Aquariumtechniek

Watercirculatie en stroming in het aquarium

Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.

Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen

Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).

Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.

Stroming in het aquarium: stroomrichting

Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.

De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.

Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!

Stroming in het aquarium: coherente circulatie

Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.

Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.

Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.

Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!

[ninja-inline id=2172]

3.8/5 - (17 votes)

Bekijk de reacties

  • En hoe doe je dat nou in een hoekbak? Trigon 190. Nu een eheim pomp, 500l/uur, maar voor mijn gevoel wat te weinig stroming.

  • VRAAGJE

    IK HEB EEN DISCUS AQUARIUM VAN 750 LITER MAAR NU IK
    HEB 3 KOPPELS DISCUS VISSEN HEB ZEER VAAK EIEREN VAN DE KOPPELS MAAR WORDEN STEEDS OPGEGETEN DOOR NEONTERA EN ZALMPJES WAT KAN IK DAAR TEGEN DOEN WIL OOK WEL EENS JONGKIES LIJKT ME ZO LEUK WIE KAN ME HELPEN
    VAST BEDANKT
    BERT

    • Hallo Bert

      Met discusvissen heb ik geen ervaring, maar mij lijkt het best de vissen dan apart te zetten?

      Groetjes
      Gilles

  • Hoi Gilles,

    Mooie, leuke en boeiende site. Ik heb er heel wat aan gehad!
    Bedankt voor het delen!
    MvG,
    Eric

  • Heb volgens je raadgevingen de circulatie in m'n bak verbetert, mbv. vfm zie ik alles mooi verspreidt worden, maar:

    Onder m'n spraybar (dus waar de meeste circulatie is) staat een serieuze bos javavaren (trage groeier) die vol met baardalg komt te staan.

    Dit zou te wijten zijn aan te weinig c02, ware het niet dat een andere bos hier geen last van heeft.

    Komt dit door TE veel circulatie voor deze plant, zodat deze amper voeding/co2 krijgt?

    Enig idee?

    • Hallo Jasper

      Baardalg kan ook het gevolg zijn van fluctuerende CO2. Het is is dus mogelijk dat de baardalg is ontstaan door een verandering in de hoeveelheid CO2 doordat je de waterstroming hebt aangepast. Ik zou de aangetaste bladeren verwijderen (niet teveel, je moet nog voldoende biomassa overhouden) en afwachten. Normaal gezien zou hij na een tijd niet meer terug mogen komen van zodra het CO2 gehalte stabiel is.

      Teveel circulatie veroorzaakt geen algen, anders zou ik dat in mijn eigen bak moeten zien (heeft een debiet van 12x de bakinhoud). Ook de bakken van George Farmer bijvoorbeeld hebben veel stroming, maar geen baardalg.

      Gewoon geduld hebben is de sleutel tot succes bij deze alg, zeker niets overhaast doen want dat vindt hij net leuk!

  • IK HEB EEN VRAAG,
    IK HEB EEN AQUARIUM MET 750 LITER WATER ER IN
    HOEVEEL PLANTEN-VOEDING MAG IK DAN MN PLANTEN GEVEN
    HET IS EEN DISCUS AQUARIUM VAST BEDANKT GRT BERT ROOS

    • Voor een zwaar beplante bak kun je de Estimative Index gebruiken en volgende waardes nastreven:

      20ppm NO3
      2ppm PO4
      30ppm CO2
      1ppm Fe

      Ik ken mensen die discus kunnen kweken op deze waardes, er is met andere woorden geen risico voor de gezondheid van je vissen. Je kunt ook minder doseren en minder licht gebruiken bij een lage beplanting.

  • Ik bemerk dat de stroming nu beter is dan ervoor en laat het extra pompje dus lekker zitten. Zit toch verstopt achter een plant gedeeltelijk. Dmv voeren zie je dat alles nu goed de bak doorgaat en dus ook de benodingde stoffen. Groet John

    • Met voeding kun je inderdaad de circulatie in je bak waarnemen. Nog een gemakkelijkere manier is "Vloeibaar filtermedium" van Easy-Life. Die creërt melkachtige wolkjes in het water waardoor je de hele stroming nauwkeurig kunt zien.

      Groetjes

  • ok bedankt. ik heb deze opstelling enkele dagen en kijk nu even af hoe alles zich houdt. Groetjes John
    ps als ik diepvriesvoer geef dan gaat het wel de gehele bak door. Niet overal even snel maar het circuleerd wel aardig dacht ik zelf.

  • ja een rechthoek. Een rio 125 met juwel filter. Die heeft de instroom dus aan de voorkant en tegen de filter aan zit de opvoerpomp tegen het raam geplakt en stroomt dus net als de uitstroon van de filter naar het linkerraam toe. beide uitstromen zijn dus gericht op het linker raam. Alleen die van de opvoerpomp iets meer naar beneden (5cm lager) dan de uitstroom van de filter en iets meer naar de voorruit dus. groetjes John

    • Op zich is die opstelling wel goed. Van links naar rechts is wel minder ideaal aangezien dat de langste zijde is, maar ik neem aan dat dat niet anders gaat met die binnenfilter. Als je nog stromingsproblemen hebt, zou ik eens kijken of je die filterpomp niet kunt versterken (die standaardfilters zijn meestal behoorlijk zwak).

  • Tja best duidelijk, maar hoe los je dit op in een rio125 met binnenfilter?????
    Ik gebruik een extra opvoerpompje in de bak en heb deze tegen de rechterruit aan zitten en dan weer tegen de filter net onder de inlaat vd filter. Vanaf hier richt ik de opvoerpomp een beetje naar links voorin. is er een betere manier of betere plek hem te bevestigen??? Groetjes John

    • Hoi John

      Zit die extra pomp net tegenover je filterpomp? En ik neem aan dat je bak een gewone rechthoekige is?

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018