
De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
- CO2: 25-35ppm
- NO3: 20-30ppm
- K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
- PO4 : 2,0 ppm
- Fe: 0,5-1ppm of meer
- Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles!
Allereerst een fantastische site en blog! Heeft mij al veel geholpen. Ik heb een vraag. Ik bezit een Rio400 aquarium met daarin 4 Jumbo discussen 12x kardinaal tetra en 16x corydoras. Als planten heb ik voor het grotendeel Microsorum soorten zitten. Waaronder de windelov en trident. En de “gewone” java varen. Daarbij wil ik aantal crypto’s eerdaags gaan toevoegen. De wendti green en de petchii. Als bodem heb ik waar geplant is een Akadama bodem. Co2 voeg ik toe middels reactor. Enkele waardes in het aquarium zijn: ph 6.4 kh 3 gh 5, Po4 0.5 nitraat 25mg/l co2 dropcheck groen. Als extra voeding voeg ik dagelijks 4ml easycarbo toe en daarbij een compleet mix, ijzer, sporen, kalium en calcium (van een ander merk dan die van jou). Ik zit eraan te denken om over te stappen op All In One of de Ei-kit van planted-box. En daarbij de crypto bodem toevoeging. Werken via de Ei zou qua de grote waterwissel die je bij de EI gebruikt aan de ene kant lekker zijn voor de discus maar ik vraag me af of de grote waterwissel mijn waardes niet teveel doet schommelen, ivm de discussen. Aangezien de discussen schoonwater nodig hebben gebruik ik als filtermedia een gedeelte Clearmec van JBL. Die haalt No2, No3 en Po4 uit het water. En daarbij komt er binnekort Purigen in het filter. Een hele lap tekst (sorry) ;)
Wat zou jij me aanraden om te gebruiken als planten voeding en de beste manier om die toe te voegen zonder dat mijn discussen daar teveel onder lijden door de waardeschommelingen maar ik toch en mooi volle groene bak kan hebben met microsorium soorten en cryptosoorten?
Nog een kleine vermelding, bij al mijn microsorium soorten beginnen de bladeren bruin uit te slaan en beginnen er gaten in te komen.
Als verlichting heb ik 4x 54W T5. Was van plan om er de nieuwe reflectoren van juwel erboven te plaatsen met 100% meer lichtopbrengst (zeggen ze) maar kan het zou zijn dat de microsorum’s teveel licht krijgen waardoor ze bruin uitslaan?
Nou nu ben ik echt klaar met deze lap tekst ;)
Groetjes bram
Sorry nog een kleine opmerking.
De bak draaid net pas een week ;)
Groetjes Bram
Hey Bram
Hou dan rekening met een mogelijke plaag van bruine alg binnen dit en 3 – 4 weken. Niet panikeren dan, gewoon af en toe verwijderen en uitzitten, de alg verdwijnt vanzelf. Wat je wel in het oog moet houden is bijv. draadalg, baardalg, … Als die eraan komt moet je wat minder licht gebruiken (lichtsterkte vooral) en iets meer CO2. Zie daarvoor ook mijn uitgebreide anti-alg strategieën.
Groetjes
Gilles
Hey Bram
Bedankt voor de complimenten!
Best controleer je op voorhand wat de waterwaardes zijn van je huidige aquarium. Vervolgens zorg je ervoor dat de waardes van het “verversingswater” ongeveer hetzelfde zijn. Op die manier vermijd je grote schommelingen op vlak van GH/KH/pH en mogelijke risico’s bij je vissen. NO3 en PO4 filteren heeft natuurlijk weinig zin als je met de EI gaat doseren, want dan ga je die dosering teniet doen. Best verwijder je dus die Clearmec en laat je de Purigen erin zitten (die heeft geen effect op de meststoffen).
Mijn plantenvoeding zelf heeft geen negatief effect op je planten. Tom Barr (uitvinder van de EI) doseerde nog véél meer bij wijze van test en die zijn Sturisoma’s – nochtans niet zo makkelijke visjes – kweekten gewoon. Gezien de grootte van je bak zou ik dan wel dagelijks doseren en niet alles in 1x, dit kun je ook automatiseren met een doseerpomp.
Wat betreft de Microsorium: naar mijn ervaring gebeurt dit vooral bij de oudere bladeren. Wat ik doe is gewoon die bladeren wegsnoeien en dan zal er een nieuw, groen blad in de plaats komen. Weliswaar in een veel trager tempo dan andere plantjes, maar hier staan ze er fris bij :-)
Groetjes
Gilles
Dank voor je antwoord!
De clearmec was ook bedoeld voor de eerste maand. Daarna over op Purigen.
Wat ik begrijp uit jou antwoord is de EI kit de beste methode?
Ik ben van plan om een wissel van 25/30% aan te houden. Uit eerdere vragen van mede bezoekers is dan de bedoeling om dan ook maar 50% van de vloeibare stock oplossingen toe te voegen? Op deze manier zou de schommeling mee moeten vallen.
Hoi Gilles,
Ik heb me via jou blog een zoveel mogelijk ingelezen over deze Estimative Index methode en wik dit graag gaan doen, zowel bij mijn oude aquarium (6maanden haha) waar ik al tijdje met algen stoei als met mijn nieuwe bak waar ik vandaag de plantjes in ga zetten. Nou is mijn vraag of je mij met de hoeveelheden kunt helpen van de losse stoffen. Heb poeders besteld van alles wat ik in deze blog vond en ook vloeibare co2 besteld. Mijn bakken zijn beide rio 240 met na afterk van bodem en hout en stenen nog een inhoud heeft van 180liter. Verder geen speciaalheden, de ene bak heeft visbewoners en de nieuwe voorlopig nog niet.
Heel graag hoor ik van je of me kan helpen met hoeveelheden want de rekenhulpen online word ik niet wijzer van.
Groetjes en alvast bedankt!!!
Irene
Hoi Irene
Heb je dan mijn “recept” niet gekregen bij je bestelling? Daarin staat alles uitgelegd hoeveel je precies moet vermengen in 1 liter water en vervolgens toevoegen.
Groetjes
Gilles
Drankjewel gilles, ik had dit berichtje al eerder gestuurd heb inmiddels al 2 mails van je ontvangen en ga ermee aan de slag.
Groetjes Irene
Dag Gilles
Heb me eens verdiept in Ei, redfield en jouw artikels..
Ik vraag me wat je doet met het feit dat elk aquarium een natuurlijke balans heeft..maw afhankelijk van de planten -en visbezetting lopen de NO3 & PO4-waardes anders op..ik merk bvb in mijn aquarium dat PO4 sneller verbruikt wordt dan NO3..of dus dat door het evenwicht in het aquarium (bvb ook vervuiling) NO3-waardes automatisch oplopen..zonder toevoegingen en waterwissels gaat mijn PO4 allicht naar 0 en NO3 naar 20…mijn waarde NO3 zit momenteel met 2wekelijkse toevoeging op 10ppm en PO4 rond de 0,80…gezien erg hoge KH waarde van 8 moet ik veel CO2 toevoegen om dropchecker in het groen te krijgen en PH die kan niet veel lager omdat hij nu al op 6,30 staat..verlichting en stroming zouden OK moeten zijn!! Voeg ook 1,5x wekelijks aangeraden hoeveelheid profito toe..probleem is al enkele maanden baardalg vooral op hout en anubias en ook wel wat groene alg! Welke toevoegingen raad je me aan volgens EI en met liefst 25% wekelijkse waterwissel? PO4 naar 1 à 1,5 brengen?
Bedankt voor de reactie
Tom
Hey Tom
Zelf heb ik mij daar nooit veel zorgen om gemaakt omdat ik altijd voldoende ververs en afvalstoffen tot een minimum beperk door gewoon te kuisen en een chemisch filtermedium te gebruiken (bv Seachem Purigen). Hierdoor blijven de NO3 en PO4 waardes doorgaans stabiel. Als het dan toch nog stijgt, dan is het geen probleem want het is niet de NO3 of PO4 dat slecht is maar het afvalproces dat vooraf gaat.
Als je toch rond een bepaalde waarde wilt werken en je merkt op dat sommige elementen in grotere hoeveelheden aanwezig blijven in je bak, dan heb je geen keuze dan apart te gaan bijsturen en je “doseringsregime” daaraan aan te passen.
De PO4 zou ik inderdaad meer richting 1,5ppm brengen, maar baardalg is doorgaans wel een teken van CO2-tekort. Aangezien je pH al zeer laag is, denk ik wel dat je al voldoende toevoegt? Heb je de stroming op die specifieke plekken al eens nagekeken? Of eventueel je licht ietsje dimmen of de anubias op een donkere plek?
Groetjes
Gilles