Aquariumtechniek

Watercirculatie en stroming in het aquarium

Goede stroming in het aquarium zorgt voor een goede distributie van voedingsstoffen en CO2 aan de aquariumplanten. Hierdoor groeien de planten optimaal en verkleint het risico op algen. Voldoende watercirculatie is echter meer dan wat extra pompjes.

Stroming in het aquarium: distributie van voedingsstoffen

Door te zorgen voor voldoende watercirculatie in je bak zorg je voor een goede en evenwichtige distributie van CO2 en voedingsstoffen naar je aquariumplanten (NO3, PO4, Fe, B, Mn, …). De oppervlakte van een plantblad is omgeven door een soort van vliesje dat rijk is aan allerlei organismen (waaronder ook algensporen).

Voedingsstoffen hebben het vaak moeilijk om dit vliesje te doorbreken en opgenomen te worden in het plantmembraan. Door een sterke watercirculatie in het aquarium wordt dit proces vergemakkelijkt en worden voedingsstoffen dus gemakkelijker geabsorbeerd door de planten.

Stroming in het aquarium: stroomrichting

Grote aquariums hebben het vaak moeilijk om voldoende stroming te creëren. Daarom is het aan te raden om 1 of meer spray bars te plaatsen op de achterwand. De diepte van een aquarium is namelijk meestal veel kleiner dan de lengte. Hiermee vermijd je ook “dead zones” wat je aquariumplanten ten goede komt. Het water stroomt van achter naar voor, botst tegen de voorruit en wordt vervolgens naar onder geduwd. Daarna wordt het opnieuw naar achter getrokken en vervolgens opgezogen door de aquariumfilter.

De praktijk heeft uitgewezen dat deze methode het zelfs mogelijk maakt om achteraan en aan de bodem voldoende voedingsstoffen te leveren. Planten die zich lager bevinden en minder licht ontvangen, kunnen hierdoor aan photosynthese doen en behouden op die manier beter hun blaadjes. Vooral bodembedekkers halen voordeel uit deze methode aangezien zij het minst licht ontvangen en gevoeliger zijn voor algen.

Hou er wel rekening mee dat het ideale stromingsschema ook afhangt van je aquascape. Bij de ene werkt de bovenstaande methode super, bij de andere werkt een andere manier weer beter. Testen dus!

Stroming in het aquarium: coherente circulatie

Incoherente stroming werkt contraproductief. Twee spraybars of pompen die tegenover elkaar geplaatst worden, bijvoorbeeld, werken elkaar tegen waardoor de stroming vermindert. Coherente stroming, daarentegen, is productief, zorgt voor minder turbulentie en creëert meer energie.

Daarom plaats je best alle stromingsbronnen aan de zelfde kant. Wanneer je diezelfde spray bars naast elkaar plaatst bijvoorbeeld, complementeren ze elkaar en creëer je betere en natuurlijkere watercirculatie.

Hoe weet je of je voldoende stroming hebt? Wanneer alle aquariumplanten lichtjes meebewegen met de stroom en er geen dead spots zijn. Deze dead spots zijn te herkennen aan stagnerende plantengroei op hele specifieke plekken in het aquarium.

Vond je deze post interessant? Word dan snel lid van onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte van alle aquascaping-weetjes!

[ninja-inline id=2172]

3.8/5 - (17 votes)

Bekijk de reacties

  • Bij mij zit er geen luchtpomp, de planten produceren inderdaad genoeg zuurstof voor de vissen.

    op welke hoogte hang jij die spraybar dan op de achterwand? bij mij is dat momenteel op de bodem.

    Bij de meeste aquariums die met een atomizer werken zag ik op filmpjes dat het water vanuit de filter het aquarium in "plenst" via zo'n glazen filteruitlaat.
    Vroeg me daarbij toch af of al die stroming bovenin het aquarium geen CO2 verlies teweeggaf.

    Als ik het dus goed begrijp, moet er een goede stroming zijn in het aquarium maar niet vanboven die "ripple". (planten zien bewegen is genoeg?)

    Waar haal je al die glazen buizen voor de filter? nog nergens in een aquariumzaak tegen gekomen...

    groeten
    Bert

    • Mijn spraybar zit ongeveer 1cm onder het wateroppervlakte. Het is niet nodig om om het water te laten plensen, als er al een mooie rimpeling is, is dat voldoende (waarschijnlijk is de afbeelding van dit artikel een beetje verkeerd gekozen). CO2 verlies zal je altijd hebben, maar door goede stroming en een mooie rimpel op het wateroppervlakte verbeter je ook de gaswisseling tussen de bak en de omgeving waardoor je meer CO2 kan gaan toevoegen (goed voor de planten) zonder gevaar op vergiftiging van de vissen. Met andere woorden: kort onder het oppervlakte zodat het wateroppervlakte rimpelt en voldoende stroming zodat alle plantjes een beetje mee bewegen in de stroming.

      Die glazen buizen heten lily pipes en zijn te vinden op Ebay. Die zijn "goedkoop", maar breken wel sneller en zijn slechter afgewerkt. Als je meer op zoek bent naar kwalitatieve lily pipes, dan raad ik je die vanop aquariumplantfood.co.uk aan ...

      Groetjes,
      GillesF

  • Hey

    Ik heb inmiddels zo'n 20 jaar aquariums.
    Planten groeien uitstekend en alle vissen kweken er op los.

    Gezien ik binnenkort zelf een nieuw aquarium zal bouwen, met alles er op en er aan ben ik wat aan het rondneuzen naar de nieuwste technieken. momenteel werk ik met een difusor voor de co2 toevoer, deze zou ik graag vervangen door een atomizer. Zal heel wat minder c02 verbruiken.

    Wat ik nu raar vind, is dat ik er altijd vanuit ben gegaan dat veel stroming zorgt voor verlies aan co2. door stroming aan het oppervlak zou co2 sneller verdwijnen (zelfde als spuitwater schudden).

    Hier lees ik nu dat je veel stroming zet aan het oppervlak om overal co2 te krijgen.

    Ik werk momenteel met een pvc buis op de bodem aan de achterzijde van het aquarium met heel wat gaten in, zo kan de co2 over de bodem op het gemak stijgen van achter naar voor en heeft elke plant co2.

    of zit ik hier mis?

    de afzuiging is door een overloop (zonder dat het water plonst, gewoon een gezapige helling richting externe filter.

    wat is nu het beste om overal co2 te krijgen? veel stroming en waar? onder, boven, achter, voor.

    groeten
    Bert

    • Hallo Bert

      De stroming op zich zal niet zoveel CO2 doen verliezen, wel zal het verlies hoger zijn naarmate de filteruitlaat dichter bij het wateroppervlakte staat (ik vermeld trouwens niet dat je dit aan het oppervlakte moet). Hierdoor krijg je een "ripple" op het wateroppervlakte wat zuurstof in het water brengt.

      Vergeet echter ook niet dat je planten ook zuurstof produceren. In een gezonde bak met veel planten zal de zuurstofproductie van de planten veel hoger liggen dan die van je pomp!

      Voor de beste CO2 distributie raad ik aan om een spraybar over de lengte van het aquarium te plaatsen (op de achterruit) en zo richting voorruit. Als je dan ook nog eens een atomizer of een reactor gebruikt die aangesloten is op je filter, dan is dat ideaal.

      Hopelijk heb je hier wat aan.

      Groetjes,
      GillesF

      • ik heb momenteel de JBL ProFlora m2003 en ik vroeg mij af in plaats van te werken met de taifun of ik de JBL ProFlora Direct kan gebruiken in combinatie met de proflora m2003 en of dit wel beter is

        • Hey Sam

          De Taifun is het minst efficiënte systeem van allemaal, dus je zult sowieso een verbetering in efficiëntie zien als je overschakelt.

          Groeten
          Gilles

Recente artikels

Javamos: de volledige gids om je mos lekker gezond te houden

Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…

03/07/2020

De japonica garnaal: een complete gids

Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…

24/04/2020

De Betta vis: een uitgebreide introductie

  Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…

25/03/2020

Alternanthera reineckii: de complete verzorging van A tot Z

Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…

21/06/2019

Vuurgarnalen: hoe verzorgen, voeren & kweken? Een handige gids!

Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…

08/02/2019

Aquarium inspiratie: “Enchanted Forest” van Nigel Hoevenaar

Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…

28/10/2018