
Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je ook graag zo’n mooie, groene aquariumplanten in je bak? Dan lees je best even dit artikel door.
Een goede snoeitechniek is namelijk belangrijk om de juiste aquascape te bekomen én om je plantjes goed te laten groeien.
Aquariumplanten snoeien: de voorbereiding
Denk na over de positie van je aquariumplanten en hou rekening met de manier van voedingsopname. Plaats bijvoorbeeld wat voedingsbodem of bodembemesting onder planten die hun voeding voornamelijk via de wortels opnemen, bijvoorbeeld Anubias. Vaak krijg je ook de raad om het aquarium halfvol te vullen met water om het planten te vergemakkelijken.
Zelf verkies ik om meer water toe te voegen, zeker wanneer ik veel stengelplanten gebruik. Op die manier zie je beter hoe de plantjes zich zullen zetten wanneer de bak volledig gevuld is en blijven ze niet aan je armen plakken.
De keuze is echter aan jou.
Aquariumplanten snoeien: stengelplanten
Heb je stengelplanten gekocht voor je aquarium? Voeg ze dan niet zomaar toe.
Verwijder eerst het beugeltje dat rond de stengels zit en gooi die weg. Vervolgens haal je alle stengeltjes van elkaar en knip je ongeveer 2cm van de onderkant af.
Daarna verwijder je de onderste blaadjes zodat je onderaan een blote stengel van ongeveer enkele centimeters hebt. Op die manier komen er geen blaadjes in het substraat terecht waardoor de stengel kan gaan rotten.
Vervolgens plant je de stengel schuin in het substraat tégen de stroomrichting in. Het plantje zal zich daarna rechtzetten en een soort van S-bocht maken waardoor hij minder gemakkelijk loskomt. Plaats de stengeltjes niet te dicht op elkaar maar laat 1 à 2 vingers ruimte tussen.
Is het tijd om je stengelplanten te snoeien? Haal ze dan gewoon uit het substraat (niet teveel substraat omwoelen om ammoniumpieken te vermijden!) en herhaal het bovenste. Je kunt ook gewoon de top afknippen en herplanten en het onderste gedeelte laten staan. Uit de oude stengel groeien dan twee nieuwe koppen.
Aquariumplanten snoeien: bodembedekkers
Bodembedekkers in het aquarium, bijvoorbeeld Hemianthus Callitrichoides of Glossostigma Elatinoides, zijn zeer populair maar vergen wel een speciale aanpak. Om ze te planten haal je ze eerst uit het potje en verwijder je zoveel mogelijk glaswol. Een beetje glaswol is niet erg en zal als anker functioneren.
Verdeel het hoopje in kleine stukjes en plant ze één voor één in de bodem. Op die manier zal het plantje zich sneller verspreiden dan wanneer het hele hoopje op één plek wordt geplant. Schep de blaadjes die losgekomen zijn en rond drijven weg met een visnet.
Snoei bodembedekkers regelmatig bij, anders durft het onderste laagje wel eens te rotten en begint het matje te lossen. Het snoeien gaat gemakkelijk met een krom schaartje. Knip het bovenste laagje weg zodat de onderkant bloot komt te staan. Overdrijf wel niet, het is niet de bedoeling dat je enkel nog de worteltjes ziet.
Aquariumplanten snoeien: wortelplanten
Deze planten (bijvoorbeeld Anubias) hebben vaak een wortelstok (rizoom) met daaraan heel veel kleine worteltjes.
Het zijn dan ook planten die hun voeding voornamelijk via de wortels opnemen. Verwijder zoveel mogelijk glaswol en knip een paar centimers wortel af. Dit vergemakkelijkt het planten en moedigt het plantje aan om nieuwe wortels aan te maken.
Plant de wortelstok NIET in het substraat want dan sterft de plant af, enkel de wortels mogen in het substraat zitten.
Wil je Anubias of een andere wortelplant snoeien, dan knip je gewoon het blad weg vanaf de rizoom. Je kunt de wortelstok ook in 2 of meer delen breken om meer blaadjes te krijgen.
Op Tropica stond deze handige video over het planten en snoeien van aquariumplanten, zeker het bekijken waard!
En jij? Wat is jouw favoriete plant? En hoe vaak en op welke manier snoei jij je aquariumplantjes?
[ninja-inline id=2172]
Dankje de beste uitleg ooit ;)
Dank je
Me bak zat al te vol nu niet meer
Goeie uitleg zal voor een krom schaartje kijken heb nu nog recht en eem pincet.