
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
Mooie, leuke en boeiende site. Ik heb er heel wat aan gehad!
Bedankt voor het delen!
MvG,
Eric
Bedankt!
Heb volgens je raadgevingen de circulatie in m’n bak verbetert, mbv. vfm zie ik alles mooi verspreidt worden, maar:
Onder m’n spraybar (dus waar de meeste circulatie is) staat een serieuze bos javavaren (trage groeier) die vol met baardalg komt te staan.
Dit zou te wijten zijn aan te weinig c02, ware het niet dat een andere bos hier geen last van heeft.
Komt dit door TE veel circulatie voor deze plant, zodat deze amper voeding/co2 krijgt?
Enig idee?
Hallo Jasper
Baardalg kan ook het gevolg zijn van fluctuerende CO2. Het is is dus mogelijk dat de baardalg is ontstaan door een verandering in de hoeveelheid CO2 doordat je de waterstroming hebt aangepast. Ik zou de aangetaste bladeren verwijderen (niet teveel, je moet nog voldoende biomassa overhouden) en afwachten. Normaal gezien zou hij na een tijd niet meer terug mogen komen van zodra het CO2 gehalte stabiel is.
Teveel circulatie veroorzaakt geen algen, anders zou ik dat in mijn eigen bak moeten zien (heeft een debiet van 12x de bakinhoud). Ook de bakken van George Farmer bijvoorbeeld hebben veel stroming, maar geen baardalg.
Gewoon geduld hebben is de sleutel tot succes bij deze alg, zeker niets overhaast doen want dat vindt hij net leuk!