Beginners

Bio CO2: een goedkoop alternatief?

Sterk beplante aquaria zijn duidelijk in opmars en een “high-tech” bakje met veel licht zonder CO2, dat is natuurlijk om algenproblemen vragen! Helaas is een goed uitgerust CO2-systeem met een betrouwbaar naaldventiel en een goede drukverlager niet goedkoop, integendeel … Een andere mogelijkheid is “vloeibare CO2” maar ook dat is niet ideaal te noemen voor grote bakken. Eén alternatief blijft dan nog over: bio CO2!

Een bio CO2 aquarium: hoe werkt dat?

Bio CO2 is een populair alternatief voor een volwaardig CO2-systeem. Vooral beginners of aquaristen met kleine bakken gebruiken het graag. Maar hoe werkt bio CO2 juist? Vrij eenvoudig: de gistbacterieën eten als het ware het suikerwater op waardoor er een reactie ontstaat. Tijdens die reactie wordt koolstofdioxide – kortweg CO2 – gevormd. In principe dezelfde werking als bij bier en andere dranken dus! Je kunt een flesje bio CO2 kopen in je plaatselijke aquariumwinkel, maar je kunt ook aan het knutselen gaan en je eigen recept bedenken.

Bio-CO2 opstelling van Harry Boersma

Bio CO2 recepten

Hieronder enkele bekende receptjes (met dank aan Aquarius Tubanti). De bio CO2 recepten zijn onderverdeeld naargelang looptijd en hoeveelheid CO2.

Veel CO2 – korte looptijd

Dit recept is gebaseerd op een fles van 1 liter. Wanneer je een 2 liter fles gebruikt, voeg je dubbel zoveel suiker toe en ietsje meer Pokon. De gist kun je zo laten. Als je geen Pokon vindt, kun je die eventueel gewoon weglaten.

  1. Vul de fles tot 80 à 90% met water
  2. Voeg op 1 liter water ongeveer 100 gram suiker toe
  3. Voeg een theelepel “Pokon” toe
  4. De fles goed schudden
  5. 0,5 à 1 gram gist toevoegen
  6. Opnieuw de fles goed schudden
  7. Nu wachten maar!

Veel CO2 – langere looptijd

Dit recept is gelijkaardig met het bovenstaande alleen zal je hier iets minder CO2 krijgen, maar zal de fles wel langer meegaan. Ook hier is het recept gebaseerd op 1 liter water. Gebruik je een grotere fles, dan voeg je wat meer suiker en Pokon toe.

  1. Vul de fles tot 80 à 90% met water
  2. Voeg op 1 liter water 25 gram suiker toe
  3. Voeg een theelepel “Pokon” toe
  4. Goed schudden
  5. 0,5 à 1 gram gist toevoegen
  6. Opnieuw goed schudden
  7. Een uurtje wachten tot het begint te sudderen!

Gemiddeld CO2 – zeer lange looptijd

Het geheim van dit receptje is het gebruik van geleisuiker in tegenstelling tot gewone suiker. Dit vormt een kleine geleimassa in de fles dat geleidelijk aan suiker afgeeft in plaats van alles in één keer zoals de bovenstaande recepten. Ideaal dus voor bakken met minder licht. Het brouwsel maken is wel ietsje moeilijker:

  1. Meng 200 gram suiker in 0,15 liter water
  2. Voeg een zakje geleisuiker toe
  3. Even opwarmen en roeren tot het kookt en daarna laten afkoelen
  4. Voeg dit brouwsel toe aan een 1-literfles en laat nog verder afkoelen (bv. in de koelkast)
  5. Wanneer het voldoende is afgekoeld, voeg je 0,5 gram gist toe
  6. Vervolgens een theelepel Pokon
  7. Voeg twee extra theelepels suiker toe om het proces wat te versnellen
  8. Vul de fles tot 80 à 90% met water
  9. Nu enkel nog enkele uurtjes wachten tot de eerste bubbels!

Bio CO2 recept af, en nu?

Nu is het een kwestie van knutselen. Ik raad je aan om een tussenfles te gebruiken. Dit voorkomt dat de bio CO2 gaat overlopen en in je aquarium terecht komt.

Je maakt een gaatje in de dop van je hoofdfles en steekt daarin een slang (bij voorkeur een CO2 slang) die je goed vastplakt met bijvoorbeeld epoxy lijm of silicone. Vervolgens maak je twee gaatjes in de tussenfles. In 1 gat komt de CO2 slang uit je hoofdfles die tot de bodem loopt, in het ander gat een andere CO2 slang die maar een kort eindje in de fles steekt en vervolgens naar het aquarium loopt. Op die manier kan je tussenfles dus ook als bellenteller dienen! Voor een verduidelijking, zie de foto hieronder:

Het enige wat je dan nog rest is de CO2 distribueren in je aquarium. Ik raad je een “CO2 ladder” aan die je vervolgens voor de uitstroom van je filter plaatst. Dit werkt beter dan een bruissteentje doordat de CO2-bel vertraagd naar boven stijgt waardoor er dus meer CO2 wordt opgelost.

De nadelen van Bio CO2 in het aquarium

Zoals eerder gezegd is bio CO2 leuk voor kleine bakken en aquaristen die wat willen testen zonder veel geld te spenderen aan een duur CO2 –systeem. Toch kent ook bio CO2 wat nadelen. Een kleine oplijsting:

  1. Het is niet echt gebruiksvriendelijk vergeleken met een echt CO2 systeem, toch niet op lange termijn;
  2. Bio CO2 is gevoelig voor schommelingen in temperatuur, zeker als je gewone plastic flessen gebruikt;
  3. Er durven wel eens gemakkelijk lekken voorkomen, zeker aan de doppen komt;
  4. Een kleine wijziging in het recept kan grote gevolgen hebben;

Zoals je kunt lezen is een veel voorkomend probleem de stabiliteit van de CO2. En laat dat net één van de oorzaken van baardalg zijn … Persoonlijk vind ik bio CO2 een leuk alternatief in het begin, maar ik raad je toch aan om naar een volwaardig systeem over te stappen als je op lange termijn een beplant aquarium wil houden!

Gebruik jij bio CO2? Heb je nog goede recepten of tips? Laat het dan zeker weten!
Vergeet ook niet samen met vele andere hobbyisten lid te worden van onze fan page om op te hoogte te blijven van allerlei leuke tips & tricks uit de aquascaping wereld! ;-)

[ninja-inline id=2172]

5/5 - (2 votes)

Bekijk de reacties

  • Is CO2 wat ze voor het lassen gebruiken het zelfde aan het CO2 gebruik in de aquarium? vast bedankt voor het antwoord, groet, Hans

  • Ik gebruik al een tijdje bio co2 en met succes. Voor 1 aquarium heb ik nu zo een DIY systeem via aliexpress draaien wat door middel van 2 petflessen met in de ene citroenzuur en in de andere bakingsoda werkt. Doordat de co2 reactie sneller gaat heb ik een regelkraan met een magneet ventiel er tussen zitten. Zodra het licht uitgaat is er minder co2 nodig en wordt deze dan afgesloten. De druk op zo een fles kan makkelijk 3 bar aan maar de reactie stopt wanneer de druk binnen de flessen gelijk blijft.

    Het recept is:

    Fles 1: 200gr citroenzuur op 600ml water en goed schudden.
    Fles 2: 200gr bakingsoda op 200ml water en schudden

    De flessen aan elkaar koppelen zodat vanuit de bodem van de fles met citroenzuur naar de bodem van de fles met baksoda gaat. Voor een goed effect kan je op de slang die in de fles met baksoda gaat bovenin een 3 weg splitsingtje zetten. Hier loopt het citroenzuur dan uit.
    Dan gaat er nog 1 slang vanuut de dop met baksoda naar je regelkraan.

    Een keer in de fles met citroenzuur knijpen zodat de reactie begint en daarna via de regelkraan (paar keer open/dicht draaien) totdat het vanzelf gaat lopen en klaar.

      • Hoeveel gram is een zakje geleisuiker? Ik heb de zakjes niet kunnen vinden maar wel een 1 kilo verpakking.

  • Ik schrijf hier iets vanwege de bijgaande foto van dit artikel. Ik ben sedert een zestal weken een aquarium aan't opstarten. 50L. met een rots en een tak in en redelijk veel plantjes. Omdat de plantjes bruine randjes begon te krijgen ben ik me ook een CO2 installatie gaan kopen. Een meter voor de hoeveelheid CO2 die op groen staat. Ik heb ook in twee hoeken een filterpomp staat waardoor ik een goede stroming heb. Maar ik heb de CO2 heel laag staan omdat ik ook zo veel belletjes op mijn planten heb, bovendien vind ik niet dat de bruine algen minderen. De groei van de planten lijkt me wel goed te gaan. Ik heb nog altijd geen visjes omdat ik zeker wil zijn dat het water goed is. Doe ik iets fout? Moet ik stoppen met CO2?

    • Hey Dirk

      Hoe lang ben je al bezig met het toevoegen van CO2? Ik zou rekenen op minstens 2 weken voordat de platnen zijn aangepast en de bruine alg stilaan verdwijnt. Manueel de alg verwijderen helpt ook ...

      Groetjes
      Gilles

      • Eerst wil ik je bedanken voor een reactie. Ik heb de installatie nu 2 weken.

      • Ik heb de CO2 installatie nu 2 weken. Ik merk inderdaad dat de planten het beter doen. Maar vooral in het mos blijven de parels hangen. Bij de bodemplantjes wordt het beter nu. Ja ik denk dat ik er met mijn handen in zal moeten. Ik ga morgen het water verversen, dan kan ik gemakkelijker de algen verwijderen.

    • Hey Roy

      Van enkele dagen tot enkele weken, maar best gewoon testen hoe het in jouw situatie werkt en dan inschatten wanneer je de bio CO2 moet vervangen. Er zijn namelijk verschillende factoren buiten het recept die ook invloed hebben op de duur.

      Groetjes
      Gilles

  • Ik heb ook gelezen om je kh te verhogen je baking soda kunt gebruiken dat is een bicarbonaat die ook een gistende werking heeft staat een uitleg op
    wanttoknow.nl

  • Moet ik de inhoud nu wel of niet schudden?
    Gebruik suiker vainille suiker en gist

    • Dag Cor

      Ik zou het wel schudden zodat de gist zich goed mengt. Mijn tweede passie is bier brouwen en daar doen wij dat ook (maar dan voorzichtiger) ;-)

      Groetjes
      Gilles

  • Ik heb een ferplast classic en heb de bidon in een cilinder vaas gezet gevuld met water in de bidon wat knikkers gedaan om te verzwaren , in de cilinder een thermostaat gedaan om een constante temperatuur te houden en moet zeggen heb 85 bellen p/m
    Allen lees ik de een zegt inhoud schudden de ander zegt absoluut niet

  • Mijn bio CO2 lijkt het maar niet te gaan doen er gebeurt niks, er zit nergens een lek. Het recept wat ik heb gebruikt is 200 gr suiker 80-90% water en 3 gr gist

  • beste Gilles,

    is het nu ook zo hoe groter de massa vloeistof, hoe langer de looptijd?
    of vergis ik mij hier in ?

    hoor het graag
    groetjes bennie

    • Dag Bennie

      Hoe groter de massa, hoe meer je van elk "ingrediënt" ook zal toevoegen dus in principe komt het op hetzelfde neer. Of bedoel je iets anders?

      Groeten
      Gilles

      • ik bedoel eigenlijk te zeggen als de massa groter is of deze dan ook langer co2 blijft produceren?
        wat mij logisch lijkt omdat het dan langer duurt voor het alcohol gehalte stijgt in de vloeistof.

  • Hallo,

    heb het geprobeerd maar de co2 lijkt maar niet op gang te komen. Kan het komen doordat het water in de fles is afgekoeld?

    met vriendelijke groet,
    Tim

1 2 3 5

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018