Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
hoi hoi,
Ik wil een nieuw aquarium laten maken en na wat tweede hands aquariums gekocht te hebben wil ik het nu echt goed aanpakken. een brede grindlijst +/-10cm en de spraybar aan de achterkant bevestigen, maar ik vraag me af of deze zo bevestigd kan worden zodat deze niet zichtbaar is als ik in de bak kijk. Of moet ik iets aanpassen aan het ontwerp.
Ik hoor graag van je
Hey Fred
Sorry voor de late reactie!
Dat gaat moeilijk met een spraybar. Er bestaan wel doorzichte glazen modellen die je kunt gebruiken, maar dank om je direct een heel stuk duurder uit. In principe, als je hem hoog genoeg plaatst, dan zie je hem niet als je schuin naar onder naar het aquarium kijkt. Als je je bukt, zul je hem natuurlijk wel weer zien ...
Groeten
Gilles
Hoi, ik heb 2 maanden geleden 4 nieuwe plantjes en 10 nieuwe gupjes gaan halen. Ik heb er nu nog maar 2 van over en 1 plant.Heb sindsdien ook veel last van baardalg. De winkel waar ze vandaan komen heeft ook veel baardalg in de aquarium. Is dit op die manier overdraagbaar?. Er zijn ook visjes dood die ik al een jaar had. Ze gaan ook allemaal lucht happen en zijn agressief. Heb er een haai(ke) in zitten nu ook bijna een jaar en wil deze zeker niet kwijt. Ik ga wel mijn luchtpompjes nu aan dezelfde kant zetten en verlichting nog aanpassen maar dit heeft wel altijd al zo gestaan. Mvg pam
Dag Pamela
Sorry voor de late reactie. Nee, de baardalg is niet meegekomen met de vissen. Heb je een CO2-systeem? Werkt je filter nog goed?
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Ik ben aan het uitkijken om een nieuw bakje op te starten.
Deze keer zou ik een lily pipe gebruiken.
De aquarium word er één met afmetingen 90x45x45.
Graag zou ik extern verwarmen en een co2 reactor gebruiken.
Naar welke capaciteit van filter zou ik dan best uitkijken?
Ik dacht zelf aan een jbl e1501. Zou dit haalbaar zijn, of er los over,... ?
Groeten,
Matthias
Hey Matthias,
Dat aquarium bevat hoeveel liters dan, +- 150? Indien ja, dan lijkt die JBL E1501 ideaal. Uiteindelijk heb je beter teveel stroming dan te weinig, want teveel kun je gemakkelijk minderen via de filter zelf.
Groeten
Gilles
Dag Gilles
Oké, dat noteer ik dan ook. :-)
Ik twijfelde vanwege de lily pipe.
Als je ziet wat voor stroming die ADA pompen maar geven, dacht ik dat het water er over zou stromen :-D
Dank u
Groeten Matthias
Gilles , ik heb een vraag .
ik ben over gestapt van een zeebak, naar zoet water ,nu gebruik ik de SUB bak nog , waarin het water (2000 liter per uur ), naar beneden donder , dus nog al wat breking geeft aan het water .
de vraag is , : moet nog steeds een bruissteen gebruiken , (met wat ik omschreef ). lijkt mij dit dubbel op , een bruissteen om het water oppervlak te breken , en de overloop waardoor het water in de SUB gebroken wordt .
groet
Hey Leo
Met zo'n overloop heb je normaal gezien sowieso al redelijk zuurstofrijk water, voor mij lijkt die bruissteen dus niet nodig. Tenzij je iets anders bedoelt?
Groeten
Gilles
Goeden middag Gilles,
zit al maanden met veel bewondering jouw website "bijna "te bestuderen en allerlei tips van jou toe te passen. Na vele jaren weer begonnen met het aquarium virus en het werkt( volgens mij vriendin veel te goed".
Ik kwam op internet de Mr Aqua 12 Gallon tank tegen en ik was helemaal idolaat er van. Wat een bak en wat een genot om in zo een kleine tank zoiets moois te kunnen realiseren. Op allerlei sites gezocht naar zo een aquarium, maar de leverancier in USA en UK wilde niet transporteren naar Nederland. Bij toeval er eentje tegen gekomen 90 x 30 x 25 cm( bxhxD)op Markplaats en direct gekocht ( had men op maat laten maken , maar vonden ze toch te klein) . Dan ga je er verder in verdiepen en probeer antwoorden te vinden>
op verlichting-inlaat-uitlaat-pomp vermogen etc etc. Is echter heel weinig te vinden op zo een bijzonder formaat aquarium.
Ik heb enige ervaring nu met 3 kleinere Nano -aquariums 1x van Flval Edge dicht 1x Fluval Edge met zelf geopende bovenkant en kleine tank met open bovenkant) en die wil ik nu samen gaan voegen tot deze ene bak. ( Brigittae-Microrasboras-Vuurgarnalen en Rasbora Pygemeus).
Ik heb er geen haast mee en wil alles zo veel mogelijk "verantwoord"uitvoeren.
Mijn vragen zijn nu onder andere:
1: ledverlichting ( voldoet bijvoorbeeld een Easyled 752 ? of is dat te veel) ( of toch die RGD verlichtingsbalk 52 cm van Kitelight inclusief Controller?
2: uitlaat/ stroming ( een eigen gemaakte spraybar of toch die Lillypipe?)
3: inlaat op 1 plek of toch op 2 plekken in de bak
4; voedingsbodem of juist niet in zo een kleine bak?
5: CO2 via fles of CO2 uit een fles/flacon
Ik heb nog een heel goed werkende PrO 1 Filter staan ( is dee te groot of???)
Kan jij mij een stuk in de richting sturen, waar ik volgens jouw rekening mee moet houden om van zo een aquarium te genieten?
In afwachting van jouw antwoord?
groet Theo
Dag Theo
Bedankt voor de complimenten :-)
Wat betreft je vragen:
1) Kies de kleur die jij mooi vindt, de planten zullen zich wel aanpassen. Ik zou wel sowieso voor een dimbaar model gaan, scheelt je een hoop ellende moest je met algen te maken krijgen
2) Beide zijn een goede keuze. Als je budget beperkt is zou ik voor de spraybar gaan, als het iets meer "show" mag zijn zou ik voor de lilypipe gaan. Qua beluchting werken beide prima indien goed geplaatst
3) 2 plekken is meestal beter
4) Zou ik niet doen, gewoon een aquasoil of akadama. Of eventueel wat lokale meststoffen voor die paar planten die vooral via de wortel opnemen (Cryptocoryne, ...)
5) Op lange termijn zou ik voor een CO2-systeem gaan. Als je budget beperkt is: EasyCarbo. In het laatste geval zou ik wel minder sterk licht gebruiken
Een filter kan je normaal gezien altijd afzwakken wat betreft het debiet (liters per uur), dus te groot zal niet zo'n probleem zijn.
Algemene tip: met een lage lichtintensiteit beginnen, voldoende CO2 en meststoffen en gewoon geduld hebben. Daarna stilletjes aan de lichtintensiteit verhogen als je dat wenst. Zwakker licht zal even mooie resultaten geven als sterker licht, maar de groei is trager.
Groeten
Gilles
Na alle comments gelezen te hebben heb ik toch nog een vraagje:
Ik heb een 'klein' 50x30x30cm Aquarium met een extern Tetra EX400 filter, op de uitlaat zit een eindstuk die van rond naar een platte spleet gaat (weet niet hoe zoiets genoemd wordt)
om een betere doorstroming te krijgen heb ik een spraybar geplaatst die van achteren naar voren blaast, net onder het water oppervlak.
het enigste nadeel is, dat nu alle drijfplantjes ook onder water geduwd worden (en vaak blijven hangen aan andere planten) is hier iets aan te doen, of kan ik beter dan die platte uitlaat gebruiken ?
verder nog een vraagje over de co2 verdeling: ik heb flippers geprobeerd als ook zo'n ronde diffuser waar de bellen in het water opgelost worden, deze raken echter al snel verstopt door kleine slakjes en worden snel vies waardoor ze niet meer werken na een aantal dagen, daarom een keramische diffuser gebruikt, echter verbruikt dit veel meer co2 en zijn mijn flessen veel sneller leeg...
nu las ik elders dat het ook mogelijk is om de co2 via de filter inlaat te verdelen:
kan ik dit het beste doen door de co2 slang in de korf uit te laten komen, of moet ik een diffuser of luchtsteentje hiervoor gebruiken ?
Hey Lars
Dat probleem heb ik ook gehad, heel vervelend. Een trucje is dan om bv met een visdraad de drijfplantjes op hun plek te houden. Of gewoon de uitlaat ietsje verlagen zodat je nog een rimpeling hebt, maar de drijfplanten niet te sterk naar onder worden geduwd.
CO2 kun je ook de filterinlaat laten gaan, dan wordt de CO2 verkapt door de filter zelf. Dit wordt al jaren gedaan op het UKAPS forum. Hou er dan wel rekening mee dat de filter kan gaan "boeren" als je veel CO2 toevoegt en niet alles mooi oplost. Je kunt dan bv de diffuser onder de filterinlaat zetten, dan zijn de CO2 belletjes al kleiner.
Groeten
Gilles
Ik gebruik nu een Eheim 2324 voor mijn aquarium (Dubai 100, 190 liter) en heb de sproeibuis linksboven bevestigd. Zo wordt het water naar rechtsonder gedreven, waar de aanzuigkant van het filter zit. Is dit niet goed? Nu heb ik erg veel last van bodemvuil/mos. Wellicht kan ik beter een langere sproeibuis kopen en deze aan de achterkant bevestigen? Alvast bedankt!
Dag Teun
Van achter naar voor is beter omdat de afstand dan korter is in tegenstelling tot van links naar rechts. Eventueel kun je ook een extra stromingspomp plaatsen.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Ik ben een beetje ten einde raad. Hopelijk kan je me helpen.
Even de situatie
Start feb'14
Rio180 met een sproeibuis in het midden van de achterzijde van m'n aquarium (Eheim 2026-pomp). Lengte 1/3 van het aquarium. Aanzuigpunt linksachter-onderin. Daarmee kon ik de bak aardig schoon houden. Geen grintafzuiging met een zuigbuis tijdens waterwissels.
Begin Jan'15
De bodem van het aquarium met een Eheim VacuPro afgezogen. Sindsdien erg veel last van zweefvuil. Ik krijg dit niet meer weg.
Jan'15
Veel vuil afgezogen van de bodem met een afzuigbuis icm water afhevelen. Leek even te helpen maar uiteindelijk toch weer niet. Tevens de pomp verschoont.
Eind Jan'15
Sproeibuis verhuist naar de rechterzijkant. Dat leek te helpen. De sproeibuis heeft gaatjes welk in de lengterichting van het aquarium stuwen. Zweefvuil wordt richting de aanzuigkant geduwt, maar haalt het niet altijd.
Begin Feb'15
In de onderzijde van de sproeibuis extra gaatje geboord om naast de horizontale stroming ook verticale stroming te genereren. Lijkt toch niet echt te helpen.
Ik zit nu te denken aan de volgende oplossing:
- Aanzuigbuis diagonaal plaatsen aan de linkerzijkant.
- Extra pomp voor alleen het filteren van het zweefvuil.
De vraag is dan wel waar plaats ik de buizen?
- Stromingspomp zoals bv deze
http://www.aquariumproduct.nl/a-29563805/stromingspompen/resun-powerhead-1400/
Daarmee hoop ik dan een extra stuwing op het zweefvuil te krijgen.
Belangrijk om te weten is hoe m'n aquarium erbij staat. Via deze link kan je een foto zien:
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6109103905904588466&oid=115607547555788262407
Hopelijk kan je me een advies geven. Alvast bedankt.
Groet,
Marcel
Dag Marcel
Hoe meer gaten in de sproeibuis, hoe minde druk en hoe minder diep de stroming geraakt.
De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing lijkt me om een "wave maker" te kopen. Vind je heel gemakkelijk op het internet. Kies dan wel eentje met een magneetbevestiging en geen zuignappen, want die durven wel eens loskomen met alle gevolgen vandien.
Plaats dan de pomp niet tegen de richting van de sproeibuis, maar in dezelfde stroming zodat ze "complementair" werken. Dat zou al veel moeten helpen.
Ik kan je foto trouwens helaas niet zien, ik denk dat de foto op "privé" staat?
Groeten
Gilles
Hoi,
Ik heb een mooie nana bak met CO2 een extern filter (jbl cristal profi greenline) en een externe atomizer. Alles in mijn bak doet het goed, mooie stroming, weelderige plantengroei en gezonde nano visjes en garnalen.
Maat helaas ben ik geen fan van de mist in her aquarium van de atomizer. Nu wil ik de atomizer opmde inlaat van het filter aansluiten zodat de CO2 door het filtermateriaal in de pomp wordt opgelost zodat ik van de mist af ben.
Kan dit en zitten hier nadelen aan?
Kan hoer nergens iets over terug vinden alleen dat je het normaal moet aansluiten op de uitlaat van het filter.
Alvast bedankt
Miranda
Hey Miranda
Ja, dat kan en wordt door sommige professionele aquascapers gedaan, o.a. George Farmer van UKAPS.
Een nadeel heeft het niet tenzij je heel veel CO2 toevoegt, dan kan de filter gaan "boeren". Voor de bacteriën heeft dit geen gevolgen.
Groeten
Gilles
Goedemiddag
Ik heb een aquarium van 350l
met Malawi cichliden 14 stuks
Met planten en een zandbodem
Nu is het water net mistig niet zo erg dat je niets meer ziet maar ik vind het hinderlijk
Eerst was het helder
Ik doe elke week 1/3 water verversen en dan hevel ik gelijk het vuil van de bodem.
Kan het zijn dat mijn pomp te licht is ?
Het water is goed dat test ik ook elke werk
Ph is 7 1/2
Kh is 5
Gh is 7
no 2 is 0
misschien heeft u een suggestie?
Alvast hartelijk dank
Filter kool gaan gebruiken heb ook een grote bak met veel Malawi en zand hat t zelfde probleem maar met filterkool was het al snel weg en het water glas helder !!