Naast de Nederlandse stijl, bestaat er ook nog een andere populaire stijl binnen onze hobby, de “Nature Aquarium” stijl. Deze stijl werd geïntroduceerd door de Japanner Takashi Amano en wordt gekenmerkt door een hele natuurlijke look en feel.
De focus van de Nature style ligt op het nabootsen van natuurlijke landschappen. Vaak herken je miniatuurversies van berglandschappen, riviertjes, …
In tegenstelling tot de Nederlandse stijl zijn het niet de planten die op de voorgrond geplaatst worden maar de “scène” en de filosofie erachter. Ook de “hardscape” (rotsen, hout, …) speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar balans binnen het aquarium.
Daarnaast wordt er, net zoals in de Hollandse bakken, ook gebruik gemaakt van speciale technieken om diepte te creëren, bijvoorbeeld de Gulden Snede.
In de Nature Aquarium vind je hoofdzakelijk drie categorieën lay-outs terug: concaaf, convex en driehoekig. De concave lay-out is vergelijkbaar met een vallei waarbij de planten en het hout naar een dal bewegen. Deze lay-out is uitermate geschikt om een “straatje” te maken met bijvoorbeeld zand om diepte te creëren.
Het convex model, daarentegen, is een eilandje in het midden van de bak. De planten zijn het hoogst in het midden en worden kleiner naarmate ze naar de zijkanten toe groeien. Centraal kun je bijvoorbeeld wat Javavaren en stengelplanten plaatsen en aan de zijkanten wat Blyxa en kleinere bodembedekkers.
De driehoekige lay-out vertrekt vanuit een hoek van het aquarium en loopt vervolgens naar voor of naar de andere kant van de bak. Deze lay-out heeft een zekere “flow” in de bak doordat de volledige hardscape in dezelfde richting staat.
Twee stijlen binnen de Nature style die een beetje los staan van de rest zijn de Iwagumi stijl en Wabi-Kusa.
De keuze van aquariumplanten is vrij in de Nature Aquarium stijl. Ook is het, in tegenstelling tot de Nederlandse stijl, toegelaten om meerdere planten van dezelfde soort in je bak te planten. Meestal worden de planten gekozen naargelang hun gelijkenis met planten in onze buitenomgeving.
Javamos op hout kan bijvoorbeeld perfect gebruikt worden om mos op boomstammen na te bootsen. Eleocharis Accicularis wordt vaak gebruikt om een graseffect te creëren en rode planten om bomen tijdens de herfst uit te beelden. Je kunt dus je creativiteit en inbeeldingsvermogen de vrije loop laten gaan.
Hoewel de lay-out en de filosofie vooraan staan, speelt de viskeuze ook een belangrijke rol in de Nature style. Kies vissen die overeenkomen met de aquascape. Voor een bak met veel open ruimte (bijvoorbeeld een Iwagumi) kies je best een slanke vis, bijvoorbeeld de Kardinaaltetra. Donkere, “brede” vissen zijn dan weer geschikter voor sterk beplante aquariums.
Vond je deze post leuk? Deel hem dan of word lid van onze Facebook-pagina voor nog meer leuke scapes van Amano!
[ninja-inline id=2172]
Ben je net als ik gek op die bakken vol groene pracht? Bijna altijd vind…
Een ding is zeker, de Amano of Japonica garnaal is een populair beestje. Ligt het…
Geef toe, een “betta” is een prachtvis, toch? 😊 Met zijn bijzondere kleuren en…
Ik heb al eens een artikeltje geschreven over rode aquariumplanten en hoe je die het…
Je wil een vuurgarnaal kopen? Of misschien zelfs vuurgarnalen kweken? Ik geef je geen ongelijk!…
Hoppa, weer nieuwe inspiratie voor je toekomstige bak! Deze keer het aquarium van Nigel Hoevenaar.…
Bekijk de reacties