
Sterke aquarium verlichting vraagt voor een goede toevoer van CO2 in het aquarium. Voor veel beginnende aquaristen ligt zo’n CO2 systeem echter ver buiten hun budget. Zeker wanneer je een professioneel model wilt met de nodige accessoires zoals een diffuser, een goed naaldventiel en een betrouwbaar magneetventiel. Vloeibare CO2 kan hier een mooie oplossing bieden. Maar is vloeibare CO2 in het aquarium even voordelig als CO2 in gasvorm?
Is CO2 in het aquarium nodig?
Nee, CO2 is geen verplichting voor een beplant aquarium, op voorwaarde dat je een low light setup gebruikt. Je aquarium verlichting zal dus redelijk zwak moeten zijn (max een halve watt/liter ongeveer) om de groei van algen zo sterk mogelijk te beperken. Dit zal geen effect hebben op je planten, ze zullen enkel trager groeien en minder voedingsstoffen consumeren. Het is dus ook niet meer nodig om veel plantenvoeding toe te voegen. Lees snel het artikel “Een aquarium zonder CO2 bemesting” voor meer informatie over non-CO2 bakken.
Vloeibare CO2 of gasvorm?
Vloeibare CO2 (eigenlijk een foute term, maar “vloeibare koolstofbron” bekt minder goed :D) bestaat al jaren en de ingrediënten zijn voor alle merken praktisch altijd hetzelfde. Het is een gemakkelijke tussenoplossing voor beginners die nog aan het sparen zijn voor een volwaardig CO2 systeem. Op lange termijn is het echter interessanter om te kiezen voor CO2 injectie via een gasfles aangezien je dan heel wat geld kunt besparen. EasyCarbo en Flourish Excell bestaan echter in grote flessen die iets voordeliger zijn dan de kleinere flesjes, moest je toch voor vloeibare CO2 op lange termijn gaan.
Houd er wel rekening mee dat vloeibare CO2, net als CO2 in gasvorm, giftig kan zijn in hoge doses. Een hoofdbestand van vloeibare CO2 is namelijk “Gluteraldehyde”, een product dat onder andere gebruikt wordt om chirurgische instrumenten te ontsmetten, en dat product kan schadelijk zijn voor je vissen (en sommige planten) als je er teveel van gebruikt. Gluteraldehyde heeft echter ook een groot voordeel: algen hebben er een hekel aan. Vloeibare CO2 is dus ook een goed middel voor algenbestrijding in het aquarium.
Vloeibare CO2 en in gasvorm combineren
Planten interesseren zich niet in de manier waarop CO2 in het aquarium is terecht gekomen. Wanneer Gluteraldehyde geabsorbeerd wordt door aquariumplanten, dan wordt die stof intern omgezet in CO2. Alle CO2 molecules zijn identiek, of ze nu via een gasfles in het water terecht zijn gekomen of vanuit een plastic flesje. Rubisco, een belangrijk enzym voor de fotosynthese, grijpt vervolgens elke CO2 molecule om ze in suikers om te zetten.
Vloeibare CO2 combineren met CO2 uit een gasfles is dus ideaal om zoveel mogelijk koolstofdioxide in het water te krijgen zonder de gevaarlijke effecten van elke vorm (overdosis gluteraldehyde vs end-of-tank-dump met verstikking tot gevolg). Perfect voor een optimale groei van je planten dus! Op Practical Fishkeeping is er trouwens een interessant artikel over vloeibare CO2 door George Farmer, ook wel de moeite om te checken.
Vond je deze post interessant? Deel hem dan of word lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Zeer interessant artikel,dan kun je dus prima voor vloeibare co2 gaan met een verlichting van 0,6 w/l ? Wekelijks 25% wisselen zou dan een goede reden zijn om het veilig te houden? Moet je dan de po4 op ongeveer 1a2 houden en de no3 rond de 25?
Hey Marc
Sorry voor de late reactie, ik was op vakantie!
De watt per liter regel zou ik niet gebruiken, is tegenwoordig niet bruikbaar met de nieuwe verlichtingstypes. Of de vloeibare CO2 dus voor 0,6w/l voldoende is weet ik niet, ik zou zeggen probeer het eens uit en kijk hoe de planten het doen na een aantal weken.
Je kunt water verversen, maar is geen must omdat het de vloeibare koolstof volledig verwerkt is op het einde van de week. Maar water verversen is altijd een goed idee ivm het afhevelen van afvalstoffen en het inbrengen van nieuwe mineralen, zuurstof, koolstof, … Dus ik zou het wel doen.
PO4 en NO3 zijn prima zoals je daar voorstelt, je kunt gerust nog de helft doseren maar beter iets teveel dan iets te weinig ;-)
Groeten
Gilles
ok bedankt, sorry voor het late antwoord. :)
kan ik dit makkelijk combineren met andere meststoffen? alvast bedankt.
Ja hoor, geen enkel probleem.
Groeten
Gilles