
De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
- CO2: 25-35ppm
- NO3: 20-30ppm
- K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
- PO4 : 2,0 ppm
- Fe: 0,5-1ppm of meer
- Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
Interessant verhaal waaruit wat vraagjes mijnerzijds:
Als ik start met de EI methode wat doe ik dan met de totale bemestings methode van Dennele, ik neem aan daarmee stoppen?
Als ik nu water ververs maak ik nu leidingwater aan met de helf osmosewater en Dennerle Avero waterverbeteraar, blijf ik dat dan doen of wat raad jij in deze aan?
Voeg nu CO2 toe in gasvorm, met pH regelaar enz. PH overigens op 6.7 afgesteld en s’nachts wanneer de verlichting uit is CO2 toevoer ook uit, is dit goed?
Hoor graag jou reactie,
M.vr.gr.
Cor…
Hey Cor
Die bemesting kun je ook gebruiken voor de EI (EI = niet gebonden aan een merk). Ik kan wel niet zeggen hoeveel je dan precies moet toevoegen, en waarschijnlijk zal het een pak duurder uitvallen.
Waterverbeteraar mag je blijven gebruiken. Zelf gebruik ik het niet omdat het hier niet echt nodig is, maar “better safe than sorry” :-)
CO2 toevoer ziet er goed uit. Ik zou wel de CO2 een paar uur voordat de lichten aangaan al inschakelen zodat het goed vermengd is tegen dat de lampen aangaan (= start van de fotosynthese). Ook een paar uurtjes voordat de lampen uitgaan kun je ermee stoppen.
Groeten
Gilles
He Gilles.
ik heb dat ook al geprobeert voor snachts de co2 af te zetten.maar dan gaat de ph te veel om hoog, en krijg ik schomelingen van de ph en de controler begint dat te pinken.dat moet een ander dan toch ook hebben die schomelingen van de ph.dat zal toch bij niet alleen zijn he Gilles.
gr Etienne
Hey Etienne
Ja, dat is normaal bij een pH controller ‘s nachts. Is er geen mogelijkheid om de instellingen aan te passen zodat hij zoveel mogelijk binnen een bepaalde pH-waarde blijft?
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Bedankt voor je reactie, ga ermee aan de gang. zal je de resultaten laten weten.
Nog een vraag over de water wissels, ik doe nu de helft osmosewater en de helft gewoon leidingwater met water verbeterraar Avero, heb jij hier nog goede tips over?
Wederom bedant,
M.vr.gr.
Cor…
Hey Cor
Ik gebruik eigenlijk geen osmosewater of waterverbeteraar, het water uit de kraan is hier al prima. Persoonlijk denk ik niet dat je nog meer hoeft te doen, tenzij je misschien hele oude leidingen hebt.
Groeten
Gilles
hallo gilles,
ik schrijf nog eens want er staan wat fouten in mijn vorige reactie, ik gebruik dus de EI al ongeveer 2 weken en ik heb nog altijd baardalg .ik doe alles wat de EI vraagt , 50% water verversen ,ik heb ook en spray bar en mijn co2 staat op 3a4 belletjes per seconde dus heel veel .ik heb JMB led verlichting en die brand 9 u per dag .en mijn planten groeien traag en sommige zelfs niet .tegen de avond komen er wel veel zuurstof belletjes uit de planten dus dat is dan toch en goed teken denk ik.de bakken die ik hier zien kan alleen maar van dromen .ik ben echt ten einde raad ,ik hoop dat je mij kunt helpen .
groetjes Eric
Hey Eric
Ik denk nog steeds dat je teveel verlichtingsintensiteit hebt. Met zoveel CO2 + de Ei zouden je planten ruim genoeg moeten hebben normaal gezien (schatting), maar door de hoeveelheid lichtsterkte zal de vraag waarschijnlijk zeer hoog liggen waardoor je toch nog niet genoeg toevoegt. Dat resulteert in een tekort met trage en slechte plantengroei als gevolg.
Ik zou kijken om het licht te dimmen en voor de rest de CO2 & EI zo te laten.
Groeten
Gilles
hallo gillles;
bedankt voor je antwoord ,ik ga je raad opvolgen en ik ga ook zoveel mogelijk besmette bladeren verwijderen .mijn licht zal ik al terug brengen naar 8 uur , en ik bekijk het dan na en paar weken wat wat het word .
groetjes eric
hallo gilles,
ik gebruik nu al en anderhalve week de EI,maar ik heb nog steeds baardalg ..mijn pmanten groeien niet zo goed en sommige zelfs niet.mijn co2 staat op ongeveer op 3a4 bellen per seconde .ik gebruik ook en spray bar ,en ik heb jbl led verlichting en die maat ik 9 u branden ..tegen de avond komen er wel veel zuurstof belletjes uit de planten .wat kan ik doen ?
Hey Eric
De EI helpt met de algemene plantengroei, maar niet tegen baardalg. Bij die alg ligt de oorzaak namelijk bij een schommelende CO2-waarde of een CO2-tekort. Heb je al geprobeerd om de lichtintensiteit te dimmen?
Groeten
Gilles