
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Hallo Gilles,
ik was aan het afsluiten,komt nog een na-brander.
de vaatjes van CURTEC,witte vaatjes met rode schroefdeksel,zeer solide,en relatief goedkoop,je hebt al een 20ltr-vaatje voor pak weg euro 20.— 30.-
ik gebruik ze voor opslag calc.chloride en Natr.Bi Carbonaat voor de vijver.
nogmaals groet L.Keijzer
Hallo Gilles,
Ik zie telkens als pomp debiet 10x de bak inhoud. Nu heb ik een bak overgenomen en die is 100 x 50 x 40 (200 l) en heb een extern filter van Sera type 130+uv.
Dit filter heeft een pompvolume van 300l/h en zou geschikt zijn voor een bak van max 130 liter.
Uit jouw verhaal begrijp ik dat dit 2000l/h zou moeten zijn of geldt dit voor een extra stromingspomp.
Ik heb even zo’n extra pomp in m’n bak gehad (1300-1500l/h) maar dat gaf zo’n onrustige stroming dat vissen een rustige plek in de bak zochten vanwege de harde stroming.
Kortom, nog een hoop vragen. Heb ondertussen last van alg, maar dat komt waarschijnlijk omdat m’n co2 nog niet in verhouding is met m’n beplanting.
Dag Arie
Ik zou die pomp sowieso vervangen door iets sterkers, minimaal 5x de bakinhoud of hoger. Je kan ook een stromingspomp plaatsen voor meer circulatie, maar aangeizen die filter echt wel zwak is zou ik eerder kiezen voor een sterkere filter.
Groetjes
Gilles
Bedankt voor je snelle antwoord.
Ik had al zo’n vermoeden dat het externe filter iets aan de krappe kant was.
Heb ondertussen een pomp van een oude internfilter (die ik nog had liggen) in m’n bak erbij geplaatst. Heb hierdoor meer stroming, de meeste planten bewegen nu iets.
Tevens wil ik de praybar verplaatsen naar de achterwand. (ik heb nu nog steeds een dead zone aan de linkerkant) Hangt nu aan de linkerzijde. De inlaat hangt ook aan die zijde.
Hierdoor moet het beter denk ik.
Als m’n algen probleem niet verminderd ga ik denken aan een sterker filter.
Ps. Ik heb de tijd dat het licht aan is al teruggebracht naar 10 uur. Was 12 uur.
Hallo Gilles,
op termijn(najaar 2013) neem ik een bak 120x50x50cm.
ik ben bezig in te lezen,om zo goed mogelijk te starten.
ik lees jouw post”een debiet van l2x de bak-inhoud”
het debiet van de pomp kan bv. l000 liter per uur zijn.
de bak l20x50x50cm = 300 ltr.
ik zou derhalve moeten kiezen voor een pomp met een debiet van 12×300 ltr = 3600 liter per uur.
is dat juist,of maakte ik in de berekening een fout.?
bij voorbaat dank voor een eventuele reactie
met vriendelijke groet Leo Keijzer
Hey Leo
Ik raad doorgaans een filterdebiet van 10X de bakinhoud aan. Dat kan ook wat meer of minder zijn. In jouw geval ligt dat inderdaad rond de 3000 l/u. Het belangrijkste is dat alle planten een beetje mee bewegen in de stroming zodat er geen dead spots zijn.
Als een pomp van 3600 liter per uur moeilijk te vinden is, dan kun je eventueel meerdere kleine “wave pompen” plaatsen, die werken ook zeer goed.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
dank voor je mail en prima info.
goed begrepen,3000 ltr per uur prima,3600 het beste.
eventueel wavepompen plaatsen.
belang van een absolute water-circulatie is noodzaak.
3000 dan wel 3600 ltr. p.u set mij aan het denken.
ik heb een vijvertje, 7m3. vijverpomp moet ik nog aanschaffen,Messner filter 12000 6000 ltr per uur.
na filter twee pol.bakken(helofyten) verv. n. vijver.
ik denk dan aan het kleinste vijver-filter,voor vijvers kleiner dan 5m3 en een overeenkomstige pomp.in ieder geval wordt de 3600 ltr. p.u makkelijk gehaald.De effectiviteit van dit filter is vele malen groter als dat van bv. Eheim-filters.Ik doel met name op de biologische filter-capaciteit.!
Het filter waar ik op doel is een simpele,de kende vaatjes waarin ook zuurkool wordt gelagerd en afgeleverd.
Een toevoer door de deksel en de afvoer aan onderzijde.Het filtermedium mag je zelf kiezen,blauwe Japanse mat,Lava(zeer goed substraat),de bekende buisjes en bolletjes etc.
Het is mi. een waardig item,de vijver wordt betrokken bij de aquaristiek,immers vijver en aquarium liggen toch in velerlei opzicht in elkanders verlengde.(algen,waterwaarden,planten(voor vijver maar ook voor aquarium) etc.etc.
beste Gilles wellicht een onderwerp voor ee n topic.?
prima ik heb geen enkel bezwaar.
en m isschien rollen er inzichten,ervaringen over de Buhne waar we nog nooit van hebben gehoord.
vr.groet,dank, n ik hoor nog wel Daag Leo Keijzer
Dag Leo
Eerlijk gezegd heb ik geen kennis van vijvers. Daarom schrijf ik er liever niet over, ik wil mensen geen verkeerde informatie geven!
Bedankt voor je feedback alleszins!
Groeten
Gilles
…..je reactie heel begrijpelijk Gilles.!! Het is belangrijk het forum begrijpelijk,betrouwbaar e voor een ieder leesbaar te houden.Dank groet en tot horen. L.Keijzer
Even een vraagje, heb nu een spraybar aan de zijkant van het aquarium maar wil hem dus ook naar achter verplaatsen. maar hoe lang maak ik hem dan?, over de hele achterwand dus verlengen of de standaard lengte van pakweg 50 cm en dus tot halverwege de bak, heb een rio300 dus 120 cm lang