
Slechte plantengroei wordt meestal beschouwd als het gevolg van een te zwakke aquarium verlichting. Vaak geeft men de raad om de verlichting nog verder op te schroeven in plaats van na te gaan of er nog andere oorzaken kunnen zijn voor het probleem. Dit kost echter niet alleen meer stroom, het kan ook desastreuze gevolgen hebben voor je aquarium. Dit artikel legt uit waarom.
Aquariumverlichting als energiebron voor je plantjes
Planten gebruiken licht om aan photosynthese te doen. Hierbij zetten ze de stralingsenergie van het licht om in chemische energie. Dankzij deze chemische energie zijn de planten in staat om organische verbindingen aan te maken die essentieel zijn voor de groei van de planten.
Hoe sterker de aquariumverlichting, des te meer energie je creëert. Om aan deze energie tegemoet te komen is het echter nodig om voldoende voedinsstoffen (macro & micro) toe te voegen opdat de aquariumplanten optimaal kunnen groeien.
Je kunt aquariumverlichting vergelijken met het gaspedaal van een auto. Hoe meer je het gaspedaal (aquariumverlichting) indrukt, hoe sneller de auto zal gaan (plantengroei) en hoe hoger het verbruik. Om te blijven rijden heb je echter benzine (voedingsstoffen) nodig, anders val je in panne (plant stopt met groeien).
Hoe de lichtintensiteit van je aquarium verlichting de plantengroei bepaalt
Hoeveel verlichting heb je dan nodig voor jouw planten? De waarheid is dat men vaak sterk overdrijft met de lichtintensiteit. Je leest vaak dat iemand 3x24w T5 aanraadt voor een bak van 80 liter om Hemianthus Callitrichoides te houden.
Dit is echter heel nadelig voor de aquarist omdat het zeer moeilijk is voldoende CO2 en voedingsstoffen toe te voegen onder zo’n sterke lichtintensiteit. Ik heb in mijn 80 liter bak H. Callitrichoides kunnen houden met 1x 24w T5. De truc is om een goede balans te vinden in je bak, voldoende voedingsstoffen te voorzien en voor stabiele CO2 te zorgen.
Onderzoek (zie ook: Easy Life en Tropica) dat planten een maximum lichtintensiteit gebruiken. Nog sterkere belichting heeft geen invloed meer op de groei en de photosynthese van de aquariumplanten. Let ook op de opmerking van Easy Life onder de grafiek:
“deze curve geldt natuurlijk onder ideale omstandigheden bij voldoende aanwezigheid van CO2 en voedingsstoffen”
Het is voor de gemiddelde aquarist (zeker de beginner) veel interessanter om te kiezen voor lagere lichtintensiteit. Dit resulteert in een evenwichtiger aquarium, tragere groei (gemakkelijker te controleren), kost heel wat minder geld aan CO2 en voedingsstoffen én –last but not least- bespaart je een hoop ellende met algen doordat je met zeer sterke verlichting niet voldoende plantenvoeding kunt voorzien.
Op BarrReport staat hier trouwens een interessant artikel over door Tom Barr, zeker eens checken.
Ook Tropica (andere website, maar de auteur is een werknemer van Tropica) raadt dit aan trouwens:
“Based on our experiments, we suggest commencing CO2 addition before any other action is taken! We believe that even at very modest light intensities you will experience a conspicuous change in plant performance in your aquarium. The exact amount CO2 may always be discussed but if you do not have very sensitive fishes in your fish stock, concentrations from 25 and up to 50 mg/l will only improve plant growth. You will probably see that plants, which were barely able to survive before now, thrive in the presence of CO2.”
Vond je deze post interessant? Doe me dan een plezier en wordt samen met honderden anderen lid van onze Facebook-pagina!
[ninja-inline id=2172]
Hallo Gilles,
interessant artikel!
ik ben wel benieuwd wat je nu precies bedoeld met “weinig” verlichting. Hoeveel is dat precies?
Ik heb bijvoorbeeld een aquarium (Juwel Rekord 54L) met naar mijn idee bijzonder weinig verlichting. Een 15 Watt T8 philips840 lamp erboven (0,27 Watt/Liter). Geen CO2. Mijn planten groeien niet, heb dus geen onderhoud, maar een alguitbraak ligt op de loer.
Ik ben van mening dat als je weinig licht boven je aquarium hebt, de kans bestaat dat planten té langzaam groeien en zo dus minder concurreren met algen. Ik zou ongeduldig kunnen raken en allerlei toeren uit kunnen halen, want “help mijn planten groeien niet!”
De nadruk moet volgens mij meer liggen, zoals je al aangeeft, in een goede balans.
De enigste remedie tegen algengroei is naar mijn idee dan ook om te investeren in goede plantengroei! Dat doe je met ruime belichting (van een goed spectrum), Maar waarschijnlijk veel belangrijker: CO2 (liefst te veel dan te weinig) en voldoende voedingsstoffen.
In mijn Juwel aquarium heb ik de planten nog nooit zien parelen/assimileren. Dat zou dan ook alleen maar gebeuren als er flink licht op staat en er voldoende CO2 voor handen is.
In een ander aquarium (130x50x50cm) heb ik 3x TL 54 Watt Philips 865 die 12 uur per dag branden. (=0,5 Watt/liter) Een maand lang heb ik daar als experiment weinig CO2 op toegevoegd met als resultaat: planten groeiden niet en parelden niet en zelfs geen algengroei. Ik heb nu deze week de CO2 dosering opgeschroefd naar 4-5 bellen per seconde. Zonder dat er een aanpassing in de verlichting is gedaan, staan de planten nu te parelen als een gek.
Ik zou willen stellen dat iedereen die een goede plantengroei wil, en daarmee de belangrijkste concurrentie voor algen, er voor zou moeten zorgen dat er voldoende CO2 aanwezig is, want als er geen CO2 voor handen is, hoeft de verlichting ook niet worden verhoogd.
Maar zoals gezegd ben ik benieuwd naar wat je verstaat onder “weinig licht”
Hey Wilco
Laag licht is ongeveer is ongeveer 20 µmol gemeten met een PAR-meter. Maar daar ligt ook net het probleem: PAR-meters zijn nog niet courant genoeg in onze hobby en dus heel duur & moeilijk te verkrijgen. Daardoor zijn we vaak genoodzaakt om te “gokken” naar de lichthoeveelheid. Die T8 boven je Juwel lijkt mij uit ervaring weinig licht, maar dat kun je pas testen door te kijken naar de planten- en algengroei. Voeg je geen CO2 toe en krijg je algen onder die verlichting, dan is de verlichting te hoog en verlaag je die best nog verder.
Te traag groeiende planten zullen geen algen veroorzaken, slecht groeiende planten daarentegen wel. Door dingen overhaast te doen en de verlichting plots te verhogen (“help mijn planten groeien niet”) creëer je een plotse stijging van de vraag naar voeding. Enerzijds zijn je aquariumplanten niet in staat om zich zo snel aan te passen aan die verandering want ze zijn veel complexer dan de primitieve algen (die behoren tot de oudste organismen ter aarde). Anderzijds is de kans groot dat je aanbod van voedingsstoffen niet zal voldoen aan de vraag. Gevolg: er ontstaat een voedingstekort (aanbod < vraag), planten groeien slecht en "triggeren" algen. Ik ben het dus volledig met je eens dat je een goede balans moet vinden tussen enerzijds voldoende licht (hoewel je al echt de moeite moet doen om té weinig licht te hebben), voldoende meststoffen & goede CO2. Verlichting is gemakkelijk aan te passen, meststoffen is eveneens gemakkelijk te controleren aan de hand van de Estimative Index. CO2 daarentegen blijft nog steeds de moeilijkste factor voor een gezonde plantenbak. Onvoldoende of onstabiele CO2 & een hoge vraag naar koolstof = vragen om problemen. Dit toont jouw bak van 130cm ook aan: weinig CO2 en de planten doen het slecht (als je de CO2 nog verder had verlaagd of nog wat langer had gewacht, had je gegarandeerd draadalg of baardalg) en daarna voeg je weer meer CO2 toe en doen de planten het beter. De balans licht-meststof-CO2 is dus weer enigszins hersteld. Helaas worden standaardbakken tegenwoordig met bijzonder sterk licht geleverd (want dat verkoopt beter) waardoor je quasi verplicht bent om een CO2-systeem te kopen. Helaas beseffen veel beginnende aquaristen dit niet en eindigen ze met een bak vol algen om uiteindelijk te stoppen met de hobby. Heel jammer vind ik. Groeten Gilles
goeie dag.
ik heb een bak van 150 bij 50-50 cm
er zitten 2 dennelerlampen in van 55 wat per stuk 120 cm per lamp voorzien van reflectoren.
verder is er een denneler co2 apparaat wat er voorzorgd dat de ph tussen de 7.10 en 7.30 is.
een flipper regelt de belletjes.
de voedingsbodem en het grind is nu twee maanden oud.
vraag : wat algaanslag op de planten planten blijven achter met groei .
er zit enn eheim pomp in die ca 1100ltr per uur doet.
de flipper stroomt ui waar ook de pomp uitstroomt. aande anderekant van de bak is natuurlijk minder stroming .
ik heb nu wat algeneters bijgezet.
wat kan ik nog verder doen
Dag Loe
Wat voor algen zijn het dan? Voeg je ook meststoffen toe?
Als het een plantenbak is, raad ik je aan om de CO2 wekelijks een beetje (!) te verhogen tot je betere resultaten hebt in combinatie met de Estimative Index voor de andere meststoffen: https://www.aquascaping-blog.com/194/estimative-index
Groeten
Gilles