
Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Stroming in het aquarium: stroomrichting
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Stroming in het aquarium: coherente circulatie
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Hoi Gilles,
Allereerst even een compliment over de manier waarop je netjes de vragen beantwoord. In het verleden heb ik al eens een 1 meter aquarium gehad en vele fouten gemaakt. Nu een flink aantal jaren later ben ik bezig om opnieuw te beginnen. Gezien de indeling in huis kan ik niet groter gaan dan de Rio125 van Juwel (81x36x50). Ik wl het binnenfilter eruit halen en vervangen door een Eheim 2226 buitenfilter. Deze had ik nog staan en blijkt wonderlijk genoeg nog prima te functioneren. Gisteren heb ik het filter even met water gevuld waarbij de netjes en de twee sponsen er nog in zaten. De pomp heeft een behoorlijk debiet (pompcapaciteit=950l/h, circulatiecapaciteit=650l/h). Ik heb in de doos ook nog een paar pijpjes met gaatjes zitten en wat eindkorfjes. Waar ik mee zit is in hoeverre deze pomp niet te zwaar is voor de Rio125. Met zwaar bedoel ik dan dat de planten wel erg ver omgeblazen worden. Ik begrijp dat een en ander in te regelen valt door de positie van de pijpjes en wellicht ook de grootte van de gaatjes. Zou je me kunnen adviseren hoe ik de pomp (met pijpjes) het best kan gebruiken in combinatie met de Rio125?
Alvast bedankt.
Dag Marcel
Bedankt voor het compliment (en sorry voor mijn late reactie ;-) ).
Nee, je pomp lijkt mij niet te zwaar. Ik reken altijd op een debiet van 10x de bakinhoud, lijkt me dus ongeveer te kloppen bij jou bak. Indien de planten toch losgerukt worden, kun je de stroming beperken door hem bijvoorbeeld van links naar rechts te laten gaan (langste afstand) of inderdaad de gaatjes van de spraybar te vergroten. Bij sommige filters kun je het debiet ook manueel verminderen door het “kraantje” een beetje dicht te knijpen, maar dit controleer je best even met de fabrikant.
Groeten
Gilles
Bedankt voor je antwoord. Ik heb het knijpen van de uitgang inmiddels bij de importeur nagevraagd. Die zegt dat het technisch geen probleem is. Ik ga hem dus gebruiken. Inmiddels is de keuze op rest grotere Rio180 gevallen. Gaat dus helemaal goed komen. :)
Groet,
Marcel
Beste gilles,
Vraagje ik heb een juwel Rio 180 bak met interne pomp nu heb wel al een zwaarder pompje erin gezet maar zie dat mijn stroming g nog ssteeds niet optimaal is. Ik heb de uitlaat op dit moment diagonaal gezet , heb je misschien een goede oplossing om het optimaal te krijgen. Blinde spots links achter rechts voor gedeelte en rechts achter alleen onderkant
Hey Jeroen
Heb je al met een “wave pump” geprobeerd?
Groeten
Gilles
hallo gilles
ik lees hier boven dat je ongeveer 10x de bak in houd aanraad, dit zou betekenen voor een 60 liter bak dat je 600-700 l/u nodig zou hebben dit klinkt een beetje veel, maar snap goed dat een goede stroming belangrijk is. maar klopt het nog als je gebruik wilt maken van externe verwarming en een antomizer of de sera flore co2 reactor of heb je dan nog meer liter per uur nodig? heb je veder toevallig ervaring met lily pipes geven ze een goede stroming?
groetjes M.Boerakker
Dag Martijn
Vergeet niet dat je ook nog filtermateriaal + filterslangen in die berekening moet nemen, het aantal liters per uur is dus minder. Bovendien is zo’n hoge doorstroming nodig in een plantenbak om alle afvalstoffen voldoende af te voeren. In een bak met minder planten is het minder van belang.
Externe verwarming & externe atomizers hebben geen invloed op de doorstroming, reactors wel.
Ja, ik gebruik lily pipes en ben er wel voorstander van. Ze creëren een brede, diepe stroming in plaats van een straal.
Groeten
Gilles