Plantenvoeding

De Estimative Index: onbeperkte meststoffen voor een gezonde plantenbak

De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.

De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté

Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.

Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.

Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?

Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.

Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).

Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?

De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:

  • CO2: 25-35ppm
  • NO3: 20-30ppm
  • K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
  • PO4 : 2,0 ppm
  • Fe: 0,5-1ppm of meer
  • Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles

Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.

Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.

PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)

Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!

Vond je  deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!

[ninja-inline id=2172]

4.2/5 - (18 votes)

Bekijk de reacties

  • beste mensen er iets mis gelopen bij het schrijven.zo als u ziet had ik veel algen.en om het kort te maken heb ik heel lang met Gilles aan het schrijven ge weest over mijn probleem van algen en slechte planten groei.ik heb dan ook heel goed naar gilles geluisterd en gedaan wat hij zij.zo dus zijn goed raad opgevolgt.en het resultaat is prachtig, niks algen meer prachtige planten en mijn vissen zitten heel goed.ik heb discusvissen zitten en die voelen zich uit stekend.zo dus mensen volgt de goede raad op van gilles en je komt er wel.bedankt Gilles voor uw goede hulp ik ben zeer te vreden van het resultaat.

    groetjes.

    Etienne.

    • Hey Etienne

      Bedankt voor je reactie, het doet me enorm veel plezier om dit te horen! :-)
      Is weer een extra schouderklopje om voort te doen met de blog!

      Groeten
      Gilles

  • Hallo,
    Ik heb het stukje gelezen en heb toch wat vraagtekens
    1 de grote schommelingen met waterwaardes door grote wekelijkse waterwisselingen
    2 hoop gemeet en gereken met stoffen die je weer toe moet voegen (bijna net zo fout gevoelig als de testjes)
    3 grote hoeveelheid CO2 die je toevoegt zal je Ph waarde flink beïnvloeden

    En dit alles zou dan ook nog veel geld en tijd besparen dan inplaats van de testjes
    Ik heb hier toch wat vraagtekens bij

    Ik ververs zelf bijna nooit water dat gebeurt in de sloot namelijk ook niet

    • Ik ververs zelf bijna nooit water dat gebeurt in de sloot namelijk ook niet

      Toch wel.
      In een sloot, rivier, kanaal, meer welk natuurwater dan ook wordt het water bijna continu ververst.
      Dat gebeurt door verdamping en regen en stroming.
      In een aquarium kan zoiets niet omdat een aquarium een gesloten circuit is.
      Waterverversen is als wegstromen van bestaand water en aanvullen door regen.

    • Dag Klaas

      1. Heeft geen effect op de planten. Voor de planten maakt ratio's niet uit, of ze hebben te weinig of ze hebben voldoende.
      2. De EI heeft net als doel om metingen te beperken of zelfs volledig te omzeilen. Je weet namelijk hoeveel je toevoegt, waarom zou je dat dan nog eens willen nameten?
      3. Heeft geen invloed op de visgezondheid. Grote veranderingen in KH etc wel. Zie: http://www.barrreport.com/showthread.php/3834-pH-swings-from-C02-Danger-to-fish

      Als je alles bij elkaar berekent, dan kom je wel degelijk goedkoper uit met de EI in plaats van steeds meten en bijsturen. Met 25€ kom ik al toe voor een heel jaar meststoffen :-)

      Je kunt trouwens een glazen bak met water niet vergelijken met een sloot, meer of rivier. Totaal andere biotoop en biologische werking.

      Groeten
      Gilles

      • Hallo Gilles,

        Ik had heel veel meer tekst maar dat is niet geplaatst
        Toen ik het onderste stuk van mijn tekst er nog een keer bij probeerde te zetten kwam alleen de eerste regel van mijn 2 stuk tekst

        Poging 3

  • hallo gilles,

    Ben helemaal weg van deze theorie en ga deze dan ook toepassen vanaf nu :-)
    nu voeg ik elke keer ik mn water heb ververst een waterverbeteraar toe van easylife. is dit nog nodig bij de EI?

    mvg Joeri

    • Dag Joeri

      Die staan volledig los van mekaar. Die waterverbeteraar heeft niets met meststoffen te maken, maar eerder met de neutralisatie van gevaarlijke stoffen en de bacteriewerking. Je kunt het gerust toevoegen aan je bak, maar het zal weinig doen aan de plantengroei.

      Groeten
      Gilles

      • Ok, bedankt Gilles!
        Heb nog Geen Kalium en nitro in huis. Maar met elke dag ferro (5ml voor 220L) zie ik al een duidelijk verschil. Ben benieuwd als ik m'n andere producten in huis heb :-)
        Bedankt!!

  • Hey naamgenoot,

    Volgens EI methode zou je 1 maal per week 50% van je water moeten verversen.
    Kan dat ook met 2 keer per week 25% verversen?
    Ik doe liever woensdag 25% en zaterdag of zondag 25%
    Als ik dat doe moet ik nog hoeveelheden stoffen aanpassen of kan ik het zo laten?

    Mvg,
    Gilles Boeije

    • Hey Gilles

      ja, dat is prima. De Estimative Index is vrij flexibel, je bent niet verplicht om alles nauwkeurig te volgen.
      De verversing dient voornamelijk voor het afhevelen van de afvalstoffen & de opstapeling van meststoffen te beperken (niet dat dat gevaarlijk is).

      Je kunt dan eventueel ook de hoeveelheid meststoffen die je doseert in twee delen en telkens na de verversing doseren.

      Groeten
      Gilles

  • Hey Gilles,

    Ik heb nu een 60 liter bak opgestart. Ik ben maar een leek. Ik wil beginnen met de EI en ik weet totaal niet hoe ik eraan moet beginnen. Wat moet ik allemaal gaan kopen?
    Wanneer moeten deze producten erin gedaan worden? Bv. juist na de waterverversing en hoeveel keer ? Kunt jij mij een wegwijs helpen in deze methode?

    Grtz Tom

    • Hey Tom

      Merk maakt niet zoveel uit. Wat je nodig hebt is:

      - kaliumnitraat
      - kaliumfosfaat
      - sporenelementen

      Kijk op het flesje om te weten welke stof gebruikt is. Bij de meeste merken staat ook vermeld hoeveel je moet toevoegen voor een bepaalde ppm waarde.

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Een prachtige blog! Ik ben nu ook overgestapt op de EI methode. Dat scheelt me sowieso al veel tijd m.b.t. het meten van de waterwaarden.

    Eén vraag: Ik heb een meterbak (Aquatlantis). 180 liter bruto. Ik ga uit van 150 liter netto.
    Als ik nu 50 % water ververs, dus 75 liter, moet ik dan bij het toevoegen van 20 ppm NO3 en 2 ppm PO4 de hoeveelheden toevoegen voor 75 liter of voor 150 water?

    Als ik bijv voor 150 liter zou toevoegen, ontstaat er dan en opstapeling van NO3 en PO4 omdat dit zich nog bevindt in het aquariumwater dat ik niet afhevel (50 %, ook 75 liter)?

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groet,

    Mathijs

    • Het Mathijs

      Als je 50% ververst, dan herhaal je gewoon de volledige dosering, dus voor 150 liter in jouw geval.

      De opstapeling zal altijd begrenst zijn tot maximaal het dubbele (40 & 4ppm) als je 50% ververst. Hou hierbij ook rekening met de opname door de planten, in de realiteit zal het dus nog wat lager liggen. Met deze calculator kun je uitrekenen hoeveel ppm er ongeveer overblijft naargelang de waterverversing & opname van de planten: http://calc.petalphile.com/ (eerst je berekening maken, dan krijg je de optie op de "opstapeling" te berekenen).

      Groeten
      Gilles

      • Hoi Gilles,

        Bedankt voor je antwoord, daar kan ik wat mee. Ik heb nog wel een vraag: Kan ik na de waterverversing alle stoffen tegelijk toevoegen of moet ik dit meer scheiden? Ik bedoel: hefe het één het ander niet op? Dit voeg ik toe:

        NH3 en PO4 (stock oplossing)
        Fe (Easylife Ferro, ga overstappen naar Fe stockoplossing)
        Plantenvoeding (Easylife Profito, ga overstappen naar stockoplossing)
        Vloeibaar Filter Medium (Easylife)

        Verder heb ik nog één plant (Alternanthera Sessilis) die last heeft van gaatjes in de bladeren plus de bladeren zijn niet felrood. Ik heb de plant in het weekend helemaal verjongd (oude bladeren eraf) en wat ruimer gezet zodat ie meer licht krijgt. Is er nog iets wat ik moet doen om deze plant gezond en felrood te maken?

        Bedankt!

        • Dag Mathijs

          Ik neem aan dat je KNO3 bedoelt en niet NH3, dat wil je niet in je bak :-)

          Je kunt alles samen doseren behalve de Fe en PO4, daar moet je minstens een dag tussen houden of ze klonteren samen.
          Wat betreft de A. sessilis, check dit artikel eens: https://www.aquascaping-blog.com/1258/co2-tekort-aquarium

          Ik zou dus eerst aan je CO2 werken voordat je het licht verhoogt. Beide moeten in balans liggen, licht verhogen wanneer je waarschijnlijk al een tekort hebt aan CO2 gaat het enkel maar verergeren.

          Groeten
          Gilles

  • Hallo Gilles,
    Maakt het bij de ei methode nog uit of je kraanwater gebruikt? Of Usher beteren 50% osmose/ 50% kraanwater te gebruiken??
    Ik wil na een tweetal jaar tobben met alg gaan beginnen meende ei methode

    Gr. Bart

  • Hoi Gilles,

    Allereerst complimenten voor de geweldige mobiele website! Ziet er gelikt uit allemaal en handig gerangschikt!

    Ik heb 4 weken geleden een co2 set aangeschaft omdat mijn plantengroei stil stond en, in sommige gevallen nog erger, dood ging.

    Heb me vtv een aantal maanden in de ei methode en co2 setjes verdiept voor de beste oplossing voor mn planten.

    Nu werk ik sinds begin december met de ei methode en sinds een maand in combinatie met co2. Alleen zie ik eigenlijk weinig verbetering. Heb voor de co2 aanschaf de bak helemaal over kop gehad omdat er stenen in zaten die kalk los lieten en dus de pH waarde om hoog gebracht hadden.

    Zal hier even uitleggen wat ik heb en wat ik toevoeg :

    Heb een juwel 180 liter ingericht met hout en verder een gemiddelde beplanting. Netto bakinhoud zal rond de 150 liter zitten. Heb de verlichting en co2 8,5 uur branden. Co2 gaat een half uur eerder aan dan de verlichting en tegelijkertijd uit. Elke week ververs ik ongeveer 25 liter water.
    Na de verversing voeg ik de volgende stoffen toe
    Elke maandag,woensdag en vrijdag 40ml(Gekochte poeders aangelengd met water)
    23,5 gram Kno3
    2,6 gram k2hpo4
    7,3 gram k2so4
    29,5 gram MgSo4

    En elke dinsdag en donderdag
    4,6 gram Csm+B

    Zaterdag en zondag zijn rustdagen qua plantenvoeding en maandag Ververs ik het water en begin ik opnieuw.
    Sinds een week voeg ik, omdat ik nog geen resultaat zie op dinsdag nog 15ml extra ferro toe.

    Volgens de druppel test zit ik met co2 goed want hij is groen.
    Volgens de tabel zit ik ook niet verkeerd.
    Heb druppel tests voor de pH en kH en de pH is 7/7,25,
    En de kH (afhankelijk van tijdstip) zit op 8 a 9.

    Toch zie ik na een maand co2 nauwelijks verschil..
    Wat zie ik over het hoofd....

  • Hoi
    Ik vraag me af of ik wel genoeg doseer
    Ik heb je calculator gebruikt, maar volgens mij klopt er iets niet met de Nitro.
    Volgens de calculator moet ik 14 ml Nitro toevoegen zodat ik dan op 7.5 ppm uit kom en dit is volgens mij bij een 50% waterwissel.
    Ik doe iedere week een ong 25-30% waterwissel
    Ik voeg dan 50ml fosfo toe wat inhoud dat ik dan ong 1.3 ppm toevoeg
    En Nitro voeg ik 25ml toe wat inhoud dat ik ong 13.5 ppm toevoeg dit volgens mijn berekeningen en ik vraag me af of dat niet te weinig is.

    Wat denk jij hiervan?

    • Hey Geert

      Dat hangt allemaal van je verlichting af. Bij sterke verlichting (bv de standaard T5-lampen) zou ik voor minstens 20ppm nitraat & 2ppm fosfaat gaan.

      Groeten
      Gilles

  • Hoi Gilles ,

    Ik zit al even te lezen over de Estimative index ,
    waar ik niet achter kom (en dat zal aan mij liggen)
    de toevoeging van de diverse voeding stoffen, is dat per week of per dag aan gegeven?
    ik wil namelijk ook hier naar over stappen maar dan wil ik het wel eerst goed begrijpen.
    PPM / parts per million moet ik dat om rekenen naar bv mililiters? profito gebruik ik al(10ml per dag)
    po4 en no3 zijn die ook te koop van aesy-life

    ik lees verder............maar als je tijd hebt voor een reactie hoor ik het graag.

    Mart

    • Hey Mart

      In dit artikel is het per week, maar je kunt ook hetzelfde doseren per dag (delen door 6, dag 7 is verversing).
      Bij EasyLife heb je ook nitraat & fosfaat, respectievelijk heten die producten "Nitro" & "Fosfo". Voor de hoeveelheid ml's die je daarvan moet toevoegen om een bepaalde ppm waarde te krijgen, moet je kijken op de achterkant van de flessen. Voor Profito kun je iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid doseren.

      Groeten
      Gilles

      • Ha Gilles ,

        Bedankt voor je snelle reactie ,

        Ik zal dus toch een meetset aan moeten schaffen ,om er achter te komen dat de waarde goed zijn?

        nog een klein vraagje ik draai tussen 07:00 en 23:00 uur co2 en behaal zoals nu ingesteld waarde tussen 7.2(smorgens) & 6.7 s avonds.......ik durf hem (nog) niet de hele nacht door te laten draaien omdat s'nachts geen co2 opgenomen word.
        ben ik verplicht om een ph meter aan te schaffen die schakeld?
        gebruik nu een vrij dure meter van mijn werk dus de waarde die ik beschrijf durf ik van te zeggen dat ze zuiver zijn.
        Verlichting 4x30 watt vanaf 09:00 oplopend tot 14:00 uur naar 60% en v.a 16:00 uur in stappen van plm 10% naar 1% om vervolgens om 23:00 uut te gaan.

        PS:de bak draai iets langer dan een maand en GEEN alg....planten zien er goed uit ,en groeien niet snel.

        • Hey Mart

          Een meetset is niet meer nodig bij de EI. Je weet dat je (bv) 20ppm toevoegt per week en dat dit voldoende is. Nog eens nameten of je wel 20ppm hebt is niet nodig.
          Een pH controller is niet nodig, je investeert dan beter in een nauwkeurige pH meter waarmee je kunt controleren hoe de pH zakt en hoe de vissen erop reageren. Die controllers werken meestal via de pH/KH tabel en overschatten daardoor bijna altijd de CO2-waarde. In realiteit is het dus goed mogelijk dat je een tekort hebt, ook al zegt de controller "OK". Ik verkies om het zelf te doen ipv automatisch ;-)

          Groeten
          Gilles

1 3 4 5 6 7 10

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018