
De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
De Estimative Index: voedingsstoffen à volonté
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing bij de Estimative Index?
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
Welke Estimative Index ratio’s voor mijn aquarium?
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
- CO2: 25-35ppm
- NO3: 20-30ppm
- K+: 20-30ppm (zit meestal al in je nitraat- of fosfaatoplossing)
- PO4 : 2,0 ppm
- Fe: 0,5-1ppm of meer
- Microvoedingsstoffen (bijv. Profito): net iets meer dan de aanbevolen hoeveelheid volgens de fles
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Hallo,
Ik heb het stukje gelezen en heb toch wat vraagtekens
1 de grote schommelingen met waterwaardes door grote wekelijkse waterwisselingen
2 hoop gemeet en gereken met stoffen die je weer toe moet voegen (bijna net zo fout gevoelig als de testjes)
3 grote hoeveelheid CO2 die je toevoegt zal je Ph waarde flink beïnvloeden
En dit alles zou dan ook nog veel geld en tijd besparen dan inplaats van de testjes
Ik heb hier toch wat vraagtekens bij
Ik ververs zelf bijna nooit water dat gebeurt in de sloot namelijk ook niet
Dag Klaas
1. Heeft geen effect op de planten. Voor de planten maakt ratio’s niet uit, of ze hebben te weinig of ze hebben voldoende.
2. De EI heeft net als doel om metingen te beperken of zelfs volledig te omzeilen. Je weet namelijk hoeveel je toevoegt, waarom zou je dat dan nog eens willen nameten?
3. Heeft geen invloed op de visgezondheid. Grote veranderingen in KH etc wel. Zie: http://www.barrreport.com/showthread.php/3834-pH-swings-from-C02-Danger-to-fish
Als je alles bij elkaar berekent, dan kom je wel degelijk goedkoper uit met de EI in plaats van steeds meten en bijsturen. Met 25€ kom ik al toe voor een heel jaar meststoffen :-)
Je kunt trouwens een glazen bak met water niet vergelijken met een sloot, meer of rivier. Totaal andere biotoop en biologische werking.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Ik had heel veel meer tekst maar dat is niet geplaatst
Toen ik het onderste stuk van mijn tekst er nog een keer bij probeerde te zetten kwam alleen de eerste regel van mijn 2 stuk tekst
Poging 3
Lukt niet
Ik ververs zelf bijna nooit water dat gebeurt in de sloot namelijk ook niet
Toch wel.
In een sloot, rivier, kanaal, meer welk natuurwater dan ook wordt het water bijna continu ververst.
Dat gebeurt door verdamping en regen en stroming.
In een aquarium kan zoiets niet omdat een aquarium een gesloten circuit is.
Waterverversen is als wegstromen van bestaand water en aanvullen door regen.
hallo gilles,
Ben helemaal weg van deze theorie en ga deze dan ook toepassen vanaf nu :-)
nu voeg ik elke keer ik mn water heb ververst een waterverbeteraar toe van easylife. is dit nog nodig bij de EI?
mvg Joeri
Dag Joeri
Die staan volledig los van mekaar. Die waterverbeteraar heeft niets met meststoffen te maken, maar eerder met de neutralisatie van gevaarlijke stoffen en de bacteriewerking. Je kunt het gerust toevoegen aan je bak, maar het zal weinig doen aan de plantengroei.
Groeten
Gilles
Ok, bedankt Gilles!
Heb nog Geen Kalium en nitro in huis. Maar met elke dag ferro (5ml voor 220L) zie ik al een duidelijk verschil. Ben benieuwd als ik m’n andere producten in huis heb :-)
Bedankt!!
Hey naamgenoot,
Volgens EI methode zou je 1 maal per week 50% van je water moeten verversen.
Kan dat ook met 2 keer per week 25% verversen?
Ik doe liever woensdag 25% en zaterdag of zondag 25%
Als ik dat doe moet ik nog hoeveelheden stoffen aanpassen of kan ik het zo laten?
Mvg,
Gilles Boeije
Hey Gilles
ja, dat is prima. De Estimative Index is vrij flexibel, je bent niet verplicht om alles nauwkeurig te volgen.
De verversing dient voornamelijk voor het afhevelen van de afvalstoffen & de opstapeling van meststoffen te beperken (niet dat dat gevaarlijk is).
Je kunt dan eventueel ook de hoeveelheid meststoffen die je doseert in twee delen en telkens na de verversing doseren.
Groeten
Gilles