Categorie: Aquariumtechniek

Aquarium verlichting

Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.

Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes

Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.

Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.

Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).

Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt

Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.

Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.

Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:

deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”

Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.

Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.

Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:

Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.

Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!

[ninja-inline id=2172]

4.7/5 - (4 votes)

Bekijk de reacties

  • Waarom een extra lamp als de planten groeien misschien wat profito geven en de stroming niet te hart zetten denk aan co2 verlies

  • Ik zou graag een planten lamp willen gebruiken omdatbk maar ruimte heb voor een lamp vraag k me af of dat wel verstandig is

    • Hey Ben

      Als Je planten goed groeien, dan zou ik gewoon die lamp niet toevoegen. Waarom wil je per se een extra lamp?

      Groeten
      Gilles

      • Beste gilles

        Mijn planten groeien traag heb nu een daglicht lamp erin zitten heb maar plek voor een lamp daarbij heb ik ook last van witte baardalg op me planten denk een co2 tekort heb de stroming in de bak ook al aangepast en ga nu de verlichting terug brengen vroeg me af of ik ook alleen een planten lamp kon gebruiken.

        Groeten

  • hallo Gilles, ik ben zeker groentje heb vandaag aquarium gekocht van 54liter, 59 X31x39. er zit een 11w energiebesparende lamp , verwarmer 100w en filter voor 200liter, mijn vraag is wat moet gebruiken als bodem , zou wel plantjes willen inzetten hoop dat de verlichting goed genoeg is;groetjes en dank

  • Beste Gilles,

    Erg leuke site om alle vragen etc. door te lezen, en zeker de antwoorden!

    Zelf heb ik een bak van 1,00x0,40x0,50 (dus 50 hoog), heb nu 2x39W T5HO echter blijkt dit veel te veel. Wil nu weer verder met LED, echter kan ik niets vinden over wat qua aanschaf zou kunnen. Hiermee bedoelende dat 2x39Watt T5HO teveel is, wat zou qua LED een goede optie zijn, hoeveel watt etc. Ook wordt er met LED vaak gezegd dat je RGB LED nodig hebt, echter twijfel ik zelf hieraan. Naar mijn idee is de RGB alleen voor het zicht mooi met bijvoorbeeld de kleuren voor de vissen.
    Ik ben van plan om een aantal strips met easyled controller aan te schaffen, heb jij hier toevallig ervaring mee of informatie over?

    Alvast bedankt voor je reactie,

    Martin

    • Hey Martin

      Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoeveel watt je zou nodig hebben. Kijk anders eens naar de "Daytime Eco Led", daar zijn verschillende opties mogelijk (waaronder een dimmer, heel handig).

      Groeten
      Gilles

  • Ik heb een nieuwe juwel rio 125 2X 18w zou ik nog een lamp van 15/18 watt aan toevoegen of raad je af. ik wil graag een HC matje.

    • Dag Xandro

      HC is vooral CO2-gevoelig, je doet er dus best aan om je CO2 (en stroming) tip top in orde te krijgen en dan pas je licht te verhogen. Indien niet, krijg je bruine alg, draadalgen, ... en verslijmt je HC uiteindelijk.

      Eerst CO2, dan licht dus :)

      Groeten
      Gilles

      • Danku voor het Advies Gilles
        Ik heb nog een vraag ik zal akadama gebruiken moet je dat voorspoelen of wat moet er mee doen
        Ps. een zeer interessante blog veel bijgeleerd.

        • Dag Xandro

          Je kunt het uitspoelen maar het zal heel lang duren voordat je al het vuil weg hebt (er komt een hele hoop van af). Beter is om hem een maand te laten weken in een emmer water ofzo, voordat je hem in je bak doet.

          Dit heb ik ook gedaan met mijn Dry Start (hier was mijn aquarium dus de emmer) en toen had ik quasi geen rondzwevend vuil.

          Groeten
          Gilles

          • Komen alle voedingsstoffen er dan niet uit want iemand anders zij lichtjes afspoelen anders heb je geen voedingstoffen meer. Klopt dat

  • Hallo,

    Erg intressant om de site eens door te lezen. Toch zit ik met een vraag ben in opbouw van een aquarium waarbij ik ook de deksel ga maken.

    Hoeveel T5 lichtbalken zal ik nodig hebben voor een aquarium met 80 x 60 x 60 cm en matig/gemiddelde aantal planten.

    De bijzonderheden aan deze bak is dat we met een kleine oever van 20 x 40 x 2 te maken hebben waar ook tropische planten op geplaatst worden.

    Mvg
    Stijn Koch

    • Dag Stijn

      Hoeveel watt is dat? 24?
      Waarschijnlijk kom je met 1 T5-lamp al toe om zo goed als alle planten te doen groeien als dit combineert met goede CO2 & bemesting.

      Je kunt eventueel een tweede "socket" plaatsen voor als je in de toekomst een extra lamp wil plaatsen. Dan kun je zelf kiezen of je met 1 of 2 lampen werkt.
      Ik zou alleszins niet overdrijven met je licht, maar eerst focussen op je CO2, stroming & voedingstoffen.

      Groeten
      Gilles

  • Dag Gilles,
    Mijn vraag is hoe de geleidbaarheid van 508 mS/cm naar een lagere waarde gebracht kan worden voor
    een tropisch zoetwater aquarium die volgens Bartje echt te hoog is , of zie ik dat verkeerd.? Bij voorbaat
    bedankt voor je antwoord.Ger.

    • Hey Ger

      Ik zou me daar eerlijk gezegd geen zorgen om maken ...

      Groeten
      Gilles

  • hallo Gilles,

    ik heb sinds een aantal jaar een 80 liter bak met cichliden.
    sinds enkele weken heb ik groene aanslag op de stenen en ruiten.

    hier heb ik protalon - 707 voor gebruikt maar precies volgens beschrijving maar behalve dat mij 3 vissen dood zijn gegaan heeft het niks uitgehaald. hoe kan ik dit het best verwijderen?

    • Je kunt de stenen inspuiten met EasyCarbo even laten intrekken en dan kun je ze weer terug leggen. Na enkele dagen zal de alg verdwijnen.

    • Dag Heidi

      Je kunt het licht minderen bijvoorbeeld.
      In ieder geval wegblijven van die anti-algen middelen ...

      Groeten
      Gilles

  • Hallo Gilles,

    Groeiproblemen vallen reuze mee, maar heb wel kleine bolletjes zwarte alg op sommige plekken op de achterwand.
    Niet echt storend, maar zou ze uiteraard verdwenen zien.

    heb trouwens een 2500l/h filterpomp die effectief ongeveer 1500l/h verplaatst.
    de sproeibuis op lengte van onder naar boven in het aquarium, hierdoor een kleine ribbel op het water, maar onderin ook stroming. links pomp invoer en rechts de uitvoer.

    de plukjes (meer bolletjes) bevinden zich vooral bovenin.

    Vriendelijke groet,

    Patrick.

    • Hey Patrick

      Die baardalg is zeker een eerste aanwijzing dat er een (nakend) CO2-tekort is. Ik zou het licht dan zeker beperken. Filtratie mag ook wat sterker voor een plantenbak, eventueel kun je een wave pump plaatsen.

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Super site. Erg veel gelezen en opgestoken. Ben nu 3 weken met de E.I. Ik heb de algen nu al redelijk onder controle.

    Maar nu mijn vraag. Ik heb sinds enkele weken led verlichting in plaatst van t5 verlichting in mijn zoetwater aquarium. Ik heb de Solar Stinger aangeschaft. 1 balk Coral plant en 1 balk daylight. Qua lichtbeleving super mooi, maar ik merk dat mijn tijgerlotus minder rood wordt en de andere planten ieler en tengerder worden. Ik heb het vermoeden dat de lampen niet waar maken wat overal beloofd wordt. Heb jij of iemand anders ervaring met de ledbalken van Solar Stinger? Ik kan maar weinig voorbeeld aquaria vinden die al langer draaien met led balken van solar stinger. Dus wil weten of ik iets fout doe of dat het de led balken zijn.

    Ik heb pH(6.6-6,7) gestuurde CO2. Voeg wekelijks voedingstoffen toevolgens E.I. Ververs wekelijks 50%. 2pompen. 12 uur licht. Gevoel dat daar weinig aan mankeert....

    dank voor jou/jullie reactie

    Groeten Daniël

    • Dag Daniel

      Naar het licht groeien, smalle en uitgerekte planten, ... zijn meestal een teken van een CO2-tekort. Voordat je het licht verhoogt, zou ik dus eerst een beetje de CO2 verhogen (hou je vissen in het oog). Ik zou ook 8u licht gebruiken in plaats van 12u, is voor niets nodig.

      Groeten
      Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018