
De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
- CO2: 25-35ppm
- NO3: 20-30ppm
- K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
- PO4 : 2,0 ppm
- Fe: 0,5-1ppm of meer
- Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
ik ben via een vriend op jouw site terecht gekomen, en heb er echt ontzettend veel van geleerd!!
Sinds 1,5 maand draait mn bak nu, en ben echt ontzettend blij met hoe het tot nu toe gaat.
Nu heb ik wel een vraag:
Ik geef voeding aan de plantjes via de Estimative Index, dit werkt fantastisch. Ik gebruik veel producten van EasyLife en heb via de link in dit artikel, http://calc.petalphile.com/ , uitgezocht hoeveel ik van elk product moet geven.
Nu wil ik ook graag andere producten gaan proberen, en dus wilde ik via de link kijken hoeveel ik daarvan toe zou moeten voegen, echter de link doet het niet mee.
Weet jij of die site tijdelijk uit de lucht is ? Of moet ik op zoek naar een andere site, waar ik de producten die ik gebruik ook in kan geven, en zo kan bepalen hoeveel ik wekelijks toe moet voegen.
Hoor graag van je!!
Groet,
Peter
Hey Peter
Bedankt voor de complimenten, ben blij om te horen dat je bak het goed doet!
De website werkt hier ook niet, dus denk dat hij inderdaad (hopelijk tijdelijk) niet werkt. Ik zal het eens vragen aan de webmaster ervan.
Groeten
Gilles
Hoi,
Als ik even mag rekenen. Als je 10ppm toevoegt bijvoorbeeld! Je planten verbruiken in een week 5 bijv. Dan heb je na een 50% water verversing nog 2,5 pmm inzitten. Je vult hem weer 100% aan dan zit de waarde toch op 12,5 ppm? En als je dan weken lang doorgaat wordt de waarde toch steeds hoger??
Wat zie ik over het hoofd?
Groetjes Milan
Je blog is top!
Dag Milan
Klopt. Als je 50% doseert zal de opstapeling wel nooit hoger worden dan het dubbele. Met die 10ppm uit jouw voorbeeld zal de opstapeling dus nooit hoger zijn dan 20ppm. Op zich niets om je druk om te maken, zolang de planten maar genoeg hebben.
Groeten
Gilles
Hey Sven
1) inderdaad niet lager gaan dan 6u voor fotosynthese
2) In dat geval moet je werken aan de lichtINTENSITEIT, niet de lichtDUUR. Als je het niet vertrouwt en al hoog zit met je CO2 zou ik dat niet verhogen.
3) OK, in dat geval kun je een tekort op vlak van nitraat, fosfaat etc al uitsluiten
4) Prima, zeker een goed hulpmiddel bij draadalg
Met punt 5 kun je voortdoen tot er beterschap is. De sleutel is hier om het licht te minderen qua intensiteit zodat je een juist balans vindt tussen de verhouding licht en het aanbod aan CO2. Het aanbod aan andere meststoffen is al in orde met de EI, enkel de CO2 is nog een struikelblok.
Als je een waterwissel doet, kun je gewoon opnieuw doseren hoor. Maakt niet zoveel uit als je dan meer gaat doseren dan nodig is, beter dat dan een tekort voor je planten :-)
Hou gewoon de moed en focus op die verhouding licht-CO2 in jouw geval en dat komt uiteindelijk wel goed.
Groeten
Gilles