
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Beste Gilles,
Alvast wil ik je proficiat wensen met deze zeer interessante site!
Ook tof dat je op iedereen wilt antwoorden en er je tijd wilt aan besteden
Zelf heb ik ook een vraagje, zelf heb ik een aquarium van 120 l, mijn water word aanhoudelijk, zelfs na waterverversing op 24h héél troebel.
Geen bruine kleur of zo maar een witte kleur, dit lijkt net of ik een algen bestrijdings-middel heb toegevoegd.
Ik heb al van alles uitgeprobeerd, zonder succes. Een maand of 2 geleden ben ik dan toch maar terug van nul gestart in de hoop het probleem op te kunnen lossen, nieuwe waterpomp aangekocht + extra een andere interne pomp om zo nog beter het water te kunnen filteren, allebei aan spray bar’s bevestigd.
De nieuwe filterpomp al op verschillende plaatsen uitgeprobeerd maar het probleem blijft zich voordoen.
Nu hangt hij momenteel rechts vanachter bovenaan, net onder de spray bar van de originele filter. Zodat ze elkaar helpen ipv elkaar te hinderen en ze werken perfect samen.
Tegen de rechter kant hangt de originele filter van het aquarium met daarin 3 compartimenten. het eerste compartiment (vanaf de voorkant gezien) dient voor het verwarming’s element, deze is over de hele lengte voorzien van gaatjes voor de toevoer van het water, het 2 deel voor verschillende soorten filtermaterialen en het laatste gedeelte dient voor de waterpomp die het gefilterde water via een dunne pvc buis naar boven leid om zo rechts boven tegen de achterwand uit te komen, deze heb ik dan over de gehele lengte van de achterkant voorzien van een spray bar.
Ik merk aan mijn waterplantjes dat ik door het hele aquarium voldoende circulatie heb en dat hij samen met de andere nieuwe filterpomp coherent samenwerken. Maar het probleem raakt maar niet opgelost.
Gisteren nog mijn water voor 1/4 ververst, net omdat ik met het opnieuw opstarten, een levende bacteriecultuur heb gebruikt en deze zeker wil behouden.Alsook mijn aquarium 2 weken laten draaien zonder vissen of plantjes zodat alle condities en waardes van het water optimaal waren.
Vandaag lijkt het net of er een witte mist in mijn aquariumwater hangt. De vissen storen er zich niet echt aan en mijn planten groeien ook perfect met dagelijks nieuwe scheuten. Dus ik snap het echt niet.
Mijn excuses voor het lange verhaal maar ben zelf ten einde raad en heb al op verschillende blog’s een oorzaak of oplossing gezocht maar dit telkens zonder resultaat.
Hopelijk kan jij misschien helpen en vertellen wat ik fout doe of eventueel waar de oorzaak aan kan liggen.
Alvast bedankt en zeer Vriendelijke Groeten
Kenny
Dag Kenny
Bedankt voor het compliment :-)
Ik vind het nogal een vreemd verhaal en eerlijk gezegd weet ik ook niet echt een antwoord. Het lijkt wel op een bacteriesterfte. Is de bacteriecultuur in orde?
Groeten
Gilles
Beste Gilles,
ik sinds kort een wave pomp erbij gezet om de stroming te bevorderen en dat werkt best goed.
alleen een vraag is het aan te raden om de extra stroming niet constant te doen ? maar bv net als het licht een bepaald aantal uren per dag ?
ik heb een rio 180 bak met binnen filter rechts achter en aan de andere kant in de linkerboven hoek ( voor een mooie rondgang) een tunze nanosteam 1800l/h.
met vriendelijke groet,
jeroen
Hey Jeroen
Van zodra de lichten uitgaan (en de planten niet meer aan fotosynthese doen), kun je de stroming minderen.
Het kan echter geen kwaad om constante, sterke stroming te hebben.
Groeten
Gilles
Zit met een rio 400 en flink wat zweefvuil welke ik niet weg krijg. Heb op het moment links tegen de zijwand een spraybar zitten van een 40 cm en rechts onder in de hoek een aanzuig. Aangezien eea in de achterwand is verwerkt is het moeilijk om een aanpassing te doen hierin. Ik zie wel dat er stroming is want de planten bewegen en het zweefvuil gaat rond. Ook zie je dat bij het voeren het rond gaat. Nu is mijn vraag, zou het nut hebben om de spraybar aan de achterwand vast te maken, moet de aanzuig onder de uitlaat zitten?
Heb trouwens een aquafish pro 3 pomp.
Hey Dennis
Het MOET niet, maar het is wel handig omdat je watercirculatie dan een “lus” maakt.
Je kunt eventueel kijken voor een sterkere pomp.
Groeten
Gilles