
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Ik gebruik nu een Eheim 2324 voor mijn aquarium (Dubai 100, 190 liter) en heb de sproeibuis linksboven bevestigd. Zo wordt het water naar rechtsonder gedreven, waar de aanzuigkant van het filter zit. Is dit niet goed? Nu heb ik erg veel last van bodemvuil/mos. Wellicht kan ik beter een langere sproeibuis kopen en deze aan de achterkant bevestigen? Alvast bedankt!
Dag Teun
Van achter naar voor is beter omdat de afstand dan korter is in tegenstelling tot van links naar rechts. Eventueel kun je ook een extra stromingspomp plaatsen.
Groeten
Gilles
Hoi Gilles,
Ik ben een beetje ten einde raad. Hopelijk kan je me helpen.
Even de situatie
Start feb’14
Rio180 met een sproeibuis in het midden van de achterzijde van m’n aquarium (Eheim 2026-pomp). Lengte 1/3 van het aquarium. Aanzuigpunt linksachter-onderin. Daarmee kon ik de bak aardig schoon houden. Geen grintafzuiging met een zuigbuis tijdens waterwissels.
Begin Jan’15
De bodem van het aquarium met een Eheim VacuPro afgezogen. Sindsdien erg veel last van zweefvuil. Ik krijg dit niet meer weg.
Jan’15
Veel vuil afgezogen van de bodem met een afzuigbuis icm water afhevelen. Leek even te helpen maar uiteindelijk toch weer niet. Tevens de pomp verschoont.
Eind Jan’15
Sproeibuis verhuist naar de rechterzijkant. Dat leek te helpen. De sproeibuis heeft gaatjes welk in de lengterichting van het aquarium stuwen. Zweefvuil wordt richting de aanzuigkant geduwt, maar haalt het niet altijd.
Begin Feb’15
In de onderzijde van de sproeibuis extra gaatje geboord om naast de horizontale stroming ook verticale stroming te genereren. Lijkt toch niet echt te helpen.
Ik zit nu te denken aan de volgende oplossing:
– Aanzuigbuis diagonaal plaatsen aan de linkerzijkant.
– Extra pomp voor alleen het filteren van het zweefvuil.
De vraag is dan wel waar plaats ik de buizen?
– Stromingspomp zoals bv deze
http://www.aquariumproduct.nl/a-29563805/stromingspompen/resun-powerhead-1400/
Daarmee hoop ik dan een extra stuwing op het zweefvuil te krijgen.
Belangrijk om te weten is hoe m’n aquarium erbij staat. Via deze link kan je een foto zien:
https://plus.google.com/u/0/photos/yourphotos?pid=6109103905904588466&oid=115607547555788262407
Hopelijk kan je me een advies geven. Alvast bedankt.
Groet,
Marcel
Dag Marcel
Hoe meer gaten in de sproeibuis, hoe minde druk en hoe minder diep de stroming geraakt.
De gemakkelijkste en goedkoopste oplossing lijkt me om een “wave maker” te kopen. Vind je heel gemakkelijk op het internet. Kies dan wel eentje met een magneetbevestiging en geen zuignappen, want die durven wel eens loskomen met alle gevolgen vandien.
Plaats dan de pomp niet tegen de richting van de sproeibuis, maar in dezelfde stroming zodat ze “complementair” werken. Dat zou al veel moeten helpen.
Ik kan je foto trouwens helaas niet zien, ik denk dat de foto op “privé” staat?
Groeten
Gilles