ik heb om die reden vooraan de lichtkap een 2de tl bij geplaatst en sedert begint zelfs de riccia die bij mij onderwater wordt gehouden te parelen. Ik zelf steek 30 bellen per minuut op men 54L aquarium.

  • Hallo,

    Denkt u dat ik Hemianthus kan laten groeien met 1x Osram 15 watt 865 boven een 54 liter bak? Ik heb het meermaals geprobeerd maar het is me nog nooit gelukt. Ik voeg best veel co2 toe, namelijk 1 bel per seconde. Dat brengt mij tot een ph van rond de 6,7

    Zelfs de Cryptocoryne maakt verschrikkelijk lange bladeren om maar voldoende licht te geraken geloof ik.

  • hallo gills maar de groei wel maar vanop grond boven de kop van de plant is wel goed maar tussen in niet goed ik heb nu gelezen dat lamp AMAZONE DAY DAGLICHTT WIT 6000 KELVIN DIE MEER OP DE BODEM KOMT DAT GROEI DE PLANTEN WEL TUSSEN IN IK HEB 98.5 LANG 45 W LAMPEN MAAR DIE VINDT IK NIET DAT MIJN BAK JUWEL IS WAT MOET IK DOEN DE GR PAUL

  • Dag Gilles,

    Ik ben bezig mijn aquarium aan het herinrichten alsook mijn T8 verlichting moet eraan geloven . Die word nu vervangen door LED's van aqualantis .heb je daar ervaring mee ? Ik vermoed dat alles wat zal verhoogd moeten worden ( voedingstoffen ,CO2 ) of moet ik eerder wat met de belichtingsduur spelen ?
    Momenteel zitten er 5 T8 van 36W en 5 T8 van 38W als ook 3 T5
    Die worden nu vervagen door 7 led balken .
    Dit ter info .

    Mvg,
    Wouter

    • Hey Wouter

      Ik ben niet zeker, maar ik denk dat LED ietsje sterker zijn dan T8's. Je doet er dus inderdaad goed aan om even je voedingsstoffen en CO2 te verhogen. Achteraf, als je liever niet zoveel doseert, kun je wekelijks beetje bij beetje minder doseren tot je de grens bereikt waar je algen krijgt. Op dat moment doseer je de hoeveelheid die je de week daarvoor doseerde.

      Om het te illustreren (ik hoop dat de opmaak niet verandert op de site):

      Week 1: 100% doseren
      Week 2: 95%
      Week 3= 90%
      Week 4: 85%
      Week 5: 80%
      Week 6: 75% --> eerste verschijnselen van algen

      Je gaat dan terug naar de dosering van week 5 op 80%, of naar die van week 4 op 85%.
      Zo zit je dus nog steeds safe zonder overdreven veel te bemesten.

      Groeten
      Gilles

1 3 4 5 6 7 10

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018