
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
Helaas heb ik met de inrichting geen rekening gehouden met het plaatsen van een spray bar. Deze heb ik nu aan de linker kant zitten en on een dead spot op te lossen deze, als experiment, door de hoek getrokken zodat een klein deel van voor naar achter werkt.
In de huidige opstelling merk ik dat zodra bepaalde planten groter worden deze toch een aanzienlijk deel van de stroming weg nemen en er helemaal rechts in de bak uiteindelijk minder wordt. Ik snoei hier dan een beetje om heen om dit op te lossen maar de planten krijgen zo niet de kans om echt uit te groeien. Is weer een beetje zonde.
Ik begrijp dat het plaatsen van de spray bar van achter naar voren een beter optie is. Kan ik ook van voor naar achter werken of gaat dan de achter wand een nadeel vormen?
Een wave pomp zou ik jammer vinden om toe te gaan passen. Vandaar de vraag over de spray bar van voor naar achteren.
Hoor het advies graag van je.
Mvgr,
Hey Rense
Goede vraag. De achterwand zal wel een beetje effect hebben op de richting van de watercirculatie, denk ik. Maar ik denk dat als je de stroming naar achter doet gaan, dat de grote planten de grootste stroming zullen opvangen en dat je dan weer vooraan een dead spot gaat krijgen?
Groeten
Gilles
Dank je voor je reply Gilles,
Ik heb inmiddels een APO Atomizer toegepast waardoor het debiet van de pomp weer 100% is.
Stroming is nu al veel beter door de hele bak in ieder geval.
Het van achter naar voor of anders om ga ik gewoon eens proberen als het nodig mocht blijken. De bak is relatief hoog met zijn afmetingen van 80x40x60 (lxdxh). Msschien dat de invloed van de hoge planten hierdoor minder is.
Ik houd je op de hoogte van de vorderingen ;-)
Mvgr,
Rense
Hallo,
Zo te lezen wordt je inmiddels een aardige internet goeroe voor stroming in het aquarium.. Nou heb ik bijna alle comments gelezen en zoals zo vaak zijn er veel opties mogelijk. Ik heb al jaren een aquarium en zoals zo velen wil ik het beste voor mijn vissen en planten maar nog wel betaalbaar.
Situatie
Aquarium is 2 meter breed, 60 cm diep en 60 cm hoog. Aan de rechterachterzijde is een overloop welke aan sluit op mijn bioloog. Momenteel voeg ik middels een diffuser CO2 aan de linkerzijde van mijn bak. Aan de linkerzijde zit ook een spraybar ( buis met gaatjes ) welke uitstroom heeft naar de rechterzijde. Staat vrij veel druk op waardoor hij bijna de rechterzijde haalt. Aan de rechterzijde staat stromingspomp om het water te laten cirkelen.
Mijn vragen..
Alles is mogelijk vanwege nieuwe inrichting en achterwand..
Waar plaats ik mijn spraybars en hoe groot?
Waar plaats ik mijn CO2 toevoer? Bioloog? In de bak?
Hoe verdeel ik mijn CO2 in de bak? Diffuser of anders?
Zijn er nog stromingspompen nodig?
Uitgaande van ideale situatie natuurlijk.. Inrichting pas ik hier wel op aan…
Als het kan maar dan ga ik misschien te ver een situatieschets?
hoop van je te horen…
Hey Wouter
Bij zo’n lange bak, raad ik af om de uitstroom op de zijkanten te plaatsen. Hierdoor moet het water een grote lengte afleggen en krijg je gegarandeerd dead spots. Wat ik zou doen is het volgende:
– Spraybar op de achterkant en naar voren gericht, eventueel werken met een extra filter zodat je de spraybar kunt opsplitsen
– Reactor(s) aansluiten op de spraybar zodat alle bubbels al zijn opgelost. Een diffuser is voor deze grootte niet efficiënt genoeg
– Inderdaad een extra stromingspomp(en) bij de hand hebben voor wanneer het nodig is. Ik denk bv aan de planten net onder de spraybar, die zitten op een zwakke plek qua stroming
Dit is allemaal een kwestie van proberen en kijken wat het beste resultaat geeft.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Ik twijfelde tussen de Hydor koralia nano 900 liter circulatie of die met 1600 liter circulatie. Op youtube zag ik voornamelijk die met de lagere circulatie (k0ralia 240), en dat zag er goed uit. Maar volgens mij waren de aquariums een stuk kleiner dan die van mij, dus ik heb besloten er eentje krachtiger te nemen (wordt morgen bezorgd).
Dan komt ik op 700 liter per uur van mijn tetratec ex700, en 1600 liter per uur van de wave pump. Dat is ongeveer 10 keer de bak inhoud en uit de voorgaande reacties te lezen dus voldoende.
Het is een beetje een gok.. als deze te krachtig is zal ik toch met meerdere kleinere moeten werken, maar hoe deze dan te plaatsen is mij een raadsel.
Gr. Rob