De Estimative Index is een eenvoudige manier om je aquariumwater van voldoende voedingsstoffen te voorzien zonder te moeten vertrouwen op allerlei dure testkits. Op die manier spaar je een hele hoop geld en tijd uit. Bovendien groeien je aquariumplanten optimaal en heb je geen last van allerlei algen.
Het doel van de Estimative Index is om oneindig veel stabiele voedingsstoffen en CO2 te voorzien voor je aquariumplanten. Hiermee vermijd je voedingstekorten die kunnen leiden tot plotse algengroei. Op het einde van de week volgt een waterverversing van meestal 50% om de bak te “resetten”.
Een groot voordeel van de Estimative Index is dat je niet langer gebruik moet maken van allerlei dure testkits. Die zijn ten eerste voor de amateur alles behalve betrouwbaar en bovendien kostten ze op lange termijn heel wat geld. Ze zijn ook vaak de oorzaak van slechte beslissingen aangezien de resultaten vaak verkeerd zijn.
Waarom een waterverversing als voedingsstoffen niet schadelijk zijn voor de vissen en ook niet voor algen kunnen zorgen, vraag je je nu waarschijnlijk af. De wekelijkse waterverversing dient voornamelijk om afvalstoffen zoals ammonium (NH4) en mulm te verwijderen. Een stabiel aquarium met goed groeiende planten produceert heel wat afval en dat moet dus regelmatig verwijderd worden.
Verder dient de waterverversing ook om je voedingsstoffen rond een bepaald niveau (ppm) te houden zonder gebruik te maken van testkits. Bij een verversing van 50% zal bijvoorbeeld het maximum ppm nooit meer dan het dubbele van het gewenste niveau zijn. Hoeveel en hoe vaak je ververst, kies je natuurlijk zelf (25%, 75%, wekelijks, tweewekeijks, …).
De praktijk heeft uitgewezen dat de waardes hieronder optimale resultaten leveren zonder enige vorm van voedingstekort. Natuurlijk mag je zelf wat uitproberen en meer of minder toevoegen, je planten zullen wel aantonen als ze wat missen. Hoeveel ml of gr je precies moet toevoegen om deze waardes te bekomen, kan ik niet zeggen aangezien dit afhangt van de grootte van je bak (stuur me anders een mailtje, dan berekenen we het samen). Hieronder alleszins de wekelijkse ppm ratio’s volgens de Estimative Index:
Hou er wel rekening mee dat opname niet gelijk staat aan groei. Planten kunnen meer voedingsstoffen opnemen dan ze eigenlijk nodig hebben (“luxury uptake”) en daarbij geen verbetering in groei vertonen. In dat geval verspil je dus gewoon voedingsstoffen. Ga dus geen 60ppm NO3 toevoegen, dat heeft totaal geen nut.
Als je al last had van algen in je aquarium en je past de Estimative Index toe, heb dan even geduld aangezien het tot 3 weken kan duren voordat de planten zich hebben aangepast en opnieuw de bovenhand krijgen. Ondertussen kun je de bak schoonmaken en manueel de algen verwijderen.
PS: ik heb nu mijn eigen Estimative Index kit samengesteld waarmee je eigenlijk alles in 1 handig pakketje hebt :-)
Ben je nog steeds niet overtuigd? Alle foto’s in dit artikel maken gebruik van de Estimative Index. Geen algje te bespeuren én gezonde vissen!
Vond je deze post interessant? Word dan lid van onze Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van allerlei leuke weetjes over aquascaping!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties
Hoi Gilles,
Ik wil mijn aquarium naar een hoger level brengen, dus zonder algen.
Nu heb ik op het Aquascaping blog gelezen over de estimative index.
Dit spreekt mij erg aan en ik heb er al veel over gelezen.
Nu heb ik een paar vragen.
Ik heb een 120 liter aquarium, ik heb naar de calculator gekeken maar kom hier niet uit.
Welke producten moet ik aanschaffen, zijn dit KNO3 en KH2PO4 of moet ik nog meer aanschaffen.
Waar kan ik dit aanschaffen en hoe vaak moet ik dit toevoegen per week?
Ik weet het zijn veel vragen, maar ik wil heel graag beginnen met de estimatieve index.
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Erik Blom
Hallo Erik
Dat kun je bij mijn shop (PlantedBox) aankopen. Voor de Estimative Index moet je minstens hebben:
- mix van sporenelementen
- kno3 (nitraat)
- kh2po4 (fosfaat)
- evetueel extra ijzer als je bv veel crypto's hebt
Daar kom je normaal gezien al mee toe!
Wat voor een fles wil je gebruiken voor de oplossing? 1 liter of 500ml?
Hoi Gilles,
Aller eerst wil ik je bedanken voor je antwoorden.
Ik ga denk ik een 500 ml fles gebruiken.
En wat bedoelt u met mix van sporen elementen, is dit soms profito?
Grote groet,
Erik
Hallo Gilles,
Ik ga nu de vierde week in met het toepassen van de EI index en in de tweede week zag ik al een mooie verbetering in de groei van de planten.Na de toepassing in de derde week begon het water wazig te worden, nu begon ik te denken dat door de grote waterwissels (125 L ) elke week het misschien mogelijk is dat de bacteriële huishouding mogelijk grondig verstoord is en nu weet ik niet of ik gewoon moet doorgaan of een tijdje er moet mee stoppen,wat denk jij?
Dag Romain
De Estimative Index zou niks aan je bacteriën mogen doen. Gebeurt dit misschien als je ijzer toevoegt?
Groetjes
Gilles
Hallo Gilles,
Bij elke waterwissel pas ik volgens de calc. naast profito (dubbele dosis), nitraat+fosfaat+kalium en 20ML Fe van Easy life toe, normaal komt er dan een witte waas van het ijzer in het water maar dat verdwijnt dan meestal na 1 a 2 dagen. Nu is het een week geleden maar het water is niet geheel meer helder met zelfs een kaamlaag boven het oppervlak. In principe zou ik nu weer moeten gaan wisselen maar is dat nu aangeraden?
Groetjes,
Romain
Hallo Romain
Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat dit kan zijn (bacteriële sterfte lijkt me niet het geval. Of heeft de filter misschien stil gestaan?). Ik zal eens navragen bij mijn Amerikaanse collega's.
Groeten
Gilles
Dag Gilles,
Ik heb het ondertussen maar gewaagd en de waterwissel uitgevoerd en terug aangevuld met de nodige vloeistoffen, alleen heb ik de ferro van easy life deze keer ééns niet erbij gedaan. De filter heeft niet stilgestaan de vorige keer, ik laat hem zelfs tijdens de wissels heel zachtjes lopen omdat ik weet dat bacteriële sterfte al kan optreden na enkele minuten stilstand.Ben ééns benieuwd nu!
Groeten,
Romain.
Hallo Gilles,
Ik ben na jaren weer begonnen en de bak (60x30x30) net weer aan het opstarten. De EI spreekt me wel aan. Er is in al die jaren wel wat veranderd dat is duidelijk.
Ik doseer nu met EasyCarbo en Bio-CO2. DE bak gaat bijna zijn derde week in. Ik wil gebruik maken van Easylife voedingsstoffen. Welke moet ik dat hebben, naast profito en hoe berekenen ik dan de dosering. Gewoon in de calc een voor een de producten invoeren en laten berkenen voor de netto inhoud?
En dan? Eerst volledige dosis geven en daarna bij de verversing naar verhouding. (btw er zit nog geen vis in de bak).
mooie informatieve site overigens,
groetjes,
Ruud
Je hebt daarnaast ook Easylife Nitro en Fosfo nodig. Eventueel ook Ferro als je bijv. veel crypto's hebt.
Voor Nitro & Fosfo voeg je respectievelijk 20 en 2ppm toe per week (hoe je dat moet doen staat achteraan de fles)
Voor Profito 2x tot 4x de aanbevolen hoeveelheid (want zo "geconcentreerd" is dat spul)
Je kunt die dosissen gewoon aanhouden. Meten en bijsturen is niet nodig bij de EI.
Hallo gilles,
Ik wil beginnen met EI en heb daarom afgelopen weekend Easy life Profito, Nitro en Fosfo gekocht. Via de calculator heb ik laten berekenen hoeveel ik moet toevoegen. Voor mijn 273L bak moet ik 56ml Profito, 20ml Nitro en 70ml Fosfo toedienen. Ik heb dit niet gelijk toegediend, omdat ik bang ben voor een alg explosie. Of is dit geen probleem. Het aantal ml toe te dienen, is dit niet afhankelijk van de hoeveelheid water verversing? Ik ververs 60 liter.
Ik heb 2x38w en 1x 25w verlichting, dus totaal 101 watt. Dit is minder als 0.5 watt per liter. Moet ik meer of minder toedienen?
Verder geef ik FE in tablet vorm (Dennerle) en Co2 via een flipper.
Moet ik nog meer toedienen?
M.vr.gr,
Robert
Hallo Robert
Geen paniek ivm algen. Wat je daar toevoegt zijn anorganische meststoffen, die zullen nooit algen veroorzaken. Als het dan toch gebeurt, dan zit je elders met een voedingstekort en moet je dat oplossen en niet minder doseren. Hoeveel Fe dat Dennerle spul toevoegt, weet ik niet. CO2 kun je een beetje verhogen als je bv misvormde groei ziet of baardalg/draadalg.
Wat betreft het licht: ik raad altijd een lage belichting aan. Waarom? Omdat alles dan trager groeit en het systeem gemakkelijker stabiel te krijgen is. Dat komt onder andere doordat de planten minder voedingsstoffen vragen. De hoeveelheid licht bepaalt namelijk de vraag naar voeding, lager licht is minder voeding. Je kunt natuurlijk meer licht gebruiken (dan groeit alles gewoon sneller), maar dan moet je er wel voor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen toevoegt, anders krijg je gegarandeerd algen. Nitraat, fosfaat, ... is allemaal gemakkelijk (zie Estimative Index), CO2 daarentegen is een pak moeilijker te regelen.
Groetjes
Gilles
Hoi,
Ik gebruik Easy Life Carbo voor de co2. Op de verpakking staat alleen een dosering en niet een verhoging in ppm. Hoe bereik ik de beginwaarde van CO2: 25-35ppm en hoe hou ik dit in stand?
Hallo Patrick
Die ppm geldt enkel voor CO2 (de gasvorm), niet Easycarbo. Dat is namelijk een koolstofbron maar geen CO2. Voor EasyCarbo kun je je aan de aanbevolen hoeveelheid houden + een beetje erover.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
Sinds kort wil ik ook de EI toepassen maar hoeveel fosfaat en nitraat en eventueel kalium doseer ik dan wekelijks? Mijn bak is 250L en ik ververs wekelijks ongeveer 60 liter water of is dit ook niet genoeg? Als men zegt 50% water verversen wekelijks dan zou dit een 125 liter zijn, lijkt me toch wat veel of niet?
Mijn kraantjeswater heeft een ph van ongeveer 7.5 en kh van 5. Dacht van half regenwater en half kraantjeswater te gebruiken of is dat met de EI methode van geen belang, heb momenteel een slechte plantengroei en de reflektoren van mijn lichtbalk van 2 lanmpen heb ik er intussen ook al vanaf gedaan in mijn Juwel rio 240 bak omdat ik dacht aan teveel licht.
Wat denk jij dat de beste oplossing is ?
Groetjes,
Romain.
Hallo Romain
Je doseert aan de hand van een oplossing, die moet je eerst maken aan de hand van de calculator in mijn comment hierboven. De EI is een flexibele doseermethode, je bent niet verplicht om 50% te verversen. Je kunt ook 25% verversen per week, dan hoef je ook maar 25% van de meststoffen toe te voegen. Ik ben echter wel een voorstander van grote waterverversingen omdat dat weer CO2 & mineralen in je water brengt en afvalstoffen afvoert.
Regenwater zou ik niet gebruiken tenzij je dat goed filtert van tevoren. In principe kun je wel met jouw waterwaardes werken, dat zijn geen abnormale waardes. Als je wil kun je je plantenproblemen vertellen in een mailtje, dan kunnen we samen naar het probleem zoeken (zie "Contact" rechts bovenaan).
Groeten
Gilles
Hallo Gilles,
je schrijft "De EI is een flexibele doseermethode, je bent niet verplicht om 50% te verversen. Je kunt ook 25% verversen per week, dan hoef je ook maar 25% van de meststoffen toe te voegen
Moet dat niet 50% van de meststoffen zijn want ik voeg toch normaal 100% toe?
Groetjes,
Peter
Peter,
Je hebt volledig gelijk :D Zal het even aanpassen, bedankt!
*edit* Waar heb je dat gelezen? Ik vind het niet terug?
Groeten
Gilles
Hallo Giles,
het staat bij je antwoord aan Romain,02/01/2013 AT 09:07
groetjes,
Peter
Hallo Gilles
Na het waterverversen en het toepassen van de RR methode, wilde ik wel eens ontdekken of deze methode gewijzigd was. Ik kwam echter al snel op jullie site terecht.
Ben een beginner(2 jaar met een Juwel rekord 60 met binnenfilter). Planten vertonen baardalg. Zolang ik bepaalde problemen, nog steeds, niet onder controle heb, schaf ik geen grotere bak aan. Vandaar dat het tijd wordt eens meer te informeren.
Heb zojuist de verlichtingduur en watersirculatie verandert. Co2 wordt middels Dennerle systeem toegevoegd(geen flipper). Constante toevoer, middels zo,n flesje.
Na een 1/2 uurtje wat gesurfd te hebben, kwam ik uit op de EI methode die jullie hanteren. Ik snap er eigenlijk nog niet veel van hoe te werk te gaan. Sorry, staat misschien ergens wel tussen de antwoorden en mijn engels is ook niet je van het.
Jij geeft aan dat je zonder testsetjes heel makkelijk een bak kunt onderhouden. Maar hoe weet jij nu of je NO3 tussen de 10 en 30 ppm zit, of dat de PO4 tussen de 1.0 en 3.0 zit, zonder deze te testen. En hoeveel KH2PO4 en/of KNO3 voeg je dan toe om deze waarden(die rijkelijk uiteen liggen) te bereiken.
Met name rode planten gebruiken meer ijzer dan groene.
Hoe moet ik na elke wekelijkse waterverversing(10 liter) weten hoeveel ijzer er in de bak zit, zonder te testen. Ben wel met je stelling eens, dat vrijwel alle testsetjes, gebruik zelf JBL, erg onnauwkeurig zijn. Vandaar mijn interesse om de EI methode te gaan hanteren.
Tot zover mijn eerste reactie op verdere te volgen vragen, bij andere topics. Eerst deze maar eens beantwoord.
NB: mooie site overigens.
Mvrgr Ger
Hallo Ger
Je moet niets meten. Als je 10ppm KNO3 toevoegt, dan weet je dat je 10ppm nitraat in je water hebt. Dit kan weliswaar veranderen door de opname van je planten en de aanwezige nitraat in het kraanwater, maar zo blijf je je suf meten. De Estimative Index vertrekt vanuit het standpunt dat je een onbeperkte hoeveelheid voedingsstoffen voor je planten toevoegt. Of dat nu 23ppm, 30ppm of 38ppm is, maakt niet uit want voor je planten is dat genoeg. Die interesseren zich namelijk niet in de hoeveelheid. Voor hun is er ofwel voldoende (gezonde groei) ofwel niet (misvormingen, geen groei, ...).
Die waardes liggen inderdaad ruim uit elkaar, dat ga ik eens aanpassen want 10ppm of 30ppm NO3 is toch een groot verschil. Bedankt voor de opmerking dus! Hoeveel KH2PO4 en KNO3 je moet toevoegen is afhankelijk van je bak en de oplossing die je maakt. Je kunt dit gemakkelijk berekenen via deze website: http://calc.petalphile.com/.
Wat je daar moet doen: inhoud van de bak invullen, dan "Zelf gemegde", "Ik doseer met: KNO3", "een oplossing". Dan de inhoud van het flesje dat je wil gebruiken en de doseringen die je toevoegt (ik kies meestal 10ml per dosering). Vervolgens kies je "welke dosering om een bepaalde hoeveelheid te bereiken. Daar voeg ik dan voor KNO3 10ppm in. Op een aquarium van 100 liter en gebruikmakend van een fles van een halve liter, moet ik dan 82gr toevoegen aan het water in dat flesje. Als ik dan 10ml van die oplossing doseer aan het aquarium, voeg ik 10ppm KNO3 toe.
Bij een waterverversing van 50% kun je gewoon hetzelfde voedingsschema opnieuw gebruiken. Doe je maar 25% waterverversing, dan kun je ook de dosering van de EI halveren etc ...
Was dit duidelijk?
Groeten
Gilles
Hoi,
Ik wil graag om de week een waterverversing doen van 25%. Heeft de frequentie van water wissels invloed op de hoeveel voedingsstoffen die je toe brengt? Of is 25% water wissel gewoon de EI halveren? Of moet dit weer gedeeld worden omdat het 2 weken betreft.
Ja, je kunt dan de helft doseren, maar hoeft niet. Uiteindelijk is het beter om een overschot te hebben dan een tekort.
Groeten
Gilles
Hallo Gilles
Al lange tijd is de KNO3 10. Met een verversing vandaag van 10 liter osmose, is het fosfaat 0.05. Wat kan ik hiermee?
Nou, invullen in de RR tabel en ik weet dat ik 9.5 ml KH2PO4 moet toevoegen om aan de verhouding te komen.
Nu meet ik niet en pas de EI methode toe. Ververs mijn water met bv 20% osmose,(leidingwater of half om half)en voeg 10 ml KNO3 toe, bovenop de 10ppm KNO3 die al in het water aanwezig was. Ik denk dat de waarde dan boven proporties uitschiet, als ik dit elke week doe.
Ik snap wel dat de planten het een zorg zal wezen, als er maar voldoende stoffen aanwezig zijn en we weten inmiddels dat algen ontstaan bij een eerder een gebrek aan voedingstoffen voor de planten,(lekken van suikers) maar wat voor gevolgen kan het dan toch hebben, met waardes van boven bv de 50pm.
Of loopt het zo'n vaart niet.
Vrgr Ger