
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Hoi, ik heb 2 maanden geleden 4 nieuwe plantjes en 10 nieuwe gupjes gaan halen. Ik heb er nu nog maar 2 van over en 1 plant.Heb sindsdien ook veel last van baardalg. De winkel waar ze vandaan komen heeft ook veel baardalg in de aquarium. Is dit op die manier overdraagbaar?. Er zijn ook visjes dood die ik al een jaar had. Ze gaan ook allemaal lucht happen en zijn agressief. Heb er een haai(ke) in zitten nu ook bijna een jaar en wil deze zeker niet kwijt. Ik ga wel mijn luchtpompjes nu aan dezelfde kant zetten en verlichting nog aanpassen maar dit heeft wel altijd al zo gestaan. Mvg pam
Dag Pamela
Sorry voor de late reactie. Nee, de baardalg is niet meegekomen met de vissen. Heb je een CO2-systeem? Werkt je filter nog goed?
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Ik ben aan het uitkijken om een nieuw bakje op te starten.
Deze keer zou ik een lily pipe gebruiken.
De aquarium word er één met afmetingen 90x45x45.
Graag zou ik extern verwarmen en een co2 reactor gebruiken.
Naar welke capaciteit van filter zou ik dan best uitkijken?
Ik dacht zelf aan een jbl e1501. Zou dit haalbaar zijn, of er los over,… ?
Groeten,
Matthias
Hey Matthias,
Dat aquarium bevat hoeveel liters dan, +- 150? Indien ja, dan lijkt die JBL E1501 ideaal. Uiteindelijk heb je beter teveel stroming dan te weinig, want teveel kun je gemakkelijk minderen via de filter zelf.
Groeten
Gilles
Dag Gilles
Oké, dat noteer ik dan ook. :-)
Ik twijfelde vanwege de lily pipe.
Als je ziet wat voor stroming die ADA pompen maar geven, dacht ik dat het water er over zou stromen :-D
Dank u
Groeten Matthias
Gilles , ik heb een vraag .
ik ben over gestapt van een zeebak, naar zoet water ,nu gebruik ik de SUB bak nog , waarin het water (2000 liter per uur ), naar beneden donder , dus nog al wat breking geeft aan het water .
de vraag is , : moet nog steeds een bruissteen gebruiken , (met wat ik omschreef ). lijkt mij dit dubbel op , een bruissteen om het water oppervlak te breken , en de overloop waardoor het water in de SUB gebroken wordt .
groet
Hey Leo
Met zo’n overloop heb je normaal gezien sowieso al redelijk zuurstofrijk water, voor mij lijkt die bruissteen dus niet nodig. Tenzij je iets anders bedoelt?
Groeten
Gilles