Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.
Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).
Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.
Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.
De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.
Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!
Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.
Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.
Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.
Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Ik heb sinds een aantal weken een spraybar op de achterwand van mijn RIO 400 geplaatst. Voorheen zat die op de zijwand en gaf deze een behoorlijke stroming. Nu heb ik een zeer slechte stroming. Mijn pomp is geschikt tot 1000 liter en heeft een debiet van 1200 l/h.
Waarschijnlijk is dat laatste de oorzaak dat er te weinig stroming is. Wat kan ik doen om de stroming te verhogen, zonder dat het mij een kapitaal gaat kosten?
Hoi
Je kunt eventueel een gewone uitlaat gebruiken (1 sterke straal) of een "wave pump" plaatsen, dat is nog vrij goedkoop te vinden op Ebay.
Groeten
Gilles
Met 1 sterke straal, naar waar richt ik dan het best, de uitstroom?
Langs de achterwand of diagonaal?
Bedankt voor je reactie alvast.
hey, alsvast bedankt voor al je informatie.
ik had alleen nog een kleine vraag.
ik heb al 5 jaar een tropish aquarium met wat huis tuin en keuken plantjes wat al jaren goed gaat.
ik wou daar graag een aquascape-achtiger aquarium van willen maken.
en over het meeste kom ik tot nu toe wel uit. en ik snap het nut van de werking van de co2 op het aquarium ook volledig.
ik snap alleen niet waarom er geen gebruik gemaakt zou kunnen worden van een normaal luchtpomp voor een aquarium.
mij word vroeger toch op school verteld dat meerendeels van de buitenlucht uit co2 bestaat?
Gr
Hoi Tonnis
Volgens Wikipedia bestaat de lucht uit "ongeveer 78% stikstofgas en 21% uit zuurstofgas". CO2 ongeveer 0,03%.
Die luchtpomp gaat dus weinig CO2 in je bak brengen vergeleken met je CO2-systeem, dat bijna puur uit CO2 bestaat (+95%, afhankelijk van de zuiverheid van de CO2).
Groeten
Gilles
Hallo
heb al meerdere malen deze blogs gelezen en veel info opgedaan.
Nu heb ik ook door deze website een spraybar opgehangen en vind deze erg fijn.
Nu heb ik sinds kort een CO2 systeem aangeschaft hierbij zat ook een CO2 reactor.
Ik merk alleen nu dat mijn uitstroom veel minder is.
Nu ik goed kijk zie ik dat het sowieso te weinig was voor de bak die ik heb 120 50 40 en zit een pomp in van 750l/h te weinig dus.
Wat raadt jij aan als pomp? De waardes die ik hoorde 10* bak inhoud dus 2400//h vind ik wel erg veel...
Hopelijk heb je een goede tip voor me zodat ik een goede pomp aan kan schaffen.
bedankt sylvana
Hallo Sylvana
Klopt. De reactor zal de uitstroom sterk verminderen.
Als oplossing daarvoor kun je een extra pompje plaatsen in de bak zelf. Ik ben een fan van "wave pumps" (zie ebay) omdat die een minder sterke, maar diepere en bredere stroming creëren. Die 10x de bakinhoud is een richtlijn, je kunt ook met meer of minder werken. Desnoods plaats je 2 interne pompjes, zolang je maar geen "deadspots" krijgt!
Groeten,
Gilles
Bedoel trouwens een buitenfilter weet niet of dat veel verschil uitmaakt.
Hallo Gilles,
ik was aan het afsluiten,komt nog een na-brander.
de vaatjes van CURTEC,witte vaatjes met rode schroefdeksel,zeer solide,en relatief goedkoop,je hebt al een 20ltr-vaatje voor pak weg euro 20.--- 30.-
ik gebruik ze voor opslag calc.chloride en Natr.Bi Carbonaat voor de vijver.
nogmaals groet L.Keijzer
Hallo Gilles,
Ik zie telkens als pomp debiet 10x de bak inhoud. Nu heb ik een bak overgenomen en die is 100 x 50 x 40 (200 l) en heb een extern filter van Sera type 130+uv.
Dit filter heeft een pompvolume van 300l/h en zou geschikt zijn voor een bak van max 130 liter.
Uit jouw verhaal begrijp ik dat dit 2000l/h zou moeten zijn of geldt dit voor een extra stromingspomp.
Ik heb even zo'n extra pomp in m'n bak gehad (1300-1500l/h) maar dat gaf zo'n onrustige stroming dat vissen een rustige plek in de bak zochten vanwege de harde stroming.
Kortom, nog een hoop vragen. Heb ondertussen last van alg, maar dat komt waarschijnlijk omdat m'n co2 nog niet in verhouding is met m'n beplanting.
Dag Arie
Ik zou die pomp sowieso vervangen door iets sterkers, minimaal 5x de bakinhoud of hoger. Je kan ook een stromingspomp plaatsen voor meer circulatie, maar aangeizen die filter echt wel zwak is zou ik eerder kiezen voor een sterkere filter.
Groetjes
Gilles
Bedankt voor je snelle antwoord.
Ik had al zo'n vermoeden dat het externe filter iets aan de krappe kant was.
Heb ondertussen een pomp van een oude internfilter (die ik nog had liggen) in m'n bak erbij geplaatst. Heb hierdoor meer stroming, de meeste planten bewegen nu iets.
Tevens wil ik de praybar verplaatsen naar de achterwand. (ik heb nu nog steeds een dead zone aan de linkerkant) Hangt nu aan de linkerzijde. De inlaat hangt ook aan die zijde.
Hierdoor moet het beter denk ik.
Als m'n algen probleem niet verminderd ga ik denken aan een sterker filter.
Ps. Ik heb de tijd dat het licht aan is al teruggebracht naar 10 uur. Was 12 uur.
Hallo Gilles,
op termijn(najaar 2013) neem ik een bak 120x50x50cm.
ik ben bezig in te lezen,om zo goed mogelijk te starten.
ik lees jouw post"een debiet van l2x de bak-inhoud"
het debiet van de pomp kan bv. l000 liter per uur zijn.
de bak l20x50x50cm = 300 ltr.
ik zou derhalve moeten kiezen voor een pomp met een debiet van 12x300 ltr = 3600 liter per uur.
is dat juist,of maakte ik in de berekening een fout.?
bij voorbaat dank voor een eventuele reactie
met vriendelijke groet Leo Keijzer
Hey Leo
Ik raad doorgaans een filterdebiet van 10X de bakinhoud aan. Dat kan ook wat meer of minder zijn. In jouw geval ligt dat inderdaad rond de 3000 l/u. Het belangrijkste is dat alle planten een beetje mee bewegen in de stroming zodat er geen dead spots zijn.
Als een pomp van 3600 liter per uur moeilijk te vinden is, dan kun je eventueel meerdere kleine "wave pompen" plaatsen, die werken ook zeer goed.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
dank voor je mail en prima info.
goed begrepen,3000 ltr per uur prima,3600 het beste.
eventueel wavepompen plaatsen.
belang van een absolute water-circulatie is noodzaak.
3000 dan wel 3600 ltr. p.u set mij aan het denken.
ik heb een vijvertje, 7m3. vijverpomp moet ik nog aanschaffen,Messner filter 12000 6000 ltr per uur.
na filter twee pol.bakken(helofyten) verv. n. vijver.
ik denk dan aan het kleinste vijver-filter,voor vijvers kleiner dan 5m3 en een overeenkomstige pomp.in ieder geval wordt de 3600 ltr. p.u makkelijk gehaald.De effectiviteit van dit filter is vele malen groter als dat van bv. Eheim-filters.Ik doel met name op de biologische filter-capaciteit.!
Het filter waar ik op doel is een simpele,de kende vaatjes waarin ook zuurkool wordt gelagerd en afgeleverd.
Een toevoer door de deksel en de afvoer aan onderzijde.Het filtermedium mag je zelf kiezen,blauwe Japanse mat,Lava(zeer goed substraat),de bekende buisjes en bolletjes etc.
Het is mi. een waardig item,de vijver wordt betrokken bij de aquaristiek,immers vijver en aquarium liggen toch in velerlei opzicht in elkanders verlengde.(algen,waterwaarden,planten(voor vijver maar ook voor aquarium) etc.etc.
beste Gilles wellicht een onderwerp voor ee n topic.?
prima ik heb geen enkel bezwaar.
en m isschien rollen er inzichten,ervaringen over de Buhne waar we nog nooit van hebben gehoord.
vr.groet,dank, n ik hoor nog wel Daag Leo Keijzer
Dag Leo
Eerlijk gezegd heb ik geen kennis van vijvers. Daarom schrijf ik er liever niet over, ik wil mensen geen verkeerde informatie geven!
Bedankt voor je feedback alleszins!
Groeten
Gilles
.....je reactie heel begrijpelijk Gilles.!! Het is belangrijk het forum begrijpelijk,betrouwbaar e voor een ieder leesbaar te houden.Dank groet en tot horen. L.Keijzer
Even een vraagje, heb nu een spraybar aan de zijkant van het aquarium maar wil hem dus ook naar achter verplaatsen. maar hoe lang maak ik hem dan?, over de hele achterwand dus verlengen of de standaard lengte van pakweg 50 cm en dus tot halverwege de bak, heb een rio300 dus 120 cm lang
Je bedoelt zoiets ?
http://www.aquatotaal.eu/?_a=viewProd&productId=15418
En zuignappen gaat niet werken er zit een achterwand in
Beste Martijn,
Misschien heb je al een oplossing gevonden want het is een oude post, maar just in case laat ik je toch even mijn idee weten.
Ik zit met eenzelfde uitdaging. Achterwand in mijn aquarium en ik wil ook, naar aanleiding van deze blogpost en de geweldige website van Gilles, de spraybar op mijn achterwand monteren. Mijn idee is als volgt. Van de zuignappen die ik heb kan ik de kop van de zuignap halen. De achterkant van de kop smeer ik in met aquarium kit van Juwel (Conexo) en ik steek dan de kop in de achterwant. Bij mij is deze van een soort schuim, dus ik kan ze er makkelik in drukken.. Anders eerst een klein gaatje maken. Ik ga het vanavond proberen. Ik hou je op de hoogte.
Bedankt Gilles voor deze geweldige website vol nuttige tips. Ik heb er veel van opgestoken.
Groeten,
Martijn.
Dat is inderdaad die spraybar.
Met een achterwand zit je wel met een probleem natuurlijk, dan ben je genoodzaakt om hem op de zijkant te plaatsen. Eventueel kun je een wave-pompje plaatsen ter ondersteuning.
Ook ik ben bezig om de stroming te verbeteren in mijn Juwel Rekord 60.
Ik heb een interne filter de Aquaball 130
De spraybar staat verticaal. Nu wil ik hem horizontaal hebben op de achterwand maar de standaard spraybar is daarvoor te kort.
Hoe kom ik aan een spraybar van ongeveer 40 cm en hoe bevestig ik die op de achterwand ?
Alvast bedankt
Dag Martijn
Je kunt zo'n installatieset (spraybar) van Eheim kopen, die zijn modulair uitbreidbaar. Als dat boven je budget ligt (die krengen kosten gemakkelijk 25€ voor een simpele spraybar ...), dan kun je je huidige gewoon verlengen met een extra spraybar. Je verbindt dan de twee aan de hand van een stukje filterslang. De bevestiging op de achterwand kan met zuignappen.
Groetjes
Gilles
Ik heb aan de linkerzijde een spraybar zitten. Wat is de beste plek voor de instroom naar de pomp toe. Onder de spraybar of aan de andere kant van het aquarium?
Dag Patrick,
Ik zou zeggen: onder de spraybar want dan versterk je die circulaire beweging van het water.
Groetjes
Gilles
Zelf ben ik en groot fan van een verticale plaatsing van de spray bar, zodat de stekste stroming langs de ruit van het vooraanzicht stroomt. Het mooie ervan is dat een enkele kleine spraybar watercirculatie in het hele aquarium kan bieden, en de vissen op de voorgrond scholend tegen de stroming in zwemmen. Het nadeel is dat er een 2e pomp aangesloten moet worden voor stroming aan het wateroppervlak.