Ik was weer even toe aan een nieuwe bakinrichting.
Maar man, wat is het toch moeilijk om van 0 af aan een nieuwe aquascape te verzinnen! Echt ùren heb ik zitten “prullen” met mijn wortelhout.
Uiteindelijk heb ik eens iets geprobeerd: ik heb een aquascape die ik leuk vond op papier uitgeprint, geanalyseerd en vervolgens heb ik de foto aan de aquariumruit geplakt en ben ik beginnen scapen.
En eerlijk gezegd: dat werkte verrassend goed!
De uitkomst is dan een bak die lijkt op de aquascape die jij mooi vindt, maar toch nog iets unieks heeft. Het (voorlopoige) resultaat van mijn scape kun je trouwens lezen in het artikel over de gulden snede.
Ben je net als mij toevallig ook op zoek naar een leuke inspiratiebron voor je nieuwe aquascape?
Dan heb je geluk, want aquascaper Wilco Piest was zo vriendelijk om een uitgebreid interview te geven over zijn laatste twee creaties! In dit interview legt hij zijn technieken uit en vertelt hij hoe hij tot dit resultaat gekomen is.
Zeker lezen want het is de moeite :-)
Q: Hoi Wilco, kun je je even voorstellen aan de lezers? :-)
A: Ja, hoor. Mijn naam is Wilco Piest en sinds een aantal jaren ben ik een groot liefhebber van plantenaquaria. Je kent het wel, met één aquarium beginnen en al snel alle planten uitproberen, nog andere vissen en al snel wordt de scheidingslijn tussen “hobby” en een vorm van “obsessie” steeds dunner. Mijn interesse voor het Nature Style aquarium werd gewekt tijdens een lezing bij mijn aquariumvereniging.
Men zegt wel eens dat “Japanners” over een soort magische krachten beschikken en dat Nederlanders er heel veel moeite mee hebben om ook zulke prachtige aquaria te kunnen verzorgen. Op zoek naar de kennis, technieken en producten ben ik eigenlijk vrij snel terecht gekomen bij de aanpak, filosofie en producten van ADA (Aqua Design Amano).
Inmiddels ben ik ook de eigenaar van Azaqua en hoop ik meer mensen met hetzelfde plezier te laten genieten van hun bak.
Q: Vertel eens iets over je prachtige bak. Wat is bijvoorbeeld de grootte, welke filtratie gebruik je, voeg je meststoffen toe … ?
A: Het zal je dan vast niet verbazen dat de meeste gebruikte producten van ADA zijn. Het aquarium is een ADA Cube Garden Mini M en is 36x22x26cm (LxDxH). De verlichting is de ADA Aquasky 361 (LED).
Als decoratiemateriaal wilde ik heel graag eens een layout maken met ADA Koke Stone en het hout is wortelhout. De bodem is ADA Aqua Soil Amazonia met ADA La Plata Sand als decoratie. De filter is een Eheim 2211 met Bio Rio en het aquarium wordt niet verwarmd.
Uiteraard wordt er met zo’n hoeveelheid verlichting ook CO2 en meststoffen toegediend.
Q: Waar heb je je inspiratie gehaald voor deze scape?
A: Het idee voor deze layout is eigenlijk begonnen met de wil om Koke Stone te gebruiken. Ook wilde ik iets unieks maken dat mensen later zouden onthouden als ze het gezien hebben.
Met nog 3 maanden tot de sluitingsdatum van de IAPLC 2014, begon de tijd ook te dringen en wilde ik toch een beter resultaat halen dan afgelopen jaar. Ik dacht aan Schotse kliffen en Noorse fjorden met iets van Lord of the Rings achtig sfeertje.
Na wat afbeeldingen van deze zaken op het internet te hebben bekeken, ben ik aan het werk gegaan met een partijtje Koke Stones te stapelen.
Q: Hoe heb je de hardscape opgebouwd?
A: De steentjes lieten zich vrij gemakkelijk stapelen. Lijm of iets dergelijks is niet nodig. Na deze opstelling een dagje zo te hebben laten staan, vond ik dat het ontbrak aan belijning in de compositie. Ik wilde de horizon van de bovenkant van de klif op 2/3 onderaan hebben en dat is gelukt.
Maar een “gouden ratio” of een sterk punt ontbreekt. De doorkijk zit net te veel in het midden en was te nauw. Hierdoor leek het me eerder rommelig dan dat er sprake was van een dynamische compositie die rust uitstraalt.
Alle steentjes zijn er dan weer uitgehaald en ik ben opnieuw begonnen. Steentjes stapelen is leuk werk, dus geen probleem.
Q: De bak heeft veel dieptezicht voor een kleine bak. Welke technieken heb je specifiek gebruikt?
A: Over de huidige opstelling van de Koke Stones ben ik meer tevreden. De grotere stenen hebben net iets meer lengte om richting/flow te geven en belijning aan te brengen. De ene wijst naar de ander en doordat ze wat schuiner liggen wordt het wat spannender.
Ik moet zeggen dat de scape op foto 1 groter lijkt, omdat hier meer kleinere steentjes zijn gebruikt. De doorkijk had achteraf nog beter iets meer naar rechts geweest, waardoor er net iets meer contrast in massa is tussen het linker en rechter deel. Doordat de stenen vooraan iets lager zijn en achteraan hoog, lijkt het alsof je ergens tegenop kijkt.
Tijdens het stapelen in poging 2 leek het me wel leuk om een watervalletje te maken, zoals hieronder te zien is:
Q: Welke planten gebruik je en eventueel waarom?
A: Als beplanting leek me Utricularia wel mooi om een gras landschap na te bootsen en achteraf had ik daarvoor natuurlijk nog wat ADA Aqua Soil Amazonia Powder moeten toevoegen.
Tussen de Koke Stones moest natuurlijk ook nog wat gebeuren en heb ik hier Hydrocotyle tripartita, Riccardia chamedryfolia en mini Taiwan mos tussen gestopt. De dynamiek en hoeveelheid details was nog niet naar tevredenheid. Om nog wat meer details aan te brengen heb ik later nog wat stukjes wortelhout toegevoegd.
Over de waterval was ik ook niet tevreden en ik heb die meerdere keren iets dunner en minder aanwezig gemaakt. Zie de foto hierboven (26 dagen). Met nog ruim een maand te gaan voor de sluitingsdatum, dacht ik dat het wat gewoontjes en “niet bijzonder genoeg” was.
Die Utricularia groeide niet zoals ik voor ogen had en ik besloot om het anders te doen. Hierop heb ik extra wortelhout toegevoegd met Microsorum trident en heb ik Anubias nana bonsai en Staurogyne repens geplant.
Het aquarium was eigenlijk nog lang niet klaar voor inzending aan de IAPLC, maar ik moest en zou een foto insturen en zie hieronder het resultaat.
Deze foto hieronder behaalde plek 1059 op de IAPLC.
Q: Wat zijn de vissen en garnalen?
A: In het aquarium zwemmen nu enkele Microrasboras brigittae, Otocinclus affinis en enkele Crystal Red garnalen.
Q: Heb je problemen gehad tijdens het “rijpen” van de bak?
A: Zoals je kunt lezen, is het een heel proces geweest. Omdat ik graag iets bijzonders wou maken, was de grootste uitdaging om dit binnen een specifiek tijdsbestek neer te zetten.
Door het wedstrijdelement heb ik alleen maar kritisch naar het aquarium kunnen kijken. Het beeld dat ik voor ogen had, heb ik moeten bijstellen en dit heeft kostbare tijd gekost. Je kunt planten nu eenmaal niet sneller laten groeien dan ze het zelf toelaten.
Maar, achteraf had het aquarium misschien ook wel zijn charme gehad met de Utricularia als ik meer geduld en tijd had.
Na de foto voor de IAPLC was de druk eraf en heb ik een tijdje weinig aandacht aan het aquarium besteed. Zoals te zien is hierboven.
Na de zomervakantie heb ik de draad weer opgepakt en ben weer regelmatig water gaan verversen en planten snoeien. Er zullen vast mensen zijn die met zo veel alg opnieuw zouden beginnen. Het is oorzaak en gevolg of actie/reactie.
Algen zijn altijd aanwezig in een aquarium en liggen altijd op de loer. Zodra er een onbalans is, is het raak. Zeker in een pas opgestart aquarium is de balans ver te zoeken en krijg je hoe dan ook te maken met alg.
De uitdaging is dan te zoeken naar de oorzaak en het weer in balans brengen van een natuurlijk evenwicht.
Q: Moest je 1 belangrijke tip hebben voor beginners, wat zou dat zijn en waarom?
A: Er zijn zo veel tips om te geven. Ik denk dat deze layout een goed voorbeeld is van het feit dat het nooit te laat is om (weloverwogen) aanpassingen te doen die het eindresultaat ten goede komen.
En ook geduld hebben is belangrijk want wie had gedacht dat het aquarium na die draadalgenexplose nog ooit weer zo mooi zou zijn als de allerlaatste foto?
Voor echte beginners zou ik adviseren om te kijken naar voorbeelden van aquaria die je mooi vindt en die proberen na te maken. Kies ook voor het gebruik van goede producten om teleurstellingen te voorkomen.
Voor mensen die al een aquarium hebben zou ik zeggen: blijf altijd kritisch kijken naar je layout. Terwijl je naar je aquarium kijkt, stel jezelf dan de vraag: wat kan ik doen om het aquarium te verbeteren?
Die vraag kun je onderverdelen in vragen zoals: hoe lijkt het aquarium als die plantengroep iets voller groeit? Of zou het mooier zijn om die planten de volgende keer iets korter te snoeien? Misschien staat die ene plantensoort wel veel beter in plaats van die andere. Misschien moet ik die steen wel 1 of 2 cm meer verplaatsen? Wat als ik de techniek beter wegwerk?
Je moet tevreden zijn, maar ondertussen wel beseffen dat het altijd beter kan.
En om af te sluiten: perfectie zit hem in de details en alle antwoorden vind je in de natuur ;-)
Prachtige aquascape toch? Ik ben alleszins fan!
Als je vragen hebt over deze aquascape voor Wilco of iets anders, laat het ons weten in de reacties hieronder. We beantwoorden ze met plezier.
PS: ik ben altijd op zoek naar mensen voor intervieuws, dus als je je geroepen voelt: send me a message! ;-)
[ninja-inline id=2164]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Wilco zegt dat het aquarium onverwarmd is. Ik zie zo vaak aquascapes waar geen verwarming gebruikt wordt. Hoe is dit toch mogelijk? Mij is altijd verteld dat verwarming heel belangrijk is. Ook voor bijvoorbeeld de microrasbora's..
Hey Sander
Het zijn vrij kleine aquaria, dus het is mogelijk dat het gewoon op kamertemperatuur werkt :-)
Groeten
Gilles
Ja maar ik praat meer in algemene zin. Nooit zie en hoor ik iets over verwarming en temperatuur. Alsof het ineens niet meer bestaat of belangrijk is in de aquaristiek!
Zeer mooi,maar niet volgens de gulden regel!
Thierry Callewaert
Beeldend kunstenaar
Hey Thierry
Inderdaad niet volledig volgens de gulden regel, maar naar mijn mening niet nodig. Mooie aquascape zo! :-)
Groeten
Gilles
Leuk artikel! :)
Thanks :)
Wilco, piest vast wel eens maar zijn echte naam is Wilco Priest. Leuk artikel en heb al vaker van Wilco zijn ervaring gebruik mogen maken! Kijk eens op zijn website! Top producten!